Atliekamas tyrimas dėl šnipinėjimo: tikėtina, kad Lietuvos piliečiai buvo užverbuoti Baltarusijoje | Diena.lt

ATLIEKAMAS TYRIMAS DĖL ŠNIPINĖJIMO: TIKĖTINA, KAD LIETUVOS PILIEČIAI BUVO UŽVERBUOTI BALTARUSIJOJE

  • 3

Atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl šnipinėjimo ir įtariamo Lietuvos piliečių bendradarbiavimo su Baltarusijos institucijomis, ketvirtadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Anot prokuratūros pranešimo, ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 119 str. 2 d. buvo pradėtas pagal Antrojo operatyvinių tarnybų departamento kontržvalgybos metu surinktą medžiagą. Ikiteisminį tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai.

„2023 m. antrojoje pusėje Lietuvoje buvo sulaikyti keli asmenys, kuriems buvo pareikšti įtarimai rinkus ir perdavus neįslaptintą informaciją apie Lietuvos kariuomenę, Krašto apsaugos savanorių pajėgas, karinės technikos judėjimą ir jos dislokacijos vietas, civilinius strateginės reikšmės objektus ir pan.“, – teigiama prokuratūros parnešime spaudai.

Piliečiai rinko informaciją, perdavė Baltarusijos, tikėtina, žvalgybos tarnybos, tikėtina, buvo užverbuoti Baltarusijoje.

Pasak teisėsaugos, ikiteisminiame tyrime turimi duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad įtariamieji rinko užsienio valstybės žvalgybą dominančią informaciją, ją perdavė užsakovui ir gavo už tai atlygį vykdydami atitinkamų Baltarusijos struktūrų užduotis.

Ketvirtadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje, skirtoje 2024 m. grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo pristatymui, Antrojo operatyvinių tarnybų departamento direktorius Elegijus Paulavičius teigė, kad teisėsaugos sulaikyti asmenys yra tarpusavyje susiję. 

„Piliečiai rinko informaciją, perdavė Baltarusijos, tikėtina, žvalgybos tarnybos, tikėtina, buvo užverbuoti Baltarusijoje“, – sakė E. Paulavičius.

Jis vėliau pridūrė, jog tikėtina, kad minimi Lietuvos piliečiai buvo užverbuoti, kai jie vyko į Baltarusiją.

Įtariamieji yra Lietuvos piliečiai, neturėję leidimų dirbti su įslaptinta informacija ir galimybės tokią informaciją gauti.

Detalesnė informacija apie vykstantį ikiteisminį tyrimą šiuo metu nėra viešintina.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

manau

Tikėtina, manytume, - viskas , gal būt, tur būt, nieko konkretaus , - o kaltinimai labai rimti, kaip jie tai sau gali leisti jeigu neturi nieko konkretaus , žmones suima be įkalčių, - paskui juos rankioja, , o kol kas tik tikėtina, manytume, matyt , gal būt, - o žmonės jau suimti , nėra konkrečių įkalčių , o jie jau kamerose baisu

Neimanoma

uzverbuoti pilieciu salies,kurioje gera gyventi!

deportuot

valkatas į Beveikrusiją, atimti pilietybę ir tegus ten džiaugiasi rojumi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS