Internetiniams sukčiams – iki 8 metų kalėjimo | Diena.lt

INTERNETINIAMS SUKČIAMS – IKI 8 METŲ KALĖJIMO

  • 0

Šiaulių apygardos teismui perduota byla, kurioje penki asmenys kaltinami neteisėtu prisijungimu prie bankų klientų sąskaitų ir neteisėtų pavedimų inicijavimu panaudojant kompiuterių virusus. Įtariamiesiems pavyko pasisavinti 8 tūkst. eurų, dar 40 tūkst. eurų pasisavinti nepavyko.

Kaip pranešė Kriminalinės policijos biuras, ikiteisminis tyrimas pradėtas gavus Lietuvos bankų pareiškimus dėl neteisėtų prisijungimų prie jų vartotojų bankų sąskaitų ir nukentėjusiųjų vardu atliekamų neteisėtų pavedimų. Bendradarbiaudami su bankais, tyrėjai nustatė grupę nusikalstamas veikas vykdžiusių asmenų. Ikiteisminio tyrimo metu buvo tiriami 23 galimos nusikalstamos veikos epizodai.

Bylos duomenimis, nusikalstamą veiką vykdę asmenys prisidengdavo įmonės vardu į nukentėjusiųjų elektroninius paštus siųsdavo laiškus su juose pridėtais užkrėstais failais. Nukentėjusiajam atidarius tokį laišką ir jame esantį failą, kompiuteris buvo užkrečiamas virusu. Taip nusikalstamą veiką vykdę asmenys galėdavo stebėti asmeniniuose kompiuteriuose atliekamus veiksmus ir laukti, kol iš virusu užkrėsto kompiuterio bus prisijungta prie elektroninės bankininkystės.

Nukentėjusiajam prisijungus prie elektroninės bankininkystės jie įgaudavo galimybę kontroliuoti iš banko sąskaitos vykdomus pavedimus.

Tokiu būdu apgaule pavyko užvaldyti daugiau kaip 8 tūkst. eurų ir pasikėsinta pasisavinti dar 40 tūkst. eurų.

Kriminalinės policijos duomenimis, pirmiausia buvo nusitaikyta į smulkaus ir vidutinio verslo atstovus, kurie disponuoja didesnėmis pinigų sumomis ir atitinkamai turi galimybę atlikti stambesnius pavedimus.

Kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimo bausmė iki aštuonerių metų.

Ne pirmas atvejis

Pasak Kriminalinės policijos biuro, su panašaus pobūdžio nusikalstama veika pareigūnams teko susidurti ir anksčiau. Pernai rugpjūtį Lietuvos kriminalinės policijos biuras baigė ikiteisminį tyrimą ir Panevėžio apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje asmenys kaltinami Norvegijos bendrovės pinigų pasisavinimu.

Tuomet užkrėtus Norvegijos bendrovės kompiuterius ir neteisėtai prisijungus prie banko sąskaitos, kaltinamieji pasisavino apie milijoną Norvegijos kronų (apie 110 tūkst. eurų) bei pasikėsino užvaldyti dar apie 780 tūkst. kronų (apie 85 tūkst. eurų). Asmenys, įtariami Lietuvos piliečių bankų sąskaitų „švarinimu“ turi sąsajų ir su Norvegijos bendrovės pinigų pasisavinimo byla.

Šiuo metu Lietuvos kriminalinės policijos biure tiriamos dar dvi panašaus pobūdžio bylos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS