Rusai aplenkė – pagerbė Ё | Diena.lt

RUSAI APLENKĖ – PAGERBĖ Ё

"Kokteilis" neseniai rašė apie kauniečius, užsimojusius mieste pastatyti paminklą ne kokiai nors iškiliai valstybės asmenybei, o tiesiog paprastai raidei Ė.

Lietuvos kalbininkai dievagojasi, kad toji balsė nėra paprasta, kaip mes manome. Ė raidė – ypatinga, neturinti analogų jokioje kitoje pasaulio kalboje. Ji viena seniausių raidžių, kurią specialiai lietuvių kalbai sukūrė Danielius Kleinas ir įtvirtino 1653 m. išspausdintoje pirmojoje lietuvių kalbos gramatikoje.

Pasirodo, paminklas raidei nebus originalus – vienintelis pasaulyje. Klaipėdietis Dainius, šiuo metų dirbantis Sankt Peterburge, pranešė, kad Rusijoje daugiau kaip dešimt metų yra granito stela E raidei su dviem taškeliais – Ё. Jis Uljanovske iškilo 2005-ųjų rudenį.

Idėja įamžinti Ё raidę rusams gimė 1997-aisiais, kai šio miesto istorikai šventė šio rašto ženklo 200 metų atsiradimo jubiliejų.

2001-aisiais buvo paskelbtas konkursas projektui. Gal nereikėtų stebėtis – jį laimėjo vienas organizatorių, Uljanovsko dailininkas Aleksandras Zoninas.

Viskas truko ketverius metus. Tačiau ir to laiko rusams neužteko. Laiku negavę raudono granito, spaudžiant terminui, Ё 2005 m. rugsėjo 4 d. buvo įamžinta ant juodojo granito. Po dviejų mėnesių surengtos dar vienos paminklo iškilmės.

Tvirta nuostata

Adolfas Hitleris iki šių dienų yra likęs Čekijos miesto Lanškrouno garbės piliečiu. Pasak miesto mero Martino Kostalio, miestas negali perrašyti savo istorijos.

Paskaičiuokime tiltus

Venecija dažnai vadinama Europos tiltų sostine. Tačiau Venecijoje yra tik 398 tiltai, nors Amsterdame jų – 1 280, o Hamburge – per 2.4 tūkst.

Linksmieji tirščiai

Gydytojas stovi prie dangaus vartų ir prašosi įleidžiamas. Šventasis Petras įsakmiai sušunka: "Tiekėjai – pro šonines duris."

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Taip taip

Ёма ё...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS