Baudžiamoji byla – savo noru: koją pakišo 100 eurų kyšis | Diena.lt

BAUDŽIAMOJI BYLA – SAVO NORU: KOJĄ PAKIŠO 100 EURŲ KYŠIS

  • 1

Marijampolės policininkus papirkti bandė neblaivus ir greitį viršijęs vairuotojas.

Vyriškis leistiną važiavimo greitį viršijo vos 10 km/val. ir už tai galėjo gauti tik žodinį policijos perspėjimą. Už lengvą girtumą jam grėsė administracinė atsakomybė. Tačiau policininkams pasiūlius 100 eurų kyšį, marijampoliečiui iškelta baudžiamoji byla.

Sekmadienį Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos pareigūnai kelyje Vilnius – Prienai – Marijampolė kontroliavo transporto priemonių važiavimo greitį.

Patilčių gyvenvietėje pareigūnai pastebėjo nuo Prienų pusės atvažiuojantį automobilį „Toyota Corola“. Policija užfiksavo 60 km/ val. greitį, kai leistinas važiavimo greitis toje atkarpoje yra 50 km/ val.

Sustabdę automobilį ir vairuotojui pateikus dokumentus, 42 metų marijampolietis buvo supažindintas su greičio matavimo prietaiso rodmenimis, jam paaiškinta, kad dėl minėto pažeidimo bus paskirta žodinė pastaba.

Tačiau bendraudami su pažeidėju pareigūnai pajuto nuo vairuotojo sklindantį alkoholio kvapą, todėl jį pakvietė prieiti prie tarnybinio automobilio ir pasitikrinti blaivumą.

Kaip skelbia policija, vairuotojas iškarto pripažino, kad iš vakaro vartojo alkoholį. Jam buvo nustatytas lengvas girtumas (1,05 prom. alkoholio), vairuotojas su girtumu sutiko, bet, siekdamas išvengti atsakomybės už vairavimą lengvai apgirtusiam, policijos tarnybiniame automobilyje ant daiktadėžės tarp priekinių sėdynių padėjo 100 eurų (2 kupiūras po 50 eurų), prašė kelių patrulių, kad šie paimtų pinigus ir nerašytų protokolo dėl nustatyto girtumo.

Tačiau policijos pareigūnai už bandymą juos papirkti ir tokiu būdu išvengti atsakomybės, vairuotoją pristatė į policijos komisariatą tolimesniam tyrimu, jam gresia baudžiamoji atsakomybė.

„Duodami kyšį žmonės nepagalvoja, kad jis dažniausiai yra gerokai didesnis nei bauda, kurią tektų sumokėti už padarytą pažeidimą. Duodamas kyšį ne tik permokėsi, bet ir padarysi nusikaltimą. Kyšis – bet koks atlygis, kuris siūlomas, žadamas ar duodamas policijos pareigūnui už tai, kad šis priimtų asmeniui palankų sprendimą. Kyšiu laikomi ne tik pinigai, tačiau ir įvairios prekės, paslaugos ar kiti daiktai. Pakanka vien siūlymo ar pažadėjimo duoti kyšį policijos pareigūnui, kad būtum patrauktas baudžiamojon atsakomybėn“, – sako policija.

Ji primena, kad bet koks grynųjų pinigų davimas policijos pareigūnui bus vertinamas kaip kyšis. Daugelyje policijos automobilių įrengtos vaizdo kameros, o asmens bendravimas su policijos pareigūnu įrašomas.

Pasiūlius, pažadėjus ar davus kyšį gali grėsti baudžiamoji atsakomybė iki 7 metų laisvės atėmimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kokie puikūs

pareigūnai. Dieve mano, sunaikino žmogų... Visiškai nesisieja su SAUGOTI, GINTI, PADĖTI...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS