Prokurorų kaltinimai vienam Panevėžio ligoninės vadovų subliūško | Diena.lt

PROKURORŲ KALTINIMAI VIENAM PANEVĖŽIO LIGONINĖS VADOVŲ SUBLIŪŠKO

  • 1

Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas Rolandas Tatoris išteisintas dėl netinkamo pareigų atlikimo, trečiadienį pranešė Panevėžio apylinkės teismas.

Nustatyta, kad jis nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo požymių.

„Byloje nustatyta, kad R. T. Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimai, neatidumas tarnyboje vertinant tiekėjo kvalifikacinius reikalavimus kartu su kitais komisijos nariais, gali būti įvertinami drausmine tvarka. Pažeidimai savo dydžiu, svarba ir kilusiomis pasekmėmis nėra tokie, kad būtų diskredituotas valstybės tarnautojo vardas, rodyta nepagarba valstybės įstatymams ir dėl to būtų padaryta žala valstybei“, – pranešime cituojama teisėja Daina Vaidachavičienė.

R. Tatoris kaltintas, kad netinkamai atlikdamas savo pareigas padarė didelę turtinę ir neturtinę žalą valstybei ir ligoninei.

Kaltinime teigta, kad dėl direktoriaus pavaduotojo veiksmų ligoninė už diagnostikos įrangą sumokėjo brangiau, nes pirko ne tiesiogiai iš užsienio gamintojo, o per tarpininką.

Prokurorams kilo įtarimų, kad 2014 metų kovo mėnesį, organizuodamas ligoninės viešuosius pirkimus, į paraišką R. Tatoris galbūt specialiai įrašė tokius techninius duomenis bei specifikacijos reikalavimus, kad pirkimų konkurse galėtų būti pateikiama tik vienintelio gamintojo medicinos įranga. Jie taip pat teigė, kad R. Tatoris galėjo žinoti, jog vienintelė konkurso dalyvė, jo pažįstamo vadovaujama uždaroji akcinė bendrovė nėra oficiali minėtos įrangos gamintojo atstovė Lietuvoje, o ją ligoninei parduoda už gerokai didesnę, nei reali, kainą.

Tuomet skelbta, kad už šią įrangą minėtai R. Tatorio pažįstamo vadovaujamai bendrovei Respublikinė Panevėžio ligoninė sumokėjo 134,3 tūkst. eurų. Tuo metu minėta bendrovė šiuos gaminius iš oficialaus gamintojo atstovo Lietuvoje įsigijo už 91,8 tūkst. eurų, t. y. daugiau nei 40 tūkst. eurų pigiau.

Teismo išteisinamajame nuosprendyje rašoma, kad nepasitvirtino iškelta versija, jog viešųjų pirkimų konkursas pritaikytas specialiai  vienam gamintojui. Diagnostikos įrenginys turėjo būti suderintas su kitais, iš to paties gamintojo ligoninės įsigytais prietaisais, kad vienoms dalims sugedus, jas galima būtų keisti kitomis.

Teismas įvertino liudytojų ir kitus parodymus, kad tiesiogiai ligoninė pirkti įrenginio iš Vokietijos gamintojo negalėjo, nes visus panašius įrengimus Lietuvoje esančios gydymo įstaigos perka tik iš Lietuvoje registruotų įmonių. Be to, ligoninės vadovų teigimu, prietaisas jau atsipirko ir duoda pelno.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Panevėžio apygardos teismui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

na jei prokuroru kaltinimai subliusko

vadinasi tai buvo melas arba specialiai inspiruota prokurorine provokacija --todel dabar jau prokurorams turetu but iskelta teisine byla ir Tatoris turi prisiteist moraline zala is prokuroru kisenes [ juk po teismus ir tardymus zmogu tase ]

SUSIJUSIOS NAUJIENOS