Suvenyras iš žygio – tankas | Diena.lt

SUVENYRAS IŠ ŽYGIO – TANKAS

Iki Bengalijos motociklu vis nenuvažiuojantis klaipėdietis Aurimas Mockus su ne klaipėdiečiu Rimu Bružu pastarosiomis dienomis buvo sukrėsti vaizdų, kuriuos išvydo Izraelio ir Sirijos pasienyje.

Prieš 90 metų Antano Poškos į Indiją motociklu surengtą žygį atkartojantys entuziastai Izraelio laukuose matė kalnus karinės technikos nuolaužų. Vyrų dėmesį atkreipė ne metalo laužas, o visai geros būklės palikti, niekam nereikalingi tankai. Lietuviai jų matė bent tris.

A.Mockus, apžiūrėjęs vieną šarvuotį, užsimojo jį partempti į Klaipėdą kaip suvenyrą.

"Stovi laukuose niekam nereikalingas, – "Kokteiliui" apie radinį ir ką toliau su juo darytų pasakojo žygeivis. – Tai, manau, partempsiu tanką į uostamiestį ir šalia A.Poškos paminklo pastatysiu."

Anot gerai karinę techniką išmanančio A.Mockaus, vikšriniam transportui reikia tik nedidelio remonto.

"Tankas taptų ne tik Klaipėdos įžymybe. Iškilus pavojui, šarvuotis galėtų būti panaudotas miesto gynybai", – tiesiai iš Izraelio aukštumų su "Kokteilio" skaitytojais apie tanko panaudojimo gimtajame pajūryje galimybes dalijosi vyras.

Į užmarštį nukeliavęs mūšis

Lietuvių matyti tankai – tai 1973-iųjų vadinamojo Jom Kipur karo liekanos.

Egipto ir Sirijos kariuomenės, netikėtai susijungusios, karine jėga pabandė atgauti teritorijas, užimtas Izraelio. Šių šalių armijos pradėjo koordinuotą ataką spalio 6 d., žydų šventės Jom Kipur metu. Sirų pajėgos atakavo fortus, esančius Golano aukštumose, tuo pat metu egiptiečiai atakavo fortus, esančius prie Sueco kanalo ir Sinajaus pusiasalyje. Izraelio armija patyrė didelių nuostolių. Po dviejų savaičių mūšių, kai JAV pradėjo tiekti amuniciją, Izraelis nustūmė arabus į jų pradines pozicijas.

Tačiau Egipte ir Sirijoje karas buvo laikomas laimėtu. Izraelio aviacija patyrė didelių nuostolių, egiptiečiai ir sirai įrodė, kad žydų armija yra įveikiama.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

cia

butu 1 Lietuvos tankas o ne suvenyras,Lietuva gi tanku neturi,tik maistehnika.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS