Įtariama, kad paskolą ėmė naudodami suklastotus dokumentus: dabar laukia teismas | Diena.lt

ĮTARIAMA, KAD PASKOLĄ ĖMĖ NAUDODAMI SUKLASTOTUS DOKUMENTUS: DABAR LAUKIA TEISMAS

  • 0

Teismui perduota byla, kurioje keturi asmenys kaltinami suklastoję dokumentus ir sukčiavę, vienam jų siekiant gauti keliasdešimt tūkstančių eurų siekiančią paskolą esą ekskavatoriui pirkti, nors šis, policijos duomenimis, taip ir nebuvo įsigytas.

Kaip antradienį pranešė Šiaulių apskrities policija, dėl neteisėtai ir apgaule užvaldytos didžiulės pinigų sumos iš vienos Šiaulių kredito unijos bus teisiami trys vyrai ir viena moteris, jiems inkriminuojamas sukčiavimas, dokumentų klastojimas ir tarnybinių pareigų neatlikimas.

Bylos duomenimis, 2014-ųjų metų rudenį į didelių skolų turintis vilnietis sukūrė nusikalstamą planą, kuris turėjo jam padėti išspręsti finansinius sunkumus. Jis kreipėsi į vieną Šiaulių kredito uniją, prašydamas suteikti 81 tūkst. eurų paskolą, nurodydamas, kad ji reikalinga vikšriniam ekskavatoriui „Caterpillar 3230“, kurį jis jis planuoja nuomoti ir iš to gauti pajamų, pirkti. 2015 metų sausį vyrui paskola buvo suteikta, o kaip paskolos garantas kredito unijai įkeistas vilniečio perkamas ekskavatorius.

Po šešių periodinių paskolos dengimo įmokų, sudariusių 2 tūkst. eurų, paskolos grąžinimas ėmė strigti. Vyras žadėjo, kad netrukus į jo sąskaitą įplauks pinigai ir tada jis tikrai padengs didelę skolos dalį. Tačiau unija daugiau nesulaukė nė vieno įnašo. Skolininkui nevykdant įsipareigojimų, 2016 metų vasarą buvo pradėti skolos išieškojimo veiksmai.

Paaiškėjo, kad vyras negauna pajamų, todėl kilo įtarimas, kad paskolos prašytojas savo paraiškoje kreditui gauti galėjo suklastoti dokumentus apie savo darbo santykius Jungtinės Karalystės bendrovėje bei gaunamas mėnesines 4,6 tūkst. svarų pajamas ir unijai pateikęs melagingus duomenis.

Prielaidą apie klastotę leido daryti jo pateikta darbo sutartis ir darbdavio charakteristika, kurioje rašoma, jog jis yra atsakingas, įmonei lojalus darbuotojas. Jos abi buvo surašytos tą pačią dieną – dieną, kai vyras buvo priimtas į darbą. Taigi dokumentų turinys ir datos prieštaravo vienas kitam ir neturėjo loginio atitikimo.

Taip pat paaiškėjo, kad paskolos paraiškoje vilnietis nenurodė savo turimų finansinių įsipareigojimų, taip patvirtindamas, kad jų neturi, nors uniją pasiekė pranešimas apie vilniečio santuokos nutraukimo bylos iškėlimą teisme, kuriame buvo nurodyta, kad vyras įvairiems kreditoriams turi finansinių įsipareigojimų, kurių bendra suma viršija 143 tūkst. eurų.

Po unijos kreipimosi į policiją, Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Jo metu buvo nustatyta, kad vilnietis, siekdamas gauti paskolą iš kredito unijos, pateikė ne vieną suklastotą dokumentą: jau minėtą darbo sutartį ir pažymą apie gaunamas pajamas, gyvenamųjų patalpų nuomos sutartį (kadangi jam, norit gauti kreditą, reikėjo gyventi Šiauliuose), jo vikšrinio ekskavatoriaus vertinimo ataskaitą.

Policijos duomenimis, iš tiesų ekskavatorius iš viso neegzistavo, o su juo susiję dokumentai buvo suklastoti. Nepaisant to, ekskavatorius 2013 metų liepą buvo įregistruotas Traktorių, savaeigių ir žemės ūkio mašinų bei ir jų priekabų registre. Tai padarė Vilkaviškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus darbuotoja, kuri registracijos dokumentus išdavė neapžiūrėjusi technikos priemonės ir neįsitikinusi jos egzistavimu.

Dėl to jai teks stoti prieš teismą dėl tarnybinių pareigų neatlikimo ir dokumentų klastojimo.

Netrukus po fiktyvaus ekskavatoriaus įregistravimo paskolą gauti planavęs vyras paprašė savo 45-erių metų pažįstamo vilniečio, kad šis už 1 tūkst. eurų atlygį minėtą ekskavatorių fiktyviai nupirktų. Jis buvo įregistruotas šio draugo įmonės, kuri realiai nevykdė jokios veiklos ir planų dėl jos vykdymo net neturėjo, vardu. Po to ši savaeigė transporto priemonė buvo fiktyviai parduota paskolos gavimo iniciatoriui, kad jis galėtų ją įkeisti kredito unijai. Tokiais savo veiksmais padėdamas draugui vykdyti nusikalstamą veiką, vyras taip pat bus teisiamas už dokumentų klastojimą.

Paskolą gavęs vilnietis, siekdamas nuslėpti savo nusikalstamos veikos pėdsakus, su vienos įmonės direktoriumi sudarė fiktyvią neegzistuojančio vikšrinio ekskavatoriaus „Caterpillar 3230“ nuomos sutartį, o vėliau buvo suklastoti ir šeši kasos išlaidų orderiai apie, neva, padarytus mokėjimus už nuomą. Dėl dokumentų klastojimo bus teisiamas ir šis vadovas.

Pasak policijos, tiriant bylą neatsirado nė vieno žmogaus, realiai mačiusio paskolos garantu tapusį ekskavatorių. Gavėjas tvirtina, kad jis šiuo metu išnuomotas Lenkijos bendrovei, tačiau nenurodo nei jos pavadinimo, nei sudarytos sutarties.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS