Šiandien – „Eskimo“ diena | Diena.lt

ŠIANDIEN – "ESKIMO" DIENA

Smaguriai skaitytojai, ar žinote: sausio 24-oji – Tarptautinė "Eskimo" ledų diena. Kodėl ji švenčiama kone viduržiemį, kai ledų mažiausiai norsi?

"Kokteiliui" pavyko atkasti informacijos, kad šią dieną 1922-aisiais saldainių parduotuvės Ajovos valstijoje (JAV) savininkas Christianas Nelsonas gavo patentą šiai pieno produkcijai.

Net darželius lankantys vaikučiai atsakys, kad "Eskimo" yra grietininiai ledai su pagaliuku, kuriuos iš viršaus dengia šokoladinis glaistas.

Išeivis iš Danijos iš pradžių "Eskimo pyragu" pavadintais ledais prekiavo nuo 1919 m. Tad šiemet – neoficialus šių skanėstų amžiaus jubiliejus. Tik po trejų metų Ch.Nelsono produktas sulaukė pripažinimo – patento.

Ilgą laiką ledai buvo be pagaliukų. Su jais ledus pramonė ėmė gaminti 1934-aisiais.

Klaipėdiečiai puikiai atsimena tas dienas, kai pramonininkai bandė šokoladą pakeisti augaliniais riebalais ir maistiniais dažais. Keitėsi ir ledų forma.

Skaitykite etiketes

Rinkdamiesi ledus atkreipkite dėmesį, kokiomis sąlygomis laikomi šie produktai, ar jie nepraradę formos ir išvaizdos. Ant etiketės turi būti pateikta informacija apie jų sudėtį mažėjančia sudedamųjų dalių tvarka. Alergiški žmonės turėtų atkreipti dėmesį į pateiktą informaciją apie alergizuojančias medžiagas arba jų pėdsakus.

Atkreipkite dėmesį, ar skoniui naudojami natūralūs produktai – džemai, sultys, uogos, vaisiai (tuomet rašoma "braškiniai", "avietiniai"). O jei naudojami nenatūralūs, sintetiniai aromatai, tada žymima "braškų skonio", "aviečių skonio".

Valgomieji ledai skirstomi į grupes, kurioms keliami kokybiniai reikalavimai: atitinkamas riebumas, pieno baltymų ir sausųjų medžiagų kiekis. Pagal riebumą jie skirstomi į grietininius, pieniškus, vaisinius (šerbetus) ir plombyrą. Jei į ledus dedami tik pieno riebalai ir baltymai, ant jų etikečių rašoma "grietininiai ledai", "pieniški ledai".

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS