Patinka gilių kava | Diena.lt

PATINKA GILIŲ KAVA

"Kokteilio" skaitytojas Vytautas, paskaitęs apie šermukšnių uogas, kurias geriau rinkti po pirmųjų šalnų, pastebėjo, kad nepelnytai yra užmirštos dar vienos gamtos gėrybės – ąžuolų gilės.

Klaipėdietis pasigyrė, kad daug metų geria gilių kavą.

"Gilių kava nėra skani, – pripažino vyriškis, – tačiau maistinga. Rekomenduočiau ją gerti ir kitiems."

"Kokteiliui" pasidomėjus pavyko sužinoti, kad gilių kava dėl išskirtinių savybių nuo seno yra įvardijama kaip geriausias natūralios pupelių kavos pakaitalas.

Paprastojo ąžuolo vaisiai turi daug žmogaus organizmui svarbių medžiagų ir vitaminų. Šie medžiai – labai jautrūs užterštam orui ir reikalauja derlingos dirvos. Todėl giles reikia rinkti atokiuose ąžuolynuose, nedideliuose miškeliuose, nuo pavienių medžių, kai ąžuolams yra bent 50 metų.

Gilių kava, užbalinta pienu ar grietinėle, – ne tik malonus, bet ir vertingas gėrimas bet kurio amžiaus žmogui. Norintieji paįvairinti skonį, gali pasitelkti tokių prieskonių: imbiero, cikorijos, cinamono, kardamono ar gvazdikėlių, o pasaldinti medumi ar cukrumi.

Gilėse nėra kofeino, o yra įvairių sveikatai naudingų medžiagų. Gilių kava stiprina organizmą, suteikia jėgų ir energijos visai dienai.

Būtinai paragaukite

Reikia: 1–2 šaukštelių gilių kavos, 100 ml vandens, 200 ml pieno arba grietinėlės, prieskonių pagal skonį.

Į užvirintą vandenį įdėkite gilių kavos pagal skonį (1–2 šaukšteliai puodeliui) ir virkite 3–5 min. Tada užbalinkite pienu (kavai naudojamo vandens ir pieno rekomenduojamas santykis 1:2), dar truputį pakaitinkite (apie 1 min.).

Nukoškite, kavą pasaldinkite cukrumi ar medumi. Ji bus skanesnė, jei balinsite ją ne pienu, o grietinėle.

Skoniui paįvairinti į gilių kavą galite įmaišyti mėgstamų prieskonių.

Dar bus

Pirmadienį "Kokteilis" papasakos, kaip reikia skrudinti žalias giles.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS