FNTT direktoriumi apsimetinėjusio sukčiaus byla pasiekė teismą | Diena.lt

FNTT DIREKTORIUMI APSIMETINĖJUSIO SUKČIAUS BYLA PASIEKĖ TEISMĄ

Šiaulių prokuratūra baigė tyrimą dėl Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovu apsimetinėjusio sukčiaus.

Byloje kaltinimai neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone ir jos duomenimis, neteisėtu šios priemonės ir jos duomenų panaudojimu, sukčiavimu bei neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos pareikšti 22-ejų metų joniškiečiui G. P.

Kaip skelbia prokuratūra, jauna moteris buvo apgauta, kai paskambinęs vyras prisistatė FNTT direktoriumi ir pranešė apie rastą seną jos banko kortelę. Esą prieš kurį laiką ji buvo naudota neteisėtais tikslais, netrukus bus pagaminta nauja banko kortelė su apsauga pusmečiui.

Tam, kad tai būtų padaryta, reikia prisijungimo prie sąskaitos, slaptažodžio ir kortelės ID numerio.

Moteris padiktavo duomenis, o apie nusikaltimą suprato tik po pokalbio paskambinusi mamai. Jos pasiteiravo, kur Vilniuje yra Šermukšnių gatvė, nes jai reikės ten vykti ir atsiimti naują banko kortelę. Mama iš karto suprato apie klastą ir kreipėsi į policiją.

Trečiasis nukentėjusysis vyras pateko į sukčiaus pinkles, kai į fiksuoto ryšio telefoną paskambino nepažįstamas vyriškis ir prisistatė policijos tyrėju, norėdamas gauti jos vyro banko sąskaitos elektroninių prisijungimų duomenis. Negavus šių duomenų banko sąskaita esą bus užblokuota. Moteris pakluso nepažįstamojo vyro prašymui ir tik vėliau paaiškėjo, kad iš sutuoktinio sąskaitos buvo padarytas 2300 eurų pervedimas į kitą sąskaitą.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pirmojo skyriaus pareigūnai per ikiteisminį tyrimą nustatė, kad G. P. 2015 metų rugsėjį skambindavo žmonėms ir įvairiais būdais bandydavo išvilioti jų pinigus.

Nuo jo nukentėjo du garbaus amžiaus senoliai ir viena mergina. Pinigai būdavo išviliojami skambinant į nukentėjusiųjų mobiliuosius arba fiksuoto ryšio telefonus ir prisistatant policijos ar FNTT darbuotojais.

Joniškietis vienai iš nukentėjusiųjų pasakė, kad nuo jos sąskaitos yra nelegaliai nuskaitomi pinigai. Tariamas policininkas, norėdamas padėti, nurodė jai nuvykti į banko padalinį ir sudaryti elektroninės bankininkystės sutartį. Būnant ten jai vėl paskambino G. P. ir paprašė padiktuoti elektronininės bankininkystės prisijungimo duomenis. Moteriai taip ir padarius, iš jos sąskaitos į G. P. sąskaitą buvo pervesta 850 eurų.

Byla perduota nagrinėti Šiaulių apylinkės teismui. Ši baudžiamoji byla yra viena iš keleto bylų, atskirtų nuo didelės apimties ikiteisminio tyrimo.

Ikiteisminis tyrimas (kurio dalis yra šis ikiteisminis tyrimas) anksčiau buvo išskirtas į kelis mažesnius tyrimus, todėl kelios bylos jau yra perduotos teismui. Jose neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone ir jos duomenimis, neteisėtu elektroninės mokėjimo priemonės ir jos duomenų panaudojimu, sukčiavimu, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos kaltinami 23 asmenys. Dar 12 asmenų atžvilgiu buvo priimti baudžiamieji įsakymai, kuriais šie asmenys nuteisti.

Iš viso šiose keliose jau teismui perduotose bylose nukentėjusiais pripažinti 11 asmenų. Teismui jie pateikė civilinių ieškinių už daugiau nei 36 tūkstančius eurų.

Pasak prokuratūros, didžioji dalis kaltinamųjų yra recidyvistai. Jie yra teisti arba šiuo metu atliekantys laisvės atėmimo bausmę ir savo kaltę pripažįsta. Pagal Baudžiamąjį kodeksą kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas arba laisvės atėmimo bausmės pratęsimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS