Dėl sukčiavimo atliekų tvarkymo sektoriuje sulaikyti aštuoni įtariamieji | Diena.lt

DĖL SUKČIAVIMO ATLIEKŲ TVARKYMO SEKTORIUJE SULAIKYTI AŠTUONI ĮTARIAMIEJI

Per tarptautinį tyrimą dėl sukčiavimo pakuočių tvarkymo sektoriuje teisėsaugos pareigūnai Lietuvoje ir neįvardijamoje užsienio valstybėje sulaikė aštuonis įtariamuosius, atliko per 40 kratų, pirmadienį pranešė policija.

Sulaikyti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio piliečiai.

Užsienio valstybės pareigūnai kol kas neįvardija, baimindamiesi pakenkti tyrimo sėkmei.

„Veikos mastas apima daugiau nei 500 tūkst. eurų. Veika daryta Lietuvoje ir užsienio valstybėje“, – spaudos konferencijoje sakė Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Vytautas Kukaitis.

Pagrindinis tyrimo objektas – galbūt nesąžiningai atliekų tvarkymo sektoriuje veikiantys Lietuvos ir užsienio valstybių juridiniai vienetai, turintys teisę išrašyti gaminių ir pakuočių atliekų sutvarkymą įrodančius dokumentus ir pažymas.

Tiriamos aplinkybės dėl fiktyvių sandorių grandinių, kuriuose atvaizduotos apmokestinamų atliekų surinkimo, perdirbimo, pardavimo ir išvežimo į kitą Europos Sąjungos šalį, dokumentų klastojimo, „dvigubų“ buhalterinių apskaitų, suklastotų dokumentų pagrindu gautų kelių šimtą tūkstančių eurų išmokų.

„Aštuoni asmenys įtariami organizuotoje grupėje vykdę įvairias nusikalstamas veikas“, – sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis. Keturi įtariamieji yra suimti.

Tyrimas susijęs su pakuočiu tvarkymu, jų išgabenimu į užsienio šalis.

„Veikos vyko visoje pakuočių tvarkymo grandinėje – nuo jų surinkimo, pedirbimo, iki išgabenimo iki užsienio šalis“, – sakė prokuroras V. Kukaitis.

Teisėsauga aiškinosi veiklą nuo 2014 metų iki dabar, tyrimai vykdomi dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo – tai yra fiktyvios ūkinės operacijos. Tiriamas ir piktnaudžiavimas tarnyba.

„Įtariama, kad ši veika negalėjo būti padaryta ir be asmenų privalėjusių užtikrinti skaidrų atliekų tvarkymo sektoriaus darbo organizavimą, dėl ko galimai buvo piktnaudžiaujama savo tarnybine padėtimi, siekiant turtinės naudos“, – rašoma Lietuvos kriminalinės policijos biuro pranešime.

Pasak prokuroro V. Kukaičio, tyrimo metu naudojamas Europos arešto orderis. Lietuvos kriminalinės policijos biurui padeda Europos Sąjungos (ES) pareigūnai. Lietuvos pareigūnai atliko tyrimo veiksmus užsienio valstybėje.

„Buvo sulaikyti asmenys, atliktos kratos, kiti asmenys sulaikyti Lietuvos Respublikoje. Kratos buvo sėkmingos ir Lietuvoje, ir užsienio valstybėje “, – sakė V. Kukaitis.

Vadovaujantis Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo nuostatomis, gamintojai ir importuotojai privalo pakuočių atliekų tvarkymo organizavimą pavesti gamintojų ir importuotojų organizacijai arba mokėti mokestį tiesiogiai į valstybės biudžetą, todėl tiriamos aplinkybės ir dėl taršos mokesčių praradimų į valstybės biudžetą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Blee ka but

gerai ka juos suvarytu.But amžiaus ivikis.Bet turbut bus kap visada-tirs tirs kol išsikvėps

Skinuliotakais

Dauguma atlieku juda Latvija Lenkija in/out. Dalis nes cia neskatinamas perdirbimas, dalis oras. Ciuju ekobaz megejai yra ora kedent

ko čia slėpti?

stopudow vežė i Lenkiją.Kas iš aplink esančiu kaimynu gali kartu su vagiais sukti žulikistes?Tik paliakai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS