Janio vardas – per amžius | Diena.lt

JANIO VARDAS – PER AMŽIUS

Lapkričio 18 d. Nepriklausomybės 100-metį švęs ir Latvija. Kaimyninės valstybės Statistikos valdyba paskelbė populiariausius vardus, suteiktus latviams ir kitų tautybių žmonėms per tą periodą.

Lyderių trejetas akivaizdžiai išsiskyrė: Janis, Danielis ir Robertas.

Ilgiausiai populiariausias buvo Janis (lietuvių atitikmuo Jonas). Šį vardą tėveliai suteikdavo berniukams nuo 1918-ųjų iki 2000-ųjų. Nuo 2005 m. dažniausiai į gimimo liudijimą buvo įrašomas Danielio vardas, o pastaraisiais metais – Roberto.

Vardų "Top100" visą šimtmetį buvo ir yra Peteris, Aleksandras, Andrejus, Vladimiras, Karlis, Artūras, Erikas, Edgaras, Martynas (Martynšas), Vladislavas ir Aleksejus.

Štai populiarumą prarado Arvydo, Jazepo, Arnoldo vardai. O primirštas Karlis vėl grįžo į penketuką.

Mergaičių vardų pirmosiose gretose – Anna, Dzintra, Valentina, Tatjana, Svetlana, Elena, Krisitine, Anastasija ir Sofija.

Dažniausiai tėvai, ypač nuo 1918 iki 1940 m., savo atžalas krikštydavo Anna. 1990-aisiais šis vardas susigrąžino populiarumą.

Gana ilgai (nuo 1940 iki 1970 m.) tėvelius žavėdavo Dzintros vardas. Tačiau praeito šimtmečio aštuntajame dešimtmetyje į šešėlį nuslinkusi Dzintra iki šiol yra užmiršta.

Apie 1950-uosius iškilo Valentinos vardas, tačiau jį pranoko Tatjana, Svetlana, Elena. Dukroms šie vardai dažniausiai buvo suteikiami nuo 1950-ųjų iki 1975-ųjų.

1980–1995 m. viešpatavo Kristine (Kristina), kurią iš populiarumo viršūnės išstūmė Laura, Anastasija ir Sofija.

Latviai sielojasi, kad į populiarių vardų šimtuką nepakyla latviški mergaičių vardai – Velta, Dzidra, Mirdza, Biruta, Ausma ir Aina.

Linksmieji tirščiai

Naktis. Skambutis į duris. Janis atidarė duris, o ten – kaukėtas žmogysta:

– Greitai nešk visą auksą. Jei ne – nušausiu!

– O 150 kg aukso bus gerai?

– Ko dar klausi, aišku, kad gerai. Tik tempk greičiau!

– Anna, aukse mano, eik prie durų – tavęs atėjo!

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS