Panevėžio mero piktnaudžiavimo byla keliauja į teismą, jis galės grįžti į darbą | Diena.lt

PANEVĖŽIO MERO PIKTNAUDŽIAVIMO BYLA KELIAUJA Į TEISMĄ, JIS GALĖS GRĮŽTI Į DARBĄ

Bylai dėl Panevėžio mero Ryčio Račkausko piktnaudžiavimo keliaujant į teismą, prokuratūra paskelbė, kad devynis mėnesius buvęs nušalintas savivaldybės vadovas galės grįžti į darbą.

Teismui ketvirtadienį perduotoje byloje R. Račkauskas, jo patarėja Gintarė Maskoliūnienė ir privačiame sektoriuje konsultavimo bei viešinimo srityje dirbantis vilnietis M. V. kaltinami piktnaudžiavimu. BNS žiniomis, teisėsaugos kaip M. V. įvardijamas kaltinamasis yra įmonės „Lukrecijos reklama“ vadovas Marius Vaupšas.

Teisėsauga įtaria, kad R. Račkauskas per patarėją davė neteisėtus nurodymus valstybės tarnautojams, kad „Lukrecijos reklama“ laimėtų viešuosius pirkimus, o už tai meras gavo asmeninės naudos.

„Su šiuo asmeniu (M. Vaupšu – BNS) galimai iš anksto buvo suderintos perkamų paslaugų apimtys, techninės specifikacijos, paslaugų kainos“, – žurnalistams Panevėžyje sakė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Gediminas Vizbaras.

„Ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia teigti, kad meras už savivaldybės lėšas įsigijo jam asmeniškai, kaip politikui, naudingų paslaugų už ne mažiau kaip 5 tūkst. eurų“, – kalbėjo pareigūnas.

Ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia teigti, kad meras už savivaldybės lėšas įsigijo jam asmeniškai, kaip politikui, naudingų paslaugų už ne mažiau kaip 5 tūkst. eurų.

Pasak jo, už savivaldybės pinigus R. Račkauskui buvo atlikta sociologinė gyventojų apklausa, be to, jis gavo ataskaitą „su patarimais ir įžvalgomis, susijusiomis su artėjančiais savivaldos rinkimais“.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, meras ir „Lukrecijos reklamos“ vadovas susitarė ir dėl tolesnio bendradarbiavimo, kad Panevėžio savivaldybė iš M. Vaupšo bendrovės pirktų konsultacines paslaugas.

Taip pat nustatyta, kad viešųjų pirkimų paraiškos galimai buvo suformuluotos taip, kad paslaugas galima būtų įsigyti apklausiant tik vieną konkrečią bendrovę.

Už piktnaudžiavimą tarnyba Baudžiamasis kodeksas numato baudą arba laisvės atėmimą iki septynerių metų. Byla perduota nagrinėti į Panevėžio apygardos teismą.

Šis epizodas sausį buvo atskiras nuo didesnės apimties tyrimo, kuris yra tęsiamas.

Neprašys nušalinti

Bylą tyrusi prokurorė Dalia Markauskienė paskelbė nusprendusi nesikreipti į teismą dėl mero nušalinimo nuo pareigų.

„Meras jau rytoj galės grįžti į darbą“, – teigė prokurorė.

R. Račkauskas pareigų nėjo devynis mėnesius.

„Ikiteisminis tyrimas yra dinamiškas procesas, kuris nestovi vietoje ir kiekvieną dieną keičiasi aplinkybės. Dabar mes priėjome tokį tašką, kada ši procesinės prievartos priemonė (...) yra nereikalinga“, – kalbėjo D. Markauskienė.

Pasak jos, Panevėžio merui vis dar galioja draudimas išvykti iš šalies.

Tęsiamame didesnės apimties tyrime R. Račkauskui yra pareikšti įtarimai dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo. Šioje byloje įtarimai taip pat pareikšti mero patarėjai ir dar trims asmenims.

Anot prokurorės, šis tyrimas apima septynis nusikaltimus.

„Tas ikiteisminis tyrimas iš tikrųjų yra labai didelės apimties ir sudėtingas“, – tvirtino ji.

Teisėsauga tyrimą dėl galimos korupcijos Panevėžio savivaldybėje pradėjo pernai birželį.

R. Račkauskas jam pareikštus įtarimus neigia ir mano, jog byla susijusi su politiniais oponentais.

Spaudos konferenciją surengę Panevėžio prokuratūros ir STT atstovai tokius pareiškimus atmeta.

„Specialiųjų tyrimų tarnyba yra visiškai apolitiška institucija, ikiteisminių tyrimų nesaistė ir nesaisto jokie rinkimai, politiniai įvykiai ar jokie panašūs įvykiai“, – teigė G. Vizbaras.

R. Račkauskas praėjusią savaitę antrajame ture buvo perrinktas Panevėžio meru.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS