Gilių kava – populiari | Diena.lt

GILIŲ KAVA – POPULIARI

"Kokteiliui" kol kas nepavyko sužinoti, kodėl skaitytojai taip smarkiai susidomėjo gilių kava, kurią praėjusią savaitę rekomendavo Vytautas, ją vartojantis daugybę metų.

Surinktas giles, kaip ir kavos pupeles, iš pradžių reikia skrudinti. Tai nėra sudėtinga. Reikia tik sudėti jas ant kepimo skardos ir įdėti į orkaitę, kurioje, esant 150 laipsnių karščio, palaikykite tas gėrybes 5 min. Būkite pasirengę – bus linksma, nes gilės spragsės lyg spragėsiai ("popkornas"). Kadangi jos bent dešimt kartų sunkesnės nei spragėsiai, tai orkaitės viduje kilsiantys garsai niekuo nenusileis naujametei pirotechnikai. Kevalai bus atšokę nuo gilių ir jas lengvai išlupsite.

Jei nenorite "fejerverkų" orkaitėje, tai tuomet kevalai atšoks, jei giles palaikysite vandenyje.

"Plikas" giles reikės apkepinti. Dėl šio etapo yra įvairių nuomonių. Bandžiusieji tvirtino, kad idealiausias variantas: kepti 10 min. esant 150 laipsnių temperatūrai. Galite bandyti ir kitus variantus – kepti trumpiau, kepti ilgiau esant žemesnei ar aukštesnei temperatūrai.

Kitas būdas

O anot medikės Ksaveros Vaištarienės, žalias giles reikia virti 20 min., po to jas sumalti mėsmale, suberti ant sviestiniu popieriumi apklotos skardelės ir, kad išgaruotų drėgmė, pakaitinti orkaitėje. Po to paskrudinti ir supilti į maišelį. Jei kas nors neturi orkaitės, giles gali paruošti sausoje keptuvėje. Drėgmei išgaravus, lieka beveik milteliai.

Stebuklingi vaisiai

Gilės gali sustiprinti ir mūsų sveikatą, mat jose apstu vitaminų.

Ąžuolų vaisiai taip pat valo organizmą, šalina toksinus, gerina virškinimą, padeda lieknėti. Juos vartoti patartina viduriuojant, sergant mažakraujyste ar gausiai prakaituojant.

Teigiama, kad gilės puikiai malšina dantų skausmą ir stiprina dantenas. O gėrimas, pagamintas iš jų, mažina cukraus kiekį kraujyje.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Barista

Kava yra iš kavos pupelių, o iš gilių verdamas gėrimas "Žvenk žirgeli".

Tai

Dar is kastonu kotletus pradekit kepti.sustiprins zandikaulius,pradesit geriau girdeti,nereiks net ausu plauti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS