Panevėžio taksi įmonės įtariamos mokesčių slėpimu | Diena.lt

PANEVĖŽIO TAKSI ĮMONĖS ĮTARIAMOS MOKESČIŲ SLĖPIMU

  • 1

Keturioms Panevėžyje taksi paslaugas teikiančioms įmonėms, jų savininkui bei 3 darbuotojams pareikšti įtarimai, skelbia prokuratūra.

Įtariama, kad panevėžiečio G. Z. valdomose taksi firmose buvo apgaulingai tvarkoma buhalterinė apskaita ir slepiamos pajamos, todėl į valstybės biudžetą nesumokėtos didelės sumos mokesčių.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai ikiteisminį tyrimą pradėjo prieš keletą mėnesių.

Teisėtvarkos pareigūnai, turėdami kriminalinės žvalgybos informacijos, nustatė, kad 53 metų G. Z. priklausančiose taksi bendrovėse, įtariama,  dalis pajamų už suteiktas paslaugas neįtraukiama į buhalterinę apskaitą ir klastojami dokumentai, įrašant juose žinomai neteisingus duomenis apie pelną ir pajamas, taip siekiant išvengti mokesčių.

Pradėjus ikiteisminį tyrimą, pareigūnai užfiksavo daugiau nei pusę tūkstančio atvejų, kai minėtų firmų taksistai keleiviams neišdavė kvitų už sumokėtus pinigus. Įtariama, kad vėliau bendrovių buhalterinėje apskaitoje buvo nurodomos mažesnės gautos pajamos ir taip išvengiama mokesčių.

Tyrimo metu atskleistas nusikalstamos veikos mechanizmas: manoma, kad įtariamieji, veikdami bendrininkų grupėje, įmonių buhalterinės apskaitos dokumentus surašydavo taip, jog mėnesinės bendrovių pajamos neviršytų iš anksto sutartų deklaruoti sumų, o likusią dalį pajamų nuslėpdavo. Pavyzdžiui, pagal oficialius dokumentus, viena iš šių taksi firmų per metus yra gavusi mažiau nei 3 tūkst. eurų pajamų, nors pareigūnai įtaria, kad uždirbo kelias dešimtis tūkstančių.

„Pirminiais duomenimis, vien praėjusiais metais minėtos bendrovės galimai nedeklaravo apie ketvirtį milijono eurų pajamų, todėl sumokėjo žymiai mažesnius mokesčius į valstybės biudžetą, nei privalėjo“, – sakė Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Julius Gelumbauskas.

Jo teigimu, pasitvirtinus įtarimams dėl mokesčių slėpimo, prokuratūra sieks, kad įtariamiesiems būtų taikomas išplėstinis turto konfiskavimas bei būtų sumokėti mokesčiai valstybei.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkė Vilma Ramanauskienė sakė, kad šią savaitę tyrimą atliekantys valdybos pareigūnai, į pagalbą pasitelkę kitų tarnybų atstovus, atliko daugiau nei 20 kratų įtariamųjų namuose bei bendrovėse.

Kratų metu rasti ir paimtia buhalterinės apskaitos dokumentai, tarp jų, kaip įtariama, ir „juodosios buhalterijos“ dokumentai, daugiau nei 50 tūkst. eurų, taip pat – nelegaliai laikomų šaudmenų.

Pirmadienį dviem paroms buvo sulaikytas taksi bendrovių savininkas G. Z. ir viena iš buhalterių. Laikinai apribota galimybė laisvai disponuoti apie 20 automobilių bei įtariamiesiems priklausančiu nekilnojamuoju turtu.

Už neteisingą duomenų apie pajamas pateikimą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą iki 8 metų, už apgaulingą apskaitos tvarkymą – baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki 4 metų.

Už neteisėtą disponavimą šaunamaisiais ginklais gresia areštas arba laisvės atėmimas iki 5 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

liova

maciau Kaune zmones veziojo Indusas paskui dar juodi maciau ne viena idomu ar jie sumokejo mokescius KA

SUSIJUSIOS NAUJIENOS