Artėjant šventėms | Diena.lt

ARTĖJANT ŠVENTĖMS

Anot žinomo kulinaro Vincento, Klaipėdos ir Karaliaučiaus kraštuose ypač populiarūs būdavo advento žąsų turgūs. Daugiausia šių paukščių būdavo suvežama ir sunešama prieš pat Kalėdas. Jų skerdiena sverdavo nuo 3 iki 6 kg. Didelės žąsies užtekdavo pasotinti 10 ar net 12 valgytojų.

Pasak Vincento, žąsų turguose galėdavai gauti obuolių, spanguolių, bruknių, šių uogų uogienių. Be abejo, būdavo plunksnų, pūkų, netgi iš didžiųjų plunksnų išpjautų švilpynių vaikams, trimitėlių iš žąsų gerklų.

Lietuviškai kepta žąsis

Būtent šitaip Vokietijos ir Rusijos imperijose, Prancūzijoje, Prūsijos karalystėje buvo vadinama su antaniniais obuoliais kepta žąsis.

Kaip rekomendavo Vincentas, nuskuskite kilogramą antaninių obuolių arba tų, kurie kepant ne taip greitai ištyžta, supjaustykite skiltelėmis, pagardinkite druska, mažu žiupsneliu džiovintų mairūnų, laisvai prikimškite žąsį, užsiūkite ir siūlais sutraukite pjūvį.

Storą, ketinę, aukštais kraštais keptuvę išklokite morkų ir svogūnų griežinėliais, ant jų dėkite žąsį, įpilkite stiklinę vandens. Žąsies odą ant krūtinės, pilvo, kulšių subadykite aštria plona šakute, sparnelius ir kulšeles apvyniokite kepimo popieriumi, kad kepant neapsviltų mėsa.

Paukštį dėkite į keptuvę krūtinėle žemyn ir pusvalandį kepkite aukštoje temperatūroje (250 laipsniai). Po to apverskite paukštį krūtinėle į viršų ir dar 20 min. kepkite. Vėliau ugnį sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite tiek laiko, kad kiekvienam 500 g tektų po 20 min.

Ar paukštiena iškepusi, tikrinkite virbalu. Pradūrus storiausią paukščio vietą, turėtų ištekėti skaidrus skystis. Pusvalandį prieš baigiant kepti žąsiai, aplink sudėliokite 10–12 obuolių, įdarytų bruknėmis su medumi. Iškeptą žąsį palikite 20 min. atvėsti. Vėliau specialiomis žirklėmis sukarpykite gabalais ir sudėkite į dubenį taip, kad atrodytų kaip žąsis, aplink sudėliokite keptus obuolius.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pačiu laiku

Puikūs receptai. Dėkui gerbiamam Vincentui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS