Prokuratūra skųs sprendimą neišduoti S. Šalabajevo Kazachstanui ir Ukrainai | Diena.lt

PROKURATŪRA SKŲS SPRENDIMĄ NEIŠDUOTI S. ŠALABAJEVO KAZACHSTANUI IR UKRAINAI

  • 0

Generalinė prokuratūra teiks apeliacinį skundą prašydama panaikinti antradienį paskelbtą Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria atsisakoma išduoti Kazachstano pilietį Syrymą Šalabajevą Kazachstanui ir Ukrainai.

Kaip trečiadienį paskelbė prokuratūra, toks sprendimas priimtas išnagrinėjus teismo nutartyje nurodytus motyvus, kuriais grindžiamas atsisakymas išduoti nurodytą asmenį.  

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS sakė, kad prokuratūra nesutinka su teismo nurodytais motyvais, tačiau kol kas nedetalizuojama, ką ir kodėl prokurorai skųs.

„Šiandien yra susipažinta su pačia nutartimi ir įvertinta, kad sprendimas bus skųstinas, o konkrečios formuluotės bus šiek tiek vėliau“, – trečiadienį sakė ji.

Vilniaus apygardos teismas antradienį pranešė, kad Kazachstano prašymo išduoti S. Šalabajevą Generalinė prokuratūra nepalaikė. Posėdžio metu prokurorė atsisakė reikalavimo išduoti asmenį Kazachstanui ir palaikė tik prašymą išduoti jį Ukrainai.

Generalinė prokuratūra kol kas šių aplinkybių taip pat nekomentuoja.

Po to, kai S. Šabalajevas Lietuvoje buvo sulaikytas pernai liepą, Lietuvos generalinėje prokuratūroje buvo gauti dviejų užsienio valstybių – Kazachstano ir Ukrainos – teisinės pagalbos prašymai dėl šio asmens išdavimo baudžiamajam persekiojimui.

Kazachstano generalinė prokuratūra teigia, kad dėl S. Šalabajevo nusikaltimų „BTA Bank“ patyrė 489 mln. dolerių (429 mln. eurų) nuostolių, o jo persekiojimas nesusijęs su politika. Anot Kazachstano pareigūnų, S. Šalabajevas buvo daugelio lengvatinio apmokestinimo įmonių faktiškasis savininkas.

Lietuvai suteikus prieglobstį, Kazachstanas dėl to įteikė Lietuvai notą, šį klausimą kėlė ir Vilniuje viešėjusi Kazachstano užsienio reikalų viceministro vadovaujama delegacija.

S. Šalabajevas sako esąs persekiojamas todėl, kad yra toje pat byloje kaltinamo Kazachstano opozicijos atstovo ir verslo magnato Muchtaro Abliazovo giminaitis. Šiuo metu M. Abliazovas suimtas Prancūzijoje, kuri svarsto jo išdavimą Rusijai arba Ukrainai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS