Siūlo pirkti riterių pilį | Diena.lt

SIŪLO PIRKTI RITERIŲ PILĮ

Kaimynai – rusai Kaliningrado srityje tikisi, kad atsiras pirkėjas, norėsiantis įsigyti 1325 m. kryžiuočių pastatytą Prūsų Ylavos pilį.

Prieš kone 700 m. Ordino didysis magistras Vereras fon Orzelnas, siekdamas kolonizuoti Natangos kraštą, liepė Balgos komtūrui Ditrichui fon Alterburgui pastatyti šią tvirtovę. Ir ji dabar jau Bagrationovske stovi iki šiol. Tiesa, šiuo metu niekam nereikalinga. Ir dar labai ilgai stovės.

Pradinė pilies kaina aukcione – 9,7 mln. rublių (apie 132 290 eurų). Paskutinė paraiškų teikimo diena – rugpjūčio 20-oji. Šiais metais jau du kartus buvo bandyta parduoti istorinį objektą, tačiau neatsirado norinčiųjų.

Nuo 2017 m. vasario pilis aptverta dėl avarinės būklės ir pavojaus žmonėms. 2014-aisiais, kai Prūsų Ylavoje šeimininkavo čia tarnavę kareiviai, kilo didelis gaisras. Jį užgesinus, vėliau nebuvo nieko daroma, kad bent sugrąžinti buvusį vaizdą. Negana to, gyventojai ėmė po truputį lupinėti kokybiškas plytas savo sodyboms. Grobstytojams net teko apsilankyti teisme.

Reikėtų pasimokyti

Romos imperijoje daugiau nei 80 tūkst. kilometrų kelių buvo grįsti akmenimis. Daugelis šių kelių išliko iki dabar ir vis dar naudojami, jų nereikia remontuoti.

Mūsų valstybėje

Seniausia mūrinė pilis Lietuvoje – Kauno pilis. Ji pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėta 1361 m. Jau kitų metų pavasarį pilį apgulė didelė ir gerai pasirengusi kryžiuočių kariuomenė, kurioje buvo talkininkų iš Anglijos, Italijos, įvairių Vokietijos žemių. Priešai atsigabeno sudėtingų apgulos mašinų, išsikasė griovį nuo Nemuno iki Neries, supylė pylimą ir surentė aštriakuolių tvorą, kur nuolat budėjo sargyba. Taip Kauno pilis buvo visiškai blokuota. Po trijų savaičių apsiausties kryžiuočiai pilį sugriovė.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ei rašytojai

Verneris fon Orselnas (vok. Werner von Orseln)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS