Baigtas tyrimas dėl PVM sukčiavimo schemos Joniškyje | Diena.lt

BAIGTAS TYRIMAS DĖL PVM SUKČIAVIMO SCHEMOS JONIŠKYJE

  • 2

Baigtas ikiteisminis tyrimas dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) sukčiavimo schemos, kai panaudojant 10 fiktyvių įmonių ir nelegaliai mažinant mokesčius, valstybei padaryta 108 tūkst. eurų žala, pranešė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT).

Sukčiavimo schemą, kaip įtariama, organizavo du joniškiečiai, o jiems padėjo fiktyvios įmonės direktorius. Abu PVM grobstymo sumanytojai jau ir anksčiau teisti už finansinius nusikaltimus. Dėl vieno jų šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas, įtariant stambaus masto sukčiavimu.

Organizuotos grupės nariai naudojo 8 Lietuvos ir 2 Latvijos fiktyvias įmones. FNTT tyrėjai išsiaiškino, kad faktiškai veiklos nevykdančių ir sandorių realiai neatlikusių bendrovių vardu 2014–2015 metais buvo išrašytos suklastotos PVM sąskaitos faktūros ir įvairiems ūkio subjektams neva parduoti grūdai, aliejus, polipropileno audinys ir jo maišai, transporto priemonės (lengvieji automobiliai, vilkikai, vilkikų priekabos ir autobusai).

Iš viso pagal suklastotas PVM sąskaitas faktūras į nusikalstamos schemos sumanytojų valdomų  bendrovių sąskaitas buvo pervesta daugiau kaip 600 tūkst. eurų. Vėliau šiuos pinigus organizuotos grupės nariai išgrynindavo ir grąžindavo juos pervedusiems asmenims, o tam tikrą dalį pasilikdavo.

FNTT išaiškino, kad sukčių valdomomis įmonėmis naudojosi ūkininkai ir realią veiklą vykdančių įmonių direktoriai. Pavyzdžiui, keletas Šiaulių regiono ūkininkų savo ūkiuose užaugintą produkciją – įvairias grūdines kultūras – be apskaitos dokumentų pardavė tiesiogiai vieno iš organizuotos grupės  „paslaugomis“ besinaudojusių asmenų įmonei. Taip ūkininkai išvengė 14 tūkst. eurų mokesčių.

Atliekant šį ikiteisminį tyrimą surinkti duomenys apie 17 kaltinamųjų. Iš jų jau nuteisti 4 fiktyvių įmonių direktoriai, jiems skirtos įvairių dydžių baudos, 8 asmenys atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, 2 asmenims jau pradėtas teisminis nagrinėjimas, o likę 3 kaltinami šioje byloje.

Ikiteisminio tyrimo metu apribota turto ieškinių užtikrinimui už 35 tūkst. eurų. Įtariamieji savo noru yra atlyginę daugiau nei 33 tūkst. eurų žalos. Baigta baudžiamoji byla perduota nagrinėti Šiaulių apylinkės teismo Šiaulių rūmams.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Irena

Nezinau ar kada nors bus tvarka toj Lietuveleje nes jau taip iprate vogti ir uzsiimti nelegalia veikla kad jau jokios instancijos nepazabos ju vogima i krauja iauge , siurbeles negali gyventi nesiurbia kraujo, taip jie negali gyventi be aferu , cia yra ju hobis nieko niekas nepadarys kitaip jie gyventi nemoka ir nemokes issiusti i asigali pas baltus lokius jie ismolintu kaip reikia gyventi

...

Reikia tą PVM išvis panaikint (jį keičiant apyvartos mokesčiu), bet - iš ko tuomet SUKČIAI gyvens?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS