Rankos – infekcijos šaltinis? | Diena.lt

RANKOS – INFEKCIJOS ŠALTINIS?

Sunku patikėti, eksperimento metu viename Lietuvos mieste (ne Klaipėdoje) ant septynių iš dešimties vaikų delnų rasta sveikatai pavojingų stafilokoko bakterijų, galinčių sukelti pūlines infekcijas.

Pasak sveikatos specialistų, vaikų higienos ugdymas pradedant nuo tinkamo rankų plovimo – vienas svarbiausių žingsnių siekiant išvengti infekcinių ligų.

"Kokteiliui" pavyko sužinoti, kad darželius lankantys vaikai rankas nusiplauna geriau, negu tai daro mokiniai mokyklose. Mat auklėtojos skiria didesnį dėmesį vaikų rankų higienai, moka juos sudominti dainelėmis, pasakojimais ir praktiniais užsiėmimais. O mokykloje tinkamam rankų plovimui skiriama mažiau laiko. Paaugę vaikai linkę labiau skubėti ir rankas dažnai nusiplauti pamiršta.

Prieš bakterijas – muilas ir vanduo

O beveik 51 proc. bakterijų, sukeliančių ligas bei infekcijas, gali būti nuplaunamos nuo rankų  naudojant dvi svarbiausias higienos priemones – muilą ir vandenį, tačiau svarbu tai daryti tinkamai. Ne visi vaikai moka taip, kaip reikia, plauti rankas, tai rodo ir rezultatai.

Vaikams labai svarbu suprantamai ir įdomiai perteikti informaciją, pasitelkiant vaizdines priemones ar ryškius paveikslėlius, kurie supažindina su ant rankų "tupinčiomis" bakterijoms bei tykančiais pavojais.

Prižiūrėkime muilinę

O ekspertai primena, kad bakterijos ir virusai gali tykoti ir ant higienos priemonių paviršių, ypač tada, jeigu muilas paliekamas drėgnose muilinėse.

Drėgna muilinė – puiki terpė virusams daugintis. Naudojant muilą iš nešvarios muilinės galima puikiai pernešti bakterijas tiesiai ant rankų, tiesa jos nuplaunamos, tačiau tai yra puikus apsikeitimo bakterijomis pavyzdys.

Vanduo, nenaudojant muilo, gali tik iš dalies pašalinti ant rankų esančias bakterijas, tad toks rankų plovimo būdas nėra tinkamas.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS