Į aikštyną atklydo „šernai“ | Diena.lt

Į AIKŠTYNĄ ATKLYDO "ŠERNAI"

Automobiliais per Juodkrantę važiuojantieji atkreipia dėmesį į miesto mokyklos sporto aikštyne tūnančius šernus. Akyliau įsižiūrėję jie suvokia, kad tai ne iš gretimų teritorijų atklydę knysliai, o žmonių išmonės vaisius. Šernai gana panašūs į tikrus, pagaminti iš medžių, veikiausiai beržų, šakelių.

Stebėkite, kam vaikas gabus

Žinome, kad bendrųjų gebėjimų žmonės išmoksta, o ypatingi gabumai yra įgimti. Tačiau jų nepastebėjus ir laiku nepradėjus lavinti, ši gamtos dovana gali taip ir likti neatskleista visą gyvenimą.

Vaiko gabumas nėra statiškas ir nuolat kinta bei kokybiškai vystosi per praktinę veiklą.

Tėveliai, kad pastebėtume, kam vaikas gabus, būtina gerai jį pažinti. Dar ikimokyklinio amžiaus  atžalai leiskime išmėginti įvairias veiklas ir užsiėmimus, kurių metu gali atsiskleisti muzikiniai, kalbiniai, psichomotoriniai gabumai. Bendraudami su vaiku stenkimės išsiaiškinti, kas jam patinka, kuo jis domisi, kokia veikla teikia džiaugsmą.

Atkreipkime dėmesį, kaip vaikas suvokia jį supančią aplinką, kokią turi atmintį, ar jam būdinga didesnė žodžių atsarga, ar pradeda skirti priežastis ir padarinius, klasifikuoti, kaip ilgai geba koncentruoti dėmesį, kaip nagrinėja jam įdomias temas.

Tarkime, matematikai gabūs vaikai ne tik gali greitai suskaičiuoti ar teisingai atlikti užduotis, bet ir paaiškinti arba pagrįsti savo sprendimą. Tokie vaikai, susidūrę su sunkesne užduotimi, nenusiramina tol, kol ją įveikia.

Jei vaikas nuo mažų dienų domisi muzika – dega noru ir motyvacija groti ar dainuoti, nuolat rengia namie koncertus, derėtų kreiptis į muzikos profesionalus, kurie padės nustatyti jo muzikinius duomenis.

Jei vaikas žiūri filmukus ir kartoja išgirstus terminus, rodo į daiktus ir burbuliuoja jums nesuprantamus žodžius, įsiklausykite atidžiau – jis gali būti gabus kalboms.

Česka (397 719; ar yra Klaipėdoje vunderkindų?)

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS