Policija perspėja: naujas vagių taikinys – butai ir sodų nameliai | Diena.lt

POLICIJA PERSPĖJA: NAUJAS VAGIŲ TAIKINYS – BUTAI IR SODŲ NAMELIAI

  • 2

Pastaruoju metu pastebimas padidėjęs vagysčių skaičius butuose bei sodų nameliuose. Policija pastebi, kad vagys dažniausiai braunasi į pirmuose aukštuose esančius butus. Siekiant apsaugoti savo turtą verta įsiminti šiuos pareigūnų patarimus.

Marijampolės apskrities vyriausiasis policijos komisariatas paruošė informacinį pranešimą, visuomenės saugumui užtikrinti ir dalinasi patarimais, kaip apsaugoti savo turtą.

Durys, langai ir koridoriai

Tirdami vagystes pareigūnai pastebi, kad į gyvenamąsias patalpas vagys patenka sulaužę plastikinius arba analogiškas balkonų (ar namų terasų) duris.

Dėl šios priežasties įėjimo ir garažo duris visuomet reikia laikyti užrakintas, net būnant namuose. Patartina būti įsirengusiems šarvuotas duris su metaline stakta bei sudėtingais užraktais, o ant langų – apsaugines žaliuzes ar grotas.

Kiekvienas namo ar buto gyventojas turi turėti savo durų raktą, t. y. nesidalinti vieno rakto palikinėjant jį sutartoje vietoje. Pametus raktą – iškart keisti spyną.

Koridoriuje tamsiu paros metu rekomenduojama palikti įjungtą apšvietimą su judesio davikliu, o gyvenant daugiabutyje užtikrinti, kad laiptinėje būtų šviesu.

Pinigai ir kiti vertingi daiktai

Svarbiausias vagių grobis, žinoma – brangiųjų metalų papuošalai bei grynieji pinigai.

Namuose nepatartina laikyti didelių pinigų sumų. Jeigu ketinama įsigyti seifą, reikia įsitikinti, kad jis tikrai kokybiškas ir pilnai atliekantis savo funkciją. Taip pat seifas turi būti tinkamai įmontuotas ir – labai svarbu – užrakintas. Seifo raktą taip pat būtina laikyti saugioje vietoje.

Vertingus daiktus, laikomus namuose, patartina pasižymėti policijoje specialiu žymekliu. Šis žymėjimas yra nemokamas.

Kaimynai, vaikai ir socialiniai tinklai

Patartina kieme, sodų bendrijos sklype, nepalikti žoliapjovių, kitų įrankių ar prietaisų, nes buities ir sodo technika taip pat yra dažnai vagiama.

Būtina bendrauti su kaimynais, ne tik dėl draugiškų santykių, tačiau ir dėl abipusio saugumo. Verta pasikeisti telefonų numeriais, kad, esant reikalui, galima būtų susisiekti. Vienas iš būdų padidinti savo gyvenamosios vietos aplinkos saugumą – burtis į „Saugios kaimynystės“ grupes.

Svarbu nepamiršti paaiškinti vaikams, kad šie nesigirtų draugams, kur šiuo metu vyksta atostogauti ar nesipuikuotų būtais ar nebūtais tėvų turtais. Jie ypatingai mėgsta tai daryti socialinėje erdvėje.

Dažnas suaugęs socialiniuose tinkluose taip pat mėgsta pasidalinti savo nuostabiomis atostogų akimirkomis ar pranešimais, jog vyksta poilsiauti (kartais net su datomis, tikslia vieta ir pan.), taip padėdami vagims lengviau susiplanuoti savo laiką, kada užsukti į svečius.

Turto apsaugos ir saugios aplinkos klausimais kreipkitės į Marijampolės apskr. VPK bendruomenės pareigūnus tel. 8 700 60324, mob. Tel. 8 608 53 254 , 8 672 98 124 arba į teritorinį policijos komisariatą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Rapolas

Reikes kirvi pagalasti.

Rimas

As tai miegu pasidejes salia 19 glock. Tokie laikai dabar

SUSIJUSIOS NAUJIENOS