Kur slepiami Kamuolinių milijonai? | Diena.lt

KUR SLEPIAMI KAMUOLINIŲ MILIJONAI?

Garsiosios Kauno gaujos atstovai elgėsi kaip brutaliausių kovinių filmų blogiukai. Šie skandalingai išgarsėję vyrai veikė išvien su legendiniu mašinvagiu Tomu Gaidanka. Kriminalinių bestselerių autoriaus žvilgsnis – į šį kol kas mažai žinomą, bet, kaip aiškėja, įtakingą veikėją.

Vienas reikšmingiausių Kauno kriminalinio pasaulio veikėjų. Vienas turtingiausių iš prieš keletą savaičių Kaune ir visoje apskrityje masiškai sulaikytų, iškrėstų Kamuolinių gaujos vyrų. Taip apie Ilgo pravarde išgarsėjusį T.Gaidanką gali pasakyti kiekvienas, bent šiek tiek pažįstantis dabartinį Kauno grupuočių veiklos žemėlapį.

Kamuolinių gaujos tyrimui artimas šaltinis prasitarė, kad pagrindinis Vilniaus kriminalistų tikslas sutriuškinant tokias šiuolaikines gaujas, kaip Agurkiniai ar Kamuoliniai, – suduoti ypač rimtus, skaudžiausius smūgius minėtų grupuočių šulų ir eilinių narių sukauptiems turtams. Kad tai pats svarbiausias su dabartiniais gangsteriais kovos įrankis – apie tai gana dažnai viešumoje užsimena patys aukščiausi, įtakingiausi šalies teisėsaugininkai.

Regis, visai neatsitiktinai šią savaitę dėl Kamuolinių gaujos narių turtų įvyko tikras sujudimas, nes į vieną gerai žinomą kauniečių advokatų kontorą Laisvės alėjoje pasibeldė sulaikytų gaujos vyrų žmonos, gyvenimo draugės, vaikų motinos. Esama duomenų, kad jos atėjo kone verkdamos, mat siekia bet kokia kaina išsaugoti keliais milijonais vertinamą grupuotės atstovų turtą. Jų nuosavus namus, būstus, prabangias transporto priemones, kurios dažniausiai būdavo registruojamos žmonų, tėvų, brolių, seserų ar tolimųjų giminaičių vardais arba įgytos išsimokėtinai per banką.

Tačiau ne visi Kamuoliniams priskiriami vyrai galėtų vadintis klestinčiais milijonieriais, kadangi iškart po daugelio iš jų sulaikymo į pagrindines Kauno advokatų kontoras kreipėsi jaunieji gaujos pasiuntiniai, kurie prašė teisininkų paramos ar nuolatinių vizitų pas areštinėse patupdytus bičiulius už gana simbolines sumas. Kalbama, kad dažnas atvykėlis advokatams siūlėsi sumokėti vos 1 000 eurų, o kai kada – ir gerokai mažesnę sumą. Nemaža dalis gerai dirbančių advokatų nesutiko garsiųjų banditų ginti pusvelčiui, todėl kai kurie iš atsiųstų jaunuolių savo bosams gynėjų ėmėsi ieškoti ir Vilniuje. Tačiau net ir sostinėje sėkmingai veikiantys ir nemažai patirties su organizuotų gaujų veikėjų rimtomis bylomis turintys advokatai liko apstulbę nuo tokių menkai pasiūlytų kauniečių honorarų. Taigi panašu, kad tariami Kamuolinių milijonai kažkur išgaravo arba nutūpė tiktai vieno iš jų veikėjų kišenėse.

Milijonai – slėptuvėse?

Kai ankstų šių metų balandžio 17-osios rytą Lietuvos policijos departamento Kriminalinės policijos biuro pareigūnai kartu su "Aro" kovotojais pasibeldė į Kauno Kamuolinių atstovų moderniai įrengtų nuosavų namų ir butų duris, kitą dieną po žiniasklaidoje paskleistos informacijos daugelis aikčiojo kalbėdami apie iš nelegalios veiklos sukauptus šimtus tūkstančių ar net milijonus eurų. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad bene labiausiai prakutęs iš šios grupuotės narių yra T.Gaidanka. Jis ikiteisminio tyrimo metu įvardijamas netgi kaip vienas iš nusikalstamo susivienijimo organizatorių ir vadovų.

 

 

Jau kurį laiką buvęs aktyvus vadinamųjų Šančiovskų mašinvagių gaujos narys gyveno gana prabangiai įsikūręs daugelio pasiturinčių kauniečių geidžiamiausioje vietoje – kairiajame Neries krante esančioje itin vaizdingoje Kleboniškio gyvenvietėje.

Iš turtingiausių laikinosios sostinės verslininkų pamėgtos oazės, Viešios gatvėje šiuolaikiškai apstatyto privataus namo kiemo, tą balandžio rytą gausios vilniečių kriminalistų pajėgos išgabeno bene įspūdingiausius radinius – keturis automobilius: du apynaujus "Porsche", "Tesla" ir "Mercedes-Benz coupe". Per kratą T.Gaidankos namuose pareigūnai aktyviai ieškojo grynųjų pinigų, mat buvo pasiekusi informacija, kad Ilgas savo turtais yra gerokai pralenkęs netgi Kamuolinių lyderiu tituluojamą Giedrių Janonį, pravarde Kamuolys.

Per kratą didelių pinigų sumų nebuvo aptikta, tačiau manoma, kad jos paslėptos tik vieninteliam Ilgui gerai žinomose slėptuvėse. Du mažamečius vaikus turintis T.Gaidanka su gyvenimo moterimi gyveno nesusituokęs, tad manoma, kad taip elgėsi neatsitiktinai, o dėl siekio išsaugoti tuos pačius pasakiškus turtus.

                                                                                               T.Gaidankos namas

Daugiau kaip prieš dešimtmetį T.Gaidanka savo nusikalstamą veiklą pradėjo kaip vienas aktyviausių Kauno mašinvagių. Tačiau paskutiniais metais jis gerokai praaugo savo buvusius bendražygius. Neoficialiai kalbama, kad nežinomose slėptuvėse T.Gaidanka gali būti paslėpęs daugiau kaip 10 mln. eurų.

Jis palaikė glaudžius ryšius su Kamuolinių lyderiais, tačiau kartu turėjo sau pavaldžią gaują, kuri vienijo bemaž 20–30 žmonių, kurie buvo pasiruošę veikti bet kuriuo paros metu. Kadaise šiai grupuotei priklausė ir kitas praeityje garsus mašinų vagis Tomas Mickevičius, pravarde Varlė. 2009-ųjų gegužę paslaptingai dingęs vyras nesurastas iki šiol. Pradėjus nagrinėti Agurkinių baudžiamąją bylą pasigirdo versijų, kad juo atsikratė ilgamečiais Kamuolinių varžovais laikyti Sauliaus Velečkos, arba Agurko, vyrai. Dabar pašnibždomis užsimenama, kad T.Mickevičių galėjo pradanginti patys buvę jo ilgamečiai bičiuliai.

Kreipėsi į žurnalistus

Automobilių transporto vagystes tyrusiems Kauno kriminalistams T.Gaidanka pažįstamas dar nuo 1992 m. Įtariama, kad daug metų jis buvo vienos didžiausių Kaune automobilių gaujos, arba Šančiovskų, vadeiva. Kadaise jis buvo vertinamas ir kaip tarpininkas, padėdavęs išsipirkti vogtus automobilius. Pareigūnai įtarė, kad beveik prieš du dešimtmečius T.Gaidanka organizavo daugelį automobilių vagysčių Kauno centre ir Vilijampolėje. Dažniausiai tai būdavo itin prestižiniai to meto automobiliai.

2000 m. gegužės 24 d. Sukilėlių prospekte buvo pavogtas 1988 m. laidos "Volkswagen Passat". Po dienos šis automobilis buvo paslėptas už 1 km nuo vagystės vietos esančiame garaže. Tada įtarus, kad tai būtent T.Gaidankos gaujos darbas, jis buvo sulaikytas dešimčiai parų. Vėliau Kauno apylinkės teismas suėmimo nepratęsė, bet paskyrė namų areštą. Tirdami šios gaujos nusikaltimus kauniečiai policininkai sužinojo, kad Ilgas kelis mėnesius gyveno mašinvagių pamėgtuose miestuose – Maskvoje, taip pat Vokietijos didmiesčiuose.

Maža to, 2003 m. vasarį T.Gaidanka kreipėsi į Kauno žurnalistus. Jiems pasakojo istoriją, vertą trilerio scenarijaus. Jis teigė, kad tąsyk, važiuodamas su 2000 m. laidos "Daimler Chrysler", sustojo prie šviesoforo Šv.Gertrūdos gatvėje. T.Gaidanka teigė esą automobilį buvo pasiskolinęs iš draugų. Apie 20 tūkst. tuomečių eurų vertės automobilis buvo su raudonais tranzitiniais numeriais. "Šį automobilį įsigijo viena Marijampolės bendrovė, jam jau surasti pirkėjai Rusijoje", – tada žurnalistams suokė Ilgas.

T.Gaidanka pasakojo, kad pastebėjo priešais važiuojantį automobilį tamsintais stiklais, kuris, išvydęs jo vairuojamą "Chrysler", apsisuko ir sustojo netoliese. Iš jo staiga iššokęs vyras įsėdo į Ilgo automobilį ir pareiškė, kad yra policininkas, pareikalavo važiuoti į Kauno vyriausiojo policijos komisariato Autotransporto vagysčių tyrimo skyrių. Netrukus automobilis buvo išgabentas į Radvilėnų plente buvusią policijos automobilių saugojimo aikštelę. Tačiau Kauno pareigūnai po šio žurnalisto kreipimosi pareiškė, kad T.Gaidankos automobilis galėjo būti vogtas, todėl nuvairuotas į specialią policijos aikštelę.

T.Gaidanka tuomet bendraudamas su žurnalistais dievagojosi, kad nėra teistas, tačiau automobilių vagystes tiriantys Kauno pareigūnai jį persekioja nuo seno.

Kad ir kaip bandė save teisinti Ilgas, tačiau vėliau jo kriminalinėje karjeroje sekė toliau vienas kitą pribloškę įvykiai. 2004-ųjų gruodžio 30-osios vakarą T.Gaidanka buvo sulaikytas Saločių pasienio poste, kai kirto Latvijos ir Lietuvos sieną. Pasieniečiai, tikrindami iš Latvijos lengvuoju automobiliu "Mercedes Benz" vykstančių lietuvių dokumentus, atkreipė dėmesį, kad Kauno kriminalistai buvo paskelbę vieno iš jų operatyvinę paiešką. Manoma, kad tuomet Ilgas Latvijoje slapstėsi nuo Lietuvos teisėsaugos. Tąkart sulaikomas mašinvagis nesipriešino, nors prieš pusmetį buvo sugrįžęs iš įkalinimo įstaigos, kurioje atliko bausmę už dviejų automobilių  vagystę.

Jo paieška paskelbta dėl to, kad kaunietis buvo įtariamas 2004 m. spalio pabaigoje iš Grigiškių gatvės pavogęs Italijos piliečio vos kelerių metų senumo BMW. Tąsyk 2005-ųjų išvakarėse teismas T.Gaidanką leido suimti mėnesiui.

Nuo vagysčių – prie narkotikų

2006 m. T.Gaidanka iš automobilių vagysčių spėjo žaibiškai persikvalifikuoti – tapo narkotikų prekeiviu. Jis kartu su iki šiol pradingusiu T.Mickevičiumi iš Kauno į Norvegiją specialiai įrengtose automobilių slėptuvėse ėmė gabenti metamfetaminą. Kaskart mokėdami po 1 700 eurų už 1 kg, 2006–2009 m. laikotarpiu įgijo ne mažiau kaip 300 kg metamfetamino. Pardavę 1 kg minėto kvaišalo Norvegijoje, jie susižerdavo ne mažiau kaip 5 027 eurus.

A.Zujus buvo atsakingas už narkotikų realizavimą Osle ir už jų pardavimą gautų pinigų persiuntimą į Lietuvą. T.Gaidanka asmeniškai dalyvaudavo priimant narkotikų siuntas Norvegijos sostinėje.

Net ir po Varlės dingimo ar patekus už grotų, pradėtas narkotikų kelias buvo sėkmingai tęsiamas. Nuo 2010-ųjų lapkričio iki 2011 m. birželio T.Gaidanka, būdamas suimtas Lukiškių kalėjime, iš ten duodavo nurodymus laisvėje esantiems bendrininkams.

Pareigūnai turi žinių, kad iš viso 2006–2014 m. laikotarpiu T.Gaidanka kartu su kitais Kamuoliniais organizavo ne mažiau kaip 1 410–2 530 kg metamfetamino ir amfetamino įgijimą, laikymą, kurį kontrabanda išvežė iš Lietuvos į Norvegiją ir Švediją.

Manoma, kad būtent iš prekybos narkotikais T.Gaidanka sukaupė įspūdingus turtus ir kažkur paslėptus milijonus. Iš narkotikų uždirbtus pinigus T.Gaidanka bandė realizuoti žmonos ir jos artimųjų vardu, kai ėmė supirkinėti aplinkui Kauną esančius žemės sklypus ir įvairiausius automobilius.

Sulaužyti mafijos tylėjimo įžadai

Kamuoliniai kartu su pagrindiniais lyderiais asmeniškai ar per parinktus dalyvius palaikydavo griežtą discipliną, baimės atmosferą, fizinėmis ir finansinėmis bausmėmis bausdavo grupuotės taisyklių nesilaikančius, nepaklusnius ar kitaip prasikaltusius grupuotės narius, trukdančius gaujos veiklai, nevykdančius vadovų ir dalyvių reikalavimų ar jiems nepaklūstančius, tačiau, gerai informuotų šaltinių teigimu, neva šiuo metu su teisėsaugininkais bendradarbiauja jau bemaž keturi gaujos vyrai.

"Sutriuškinus Agurkinius ir atsiradus žmonių, kurie atskleidė jų nusikaltimus, mažiausiai buvo tikėtasi, kad ims ir prabils bent vienas iš neseniai sulaikytų Kamuolinių aplinkos narių. Tačiau dabartinė situacija rodo, kad policijos tyrėjai vos spėja surašinėti areštinėse kalinamų kauniečių parodymus. Netgi nėra tiek pajėgumų ir darbuotojų Vilniuje, kad jie vienu metu išklausytų ir nuosekliai užfiksuotų tuo pat metu panorusių atsiverti ilgai nenužudomais laikytos gaujos veikėjų pasakojimus", – taip kalbėjo vienas neblogai nuo 1999 m. veikusios Kamuolinių gaujos nusikaltimų tyrimo peripetijas žinantis šaltinis.

Dar iki plačiai žiniasklaidoje nuskambėjusio gaujos narių suėmimo Kriminalinės policijos biure Vilniuje, apie visus žinomus nusikaltimus ėmė nuosekliai pasakoti buvęs boksininkas Arminas Zujus, kuriam anksčiau buvo pavesta vykdyti žiauriausius Kamuolinių nusikaltimus. Šiandien jam yra skirtas valstybės saugomo liudytojo statusas, tad jo dabartinė gyvenamoji vieta slepiama. Manoma, kad būtent A.Zujus buvo suteikęs nemažai vertingos informacijos, todėl galiausiai nutarta suimti gaujos viršūnėles.

2002–2004 m. A.Zujus buvo tarp pajėgiausių Lietuvos boksininkų. 2002-ųjų lapkritį, pagerbiant prieš metus Vilniuje nežinomo snaiperio nušauto tuomečio Lietuvos bokso federacijos prezidento, praeityje liūdną šlovę pelniusių Daškinių lyderio Remigijaus Daškevičiaus, arba Daškės, atminimą, A.Zujus kartu su kitais dalyvavo tarptautiniame jaunių ir jaunimo turnyre. Tąsyk pasibaigus dvikovoms, A.Zujus užėmė trečiąją vietą 51 kg sveriančių kovotojų kategorijoje.

Tačiau net ir bokso ringe išugdytas nuožmaus kovotojo charakteris nepadėjo atsispirti pagrindiniam ir nerašytam kriminalinio pasaulio veikėjų vidaus kodeksui – bendradarbiavimui su teisėsaugininkais. A.Zujų buvo pasiekusios kalbos, kad Kamuolinių veikėjai jį žada fiziškai sužaloti ir apmokestinti įspūdingomis sumomis, tad vyras kreipėsi pagalbos į garsiausių šalies gaujų nusikaltimus atskleidusius Vilniaus kriminalistus.

Rezgė planą paauklėti

Šiandien T.Gaidanka kartu su kitais aštuoniolika Kamuolinių veikėjų yra įtariamas nuo 1999 m. iki 2018-ųjų, kol egzistavo kauniečių nusikalstamas susivienijimas, įgijęs, gabenęs ir laikęs didelį kiekį šaunamųjų ginklų, sprogmenų, kuriuos planavo panaudoti arba panaudojo keliuose nusikaltimuose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Tarp daugybės kitų epizodų T.Gaidankai ir G.Janoniui pareikšti įtarimai organizavus pasikėsinimą į M.Pečiulį, kuris buvo pagarsėjęs Ruonio pravarde. Žemesnio lygio Kamuolinių veikėjai įtariami prieš mažiau nei dešimtmetį įgiję du "Taurus" 80 modelio ir 38 "Special" kalibro revolverius, kuriuos kontrabanda nugabeno į Nyderlandų Karalystę, o galiausiai juos panaudojo Hagoje, šaudydami į Mantą Pečiulį ir sunkiai sutrikdydami jo sveikatą.

2011 m. jaunųjų Kauno gangsterių sluoksniuose neblogai žinomas M.Pečiulis ir garsus bušido kovotojas Remigijus Morkevičius, 2016-ųjų gruodį, kone Kūčių išvakarėse, prie savo namų Šilainiuose nušautas, sumušė praeityje garsų mašinvagį Ernestą Buivą, pravarde Beždžionė (beje, G.Janonio giminaitį). Kalbama, kad konfliktas tarp jų įsiplieskė dėl narkotikų.

Apie tai sužinoję Kamuolinių veikėjai netrukus nutarė Beždžionės skriaudikams žiauriai atkeršyti. Prie "Molo" esančioje aikštelėje suvažiavę Kamuolinių autoritetai jauniesiems "brigadininkams", tarp kurių buvo ir A.Zujus, paskyrė užduotį Hagoje surasti ten besislapsčiusius M.Pečiulį ir R.Morkevičių bei stipriai juos sumušti. Be viso to, buvo liepta dar nupjauti M.Pečiuliui ausį. Netrukus gavę tokį užsakymą, A.Zujus ir trys vyrai sėdo į "Volkswagen Golf" automobilį. Su automobilyje paslėptais ginklais iš Lietuvos nuvykę į Nyderlandus, jaunieji Kamuoliniai kelias dienas Hagoje stebėjo kauniečių gyvenamąją vietą ir juos pačius. A.Zujus buvo tarp Kamuolinių nemalonę užsitraukusių asmenų persekiotojų.

2011-ųjų liepos 6-osios vakare minėti asmenys nustatė M.Pečiulio ir R.Morkevičiaus buvimo vietas ir nutarė nedelsdami smogti. Tą pačią naktį į prie automobilio prisiartinantį M.Pečiulį buvo paleisti keturi šūviai. Jis buvo sunkiai sužeistas, bet išgyveno.

Tąsyk užpuolikų kulkų ir smūgių R.Morkevičius išvengė, kadangi tą vakarą liko nepastebėtas. Sulaikius Kamuolinius, žiniasklaidoje pasigirdo versijų, kad neva šios nuožmiai veikusios gaujos vyrai galėjo prisidėti ir prie bušido įžymybės nužudymo Kaune, tačiau, gerai informuotų šaltinių teigimu, dėl šio vis dar neištirto kruvino nusikaltimo rimti įtarimai krenta visai ant kito nusikaltėlių rato asmenų.

Po išpuolio kauniečiai ginklais ir drabužiais atsikratę išmesdami juos į vietos vandens kanalą ir šiukšlynus. Netrukus jie pervažiavo į Roterdamą. Sugrįžę į Lietuvą, A.Zujus su bičiuliais atsiskaitė Kamuolinių lyderiams T.Gaidankai ir G.Janoniui, kurie padėkojo už atliktą darbą.

2017-ųjų spalį Lietuvos ir Olandijos pareigūnai minėtame išpuolyje panaudotus ginklus surado ir ištraukė iš vandens kanalo Hagoje. Manoma, kad netrukus paaiškės ir kur kas kraupesni nusikaltimai, kurie slegia šios kauniečių grupuotės narių pečius. Tarp jų – ir anksčiau brandinti planai, kaip jie 2009–2012 m. bent du kartus bandė atsikratyti pagrindiniais konkurentais laikytos Agurkinių grupuotės lyderiu S.Velečka. Šio žurnalistinio tyrimo autorius toliau seka Kamuolinių nusikaltimų pėdsakais.


Verta dėmesio

Rašytojo, žurnalisto Dailiaus Dargio naujausia septintoji knyga "Kriminalinė Agurkinių odisėja" pasakoja apie pagrindinius Kamuolinių konkurentais laikytos Agurkinių grupuotės narius, nusikaltimus. Šioje knygoje nuosekliai aprašyta ir Kamuolinių gaujos istorijos pradžia.

Jau baigiamas išpirkti antrasis neseniai papildytos knygos versijos, kurioje dar 32 puslapiai itin šokiruojančių faktų, tiražas.

Knyga yra tarp populiariausių negrožinės literatūros knygų šalies knygynuose ir internete www.knygos.lt.

Neseniai buvo išleisti ir knygos "Kriminalinė Agurkinių odisėja" šiuolaikiški formatai – audioknyga, kurią galima įsigyti www.audioteka.com ir knygos elektroninė versija pasauliniame iTunes/iBookstore tinkle.

GALERIJA

  • Kur slepiami Kamuolinių milijonai?
  • Posūkis: buvęs garsus Kauno mašinvagis T.Gaidanka, pravarde Ilgas, 2006 m. sėkmingai persikvalifikavo į narkotikų prekeivius.
  • Turtai: prabangus T.Gaidankos namas Kauno Kleboniškyje ir jo garaže stovintys naujinteliai automobiliai nustebino net visko mačiusius kriminalistus.
  • Peripetijos: 2011 m. R.Morkevičius <span style=color:red;>(pirmas iš kairės)</span> ne kartą buvo išvažiavęs į užsienį su Agurkiniais. Tuo metu jų konkurentai Kamuoliniai rezgė išpuolį prieš bušido kovotoją.
  • Kur slepiami Kamuolinių milijonai?
  • T. Gaidankos namas
Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Baisu

Koks Sajus ir Gaidanka pasižymėjo,monstrai abu...

Kaunas

Sajus,gaidanka,povaras, varlė,,,,,vyresni:regis,pifas,tarasas,filia,ir kiti...kur teisingumas tais metais buvo???kur???

K daryti

Oi, kiek jų buvo...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS