Atbunda gamta – atbunda ir vagys: galite nerasti ne tik baldų, bet ir batų | Diena.lt

ATBUNDA GAMTA – ATBUNDA IR VAGYS: GALITE NERASTI NE TIK BALDŲ, BET IR BATŲ

  • 0

Ilgapirščių nesustabdo nei aukščiausios tvoros, nei rakinami vartai. Esą vagys taikosi ne tik į lauko baldus, tačiau net ir į batus, pasakojama LNK reportaže.

Apie neįtikimas vagystės pasakojo „Lietuvos draudimo“ atstovas Saulius Abraškevičius.

– Ar iš tiesų atšilus orams suaktyvėja ilgapirščiai?

– Taip, tai tiesa. Mūsų draudimo duomenys rodo, kad šiltuoju sezonu, o ypač – vasarą, įvyksta didžioji dalis vagysčių, ir iš kiemų, ir iš namų. Žmonės turėtų pasirūpinti savo turto saugumu, nepalikti brangesnių daiktų, pavyzdžiui kepsninių, paspirtukų, dviračių, brangesnių baldų. Yra patarimų, kaip apsisaugoti nuo vagišių.

– Ar tiesa, kad vasarą trečdaliu išauga vagystės?

– Vasarą mes fiksuojam 30 proc. visų metų vagysčių. Atbunda gamta – atbunda ir vagys. Pirmas dalykas, jei esi savininkas, savo turtu turi pasirūpinti pats. Brangesni daiktai turėtų būti laikomi ne prie akių, ne prie tvoros, o padėti saugiau. Antras dalykas, bendruomenė. Ypač privačių namų gyventojai žino, kokia svarbi yra kaimynystė. Trečias dalykas, kai šyla oras, vasarą ar pavasarį yra metas, kai žmonės daug laiko praleidžia būdami ne namuose, išvažiuoja pas draugus, į sodybas, iškylauja, gal renkasi užsienį. Tą informaciją apie keliones geriau pasaugoti, nesigirti socialiniuose tinkluose, nes internete tą informaciją mato visi, įskaitant ir vagis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– O jeigu išvažiuojant duris užrakino žmogus, bet langą paliko atvirą, draudikai grąžins pinigus už pavogtus daiktus?

– Kiekvienas atvejis nagrinėjamas individualia tvarka. Jei tai netyčinis veiksmas, žinoma, draudimas galioja. Registruotų vagišių skaičių „Lietuvos draudime“ turime apie 500. Tai reiškia, kad kiekvieną dieną žmonėms vis kas nutinka. Vidutiniškai vagystės žala yra apie 1000 eurų. Tai yra nemaži pinigai ir greičiausiai šalia to fakto, kad kažkas buvo jūsų namuose ar kieme ir šeimininkavo, kas yra labai nemalonu, patiriama ir finansinių nuostolių.

Apie šiltu oru suaktyvėjančius vagis pasisakė ir Vilniaus AVPK kriminalinės policijos pareigūnas Oleg Bikbajev.

Tą informaciją apie keliones geriau pasaugoti, nesigirti socialiniuose tinkluose, nes internete tą informaciją mato visi, įskaitant ir vagis.

– Prasidėjus šiltiems orams žmonės laiką leidžia terasose ir, kaip taisyklė, nenori saugoti savo daiktų. Paliekamos kepsninės, žoliapjovės. Aišku, ilgapirščiai tai mato, tai jų duona. Dažniausiai tai būna asmenys, neseniai išėję iš įkalinimo įstaigos ir ėmęsi vėl seno amato. Prasieina per privačių namų kvartalą, taikosi į lengvai paimamus daiktus. Turi savo supirkėjus nuolatinius, o daro nusikalstamas veikas dėl to, kad yra priklausomi nuo narkotinių medžiagų. Dažniausiai būna taip.

– Tai kaip apsaugoti turtą, grandinėmis juk neprirakinsi?

– Jeigu nuosavam name yra įrengtas garažas, tai patartina visus vertingus daiktus jame paslėpti. Yra dar saugos tarnybos, judesio davikliai, kameros, visa tai tikrai atgraso vagis.

– O ką patartumėte kaimynams?

– Kai išvykstate į atostogas, saugi kaimynystė tampa labai didele jėga. Už kiekvieno judesio ar kitokio daviklio yra kaimynas. Geriausia yra pranešti artimam kaimynui, kad šis pastebėtų aplinką, kurioje gauta signalų dėl neaiškių judesių ar panašiai. Geras kaimynas yra geriau nei bet kokia kita apsaugos priemonė. Patartina ir nesireklamuoti socialiniuose tinkluose, kur ir kada vykstate.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS