Šiauliuose prieš teismą stos telefoninių sukčių gauja | Diena.lt

ŠIAULIUOSE PRIEŠ TEISMĄ STOS TELEFONINIŲ SUKČIŲ GAUJA

Bene 32 tūkst. eurų iš senyvo amžiaus žmonių galbūt išvilioję dešimt telefoninių sukčių Šiauliuose stos prieš teismą, pranešė Generalinė prokuratūra.

Baudžiamojoje byloje kaltinami penki vyrai ir penkios moterys. Į nusikalstamas veikas buvo įtraukti ir trys nepilnamečiai, patikėję organizatoriaus pažadais greitai ir lengvai užsidirbti pinigų. Dar trys šios grupuotės nariai yra recidyvistai, daug kartų teisti už įvairius nusikaltimus.

Pagrindinis nusikaltimų organizatorius – septynis kartus teistas 28 metų šiaulietis. Jis nusikaltimų padarymo metu ir šiuo metu atlieka laisvės atėmimo bausmę Pravieniškių pataisos namų atvirojoje kolonijoje. Šiaulietis sukurdavo nusikalstamų veikų darymo planus ir paskirstydavo užduotis likusiems organizuotos grupės nariams.

Nuo 2016 metų spalio iki 2017 metų balandžio pradžios šių telefoninių sukčių aukomis tapo 14 garbaus amžiaus Šiaulių miesto ir rajono gyventojų. Vieni kaltinamųjų atsitiktine seka skambindavo Šiaulių apskrities fiksuoto ryšio telefonų naudotojams, kiti – vykdavo pas žmones paimti prašomų pinigų, o vėliau juos perduodavo dar kitiems bendrininkams.

Dažniausiai paskambinę sukčiai prisistatydavo gydytojais, prokurorais ar policininkais. Nukentėjusiuosius įtikindavo, kad jų vaikai, anūkai ar kiti artimieji sužalojo kitus žmones ir jie turi atiduoti pinigus į namus atvykusiems jų atstovams, kad taip išvengtų ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Esą apie įvykį nebus pranešta policijai ir bus atlyginta žala sužeistam nukentėjusiajam.

Telefonu paskambinęs asmuo išlaikydavo pokalbį su senoliu, kol pinigai būdavo perduodami jo bendrininkams. Taip jis užtikrindavo, kad telefonu atsiliepęs nukentėjusysis nesusisieks su artimaisiais ir neišsiaiškins realios situacijos.

Taip pat teismui yra pateikta civilinių ieškinių, kurie nukentėjusiesiems turėtų atlyginti 32 tūkst. eurų žalą.

Baudžiamasis kodeksas kaltinamiesiems numato laisvės atėmimo bausmes iki 8 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS