Tai ne putos barzdai skusti | Diena.lt

TAI NE PUTOS BARZDAI SKUSTI

Moterys, jei futbolo rungtynes žiūrėdamos matote teisėją, balionėliu purškiantį liniją, ir esate įsitikinusios, jog arbitras naudoja barzdai skusti putas, keiskite nuomonę.

Tai tiesiog vandens, butano ir aktyviųjų paviršiaus medžiagų (angl. "surfactants") kokteilis, kuris purškiamas virsta putomis, vėliau nuo dangos (žolės) paviršiaus išgaruojančiomis greičiau kaip per minutę.

Pagal futbolo taisykles, skyrus baudos smūgį (baudinį), besiginančios komandos žaidėjai negali būti arčiau kaip 9 m nuo smūgiui padėto kamuolio.

Rodos, paprasta ir aiškiai suprantama. Tačiau Tarptautinė futbolo federacijų asociacija (FIFA), kad būtų užkirstas kelias futbolininkų gudravimui, liepė teisėjams, esant būtinybei, specialiu purškalu pažymėti vietas, kur prieš smūgiuojant baudinį turi būti kamuolys ir kur besiginančių žaidėjų "gyvatvorė". Mat labai dažnai futbolininkai, lyg netyčia, kamuolį paspiria pusmetriu ar metru arčiau vartų, o besiginantieji prieš pat smūgį taip pat pradeda judėti kamuolio link.

Putas, kurias pavadino "9.15", išrado argentiniečių žurnalistas Pablo C.Silva. O jas pavadino todėl, kad atstumas tarp kamuolio ir sienelės turi būti 9 m 15 cm.

Įdomi ir šių putų išradimo istorija. Pats žurnalistas žaidė vienoje Argentinos futbolo mėgėjų lygų. Vieno mačo metu, paskyrus lemiamą baudinį, varžovų "sienelė" taip suįžūlėjo, kad prieš pat smūgį sugebėjo prisigretinti per 3 m nuo kamuolio. Įvartis nebuvo įmuštas. Tačiau arbitras nieko nedarė ir nė vieno nenubaudė.

"Mes pralaimėjome rungtynes, o namo grįžome pikti ir kupini kartėlio, – pasakojo P.C.Silva. – Tada nusprendžiau, kad taip neteisinga, ir reikia ko nors imtis."

Argentinietis iš vandens, butano ir aktyviųjų paviršiaus medžiagų suruošė kokteilį ir jį suslėgė aerozoliniame balionėlyje. Aiškiai matoma putos linija išgaruoja po maždaug 45 sek.

Kažką panašaus prieš 20 metų buvo sugalvoję ir kiti gudručiai, tačiau P.C.Silva patentavo savo produktą, o šis tapo neatsiejamu FIFA arbitrų pagalbininku rungtynėse.

Gairės: kokteilis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ona

Kodėl straipsnio pradžioje kreipiamasi į moteris??? Tipo visi vyrai cheminę putų sudėtį ir atsiradimo istoriją žinojo jau seniai, o va moterys - ne. Keistuoliai....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS