Nemiegokite ant pilvo | Diena.lt

NEMIEGOKITE ANT PILVO

Amerikos mokslininkai po ilgai trukusių eksperimentų šiomis dienomis paskelbė įdomią žinią: miegoti ant pilvo yra blogiausia poza.

Somnologai iš Majo klinikos tvirtina, kad taip miegant ne tik sunkiau kvėpuoti, bet ir gali kilti sveikatos problemų. Tokia poza pirmiausia gali sukelti nugaros skausmus. Taip pat naktį taip lovoje gulintys piliečiai gali jausti įtampą kaklo ir sąnarių srityse, gali tirpti ir dilgčioti galūnės.

Tiems, kurie negali atsisakyti šio įpročio, protingi žmonės iš užatlantės rekomenduoja keisti lovos čiužinį į kietesnį, nemiegoti ant minkštų pagalvių. Tokie miegaliai turi aktyviai sportuoti.

Tie patys mokslininkai rekomendavo gulėti taip, jog galva ir kaklas galėtų laisvai sukiotis.

Tema ginčui

Iki šiol buvo tvirtinama, jog turime kuo daugiau miegoti – per parą ne mažiau nei aštuonias valandas. O vasarai baigiantis mokslininkai iš Didžiosios Britanijos kone viską apvertė aukštyn kojomis. Anglai paskelbė, kad miegas, ilgesnis nei aštuonias valandas, yra labiau kenksmingas organizmui nei nemiga ir, dar baisiau, trumpina mūsų gyvenimą.

Sėdėkite taisyklingai

Nugaros skausmų atsiradimui įtakos turi ir netaisyklinga laikysena, kuri būdinga nuo 25 iki 40 proc. Lietuvoje vaikų ir paauglių, o skoliozė – 4–8 proc. visos populiacijos.

Mažiau būkite prie "kompo"

Net kelių tyrimų metu buvo aptiktas tiesioginis ryšys tarp valandų, praleistų prie kompiuterio, skaičiaus ir kaulų bei raumenų sistemos skausmų.

Ši priklausomybė ypač pastebima tarp paauglių. Išvadose teigiama, kad prie kompiuterio sėdint daugiau nei 2 val. per dieną atsiranda didelė kaklo ir peties skausmų tikimybė, o daugiau nei 5 val. – apatinės nugaros dalies skausmų tikimybė. Žinoma, šie skausmai atsiranda ne per vieną ar kelias dienas, o nuolat pažeidžiant darbo ir poilsio režimą.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS