Teisėsauga nutraukė tyrimą dėl bendrovėje „Gairelita“ kilusio gaisro | Diena.lt

TEISĖSAUGA NUTRAUKĖ TYRIMĄ DĖL BENDROVĖJE „GAIRELITA“ KILUSIO GAISRO

  • 0

Šiaulių apygardos prokurorai nusprendė nutraukti ikiteisminį tyrimą dėl pernai Radviliškio medžio granulių gamybos įmonėje „Gairelita“ kilusio didelio gaisro.

Kaip trečiadienį pranešė prokuratūra, tyrimas dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo dėl neatsargumo ir dėl aplinkos apsaugos arba gamtos išteklių naudojimo taisyklių pažeidimo nutrauktas nustačius, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad bendrovė „Gairelita“ pažeidė Bendrosiose gaisrinės saugos taisyklėse numatytus gamybos žaliavos sandėliavimo reikalavimus, tačiau nenustatyta, kad šį įmonė būtų pažeidusi Baudžiamajame kodekse nurodytas aplinkos apsaugos taisyklės. Tai patvirtino iš Aplinkos ministerijos gauti duomenys apie tai, kad įmonės „Gairelita“ teritorijoje sandėliuojamos pjuvenos buvo gamybinė žaliava, o aplinkos apsaugą reglamentuojantys teisės aktai nenustato reikalavimų žaliavinės medienos ir medienos pjuvenų laikymui.

Aplinkos ministerija pateikė duomenis, kad dėl įmonėje sandėliuojamų medienos pjuvenų bei kilusio gaisro nebuvo pažeisti aplinkos apsaugą arba gamtos išteklių naudojimą reglamentuojantys teisės aktai. Kadangi šie teisės aktai nebuvo pažeisti, prokurorė Eglė Veliulienė, vadovavusi šiam ikiteisminiam tyrimui, priėjo išvados, kad nėra ir nusikaltimo požymių.

Priešgaisrinės apsaugos aktų pažeidimas nepatenka į šio straipsnio reguliuojamą sritį, todėl tuo pagrindu prokurorė nutraukė ikiteisminį tyrimą.

Ikiteisminio tyrimo metu taip pat buvo nustatyta, kad dėl kilusio gaisro finansinius nuostolius, praradus gamybos žaliavą, patyrė pati įmonė „Gairelita“. Joks kitas svetimas kilnojamas ar nekilnojamas turtas tiesiogiai dėl kilusio gaisro sugadintas ir sunaikintas nebuvo, todėl ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo taip pat buvo nutrauktas.

Gaisro metu padarytos žalos gamtai, aplinkai, vandens telkiniams kompensavimo klausimai priklauso civilinių teisinių santykių reguliavimo sričiai.

Prokuratūra taip pat pabrėžia, kad šalia įmonės gyvenančių radviliškiečių turtui žala buvo padaryta ne pačio gaisro, o gaisro gesinimo metu. Šių metų birželį civiline tvarka buvo patvirtinta taikos sutartis tarp nukentėjusiųjų ir bendrovės „Gairelita“, kuri buvo išspręsti visi turtinės ir neturtinės žalos, patirtos dėl gaisro gesinimo darbų, kompensavimo klausimai.

Medienos granulių gamybos įmonėje didelis gaisras kilo pernai, ankstų spalio 5-osios rytą. Jį gesino didelės ugniagesių pajėgos, talkino kariuomenė. Užsidegus penkiolikos metrų aukščio medžio atliekų krūvai, Radviliškio rajono savivaldybė buvo įspėjusi gyventojus užsandarinti langus ir duris, neiti į lauką. Ugnies malšinimas truko 13 dienų.

Gesinant medžio granulių gamybos įmonėje kilusį gaisrą panaudotas didelis kiekis vandens, todėl sutriko Radviliškio miesto vandens valymo įrenginių darbas. Į Obelės upę patekę gaisro gesinimo vandenys atitekėjo į Petraičių tvenkinį, esantį Pakruojo rajone. Petraičių tvenkinio vanduo pakeitė spalvą, vandenyje smarkiai sumažėjus deguonies koncentracijai ėmė gaišti žuvys.

GALERIJA

  • Teisėsauga nutraukė tyrimą dėl bendrovėje „Gairelita“ kilusio gaisro
  • Teisėsauga nutraukė tyrimą dėl bendrovėje „Gairelita“ kilusio gaisro
  • Teisėsauga nutraukė tyrimą dėl bendrovėje „Gairelita“ kilusio gaisro
Facebook nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS