Suaktyvėjusios automobilių dalių vagystės – aiškus signalas policijai | Diena.lt

SUAKTYVĖJUSIOS AUTOMOBILIŲ DALIŲ VAGYSTĖS – AIŠKUS SIGNALAS POLICIJAI

  • 0

Suaktyvėjusios ir didėjantį mastą įgavusios automobilių dalių vagystės, inscenizuoti eismo įvykiai, siekiant gauti draudimo išmokas, ar organizuoto sukčiavimo požymių turinčios veikos gyvybės draudimo sektoriuje – tai vos keli pavyzdžiai, kai verslininkai teigia pasigendantys aktyvesnių policijos veiksmų.

Susitikime su Lietuvos verslo konfederacijos nariais, Lietuvos policijos vadovai pabrėžė, kad šiuo metu policijos prioritetas yra dėmesio perkėlimas nuo turtinių prie smurtinių nusikaltimų tyrimo.

Tačiau pareigūnai nepamiršta bendradarbiavimo su visuomene, verslu ir kartu identifikuoja aktualiausias problemas, rašoma pranešime spaudai.

„Pastaruoju metu itin suaktyvėjo automobilių dalių vagystės – vagiami veidrodėliai, išpjaunami žibintai, o besikartojantis specifinis nusikaltimų braižas signalizuoja, jog tai – ne pavieniai nusikaltimai, bet sistemiškai veikiantys nusikaltėliai. Maža to, užsisuka užburtas ratas, kai paklausa tik dar labiau paskatina vogtų dalių pasiūlą. Automobiliais prekiaujančios įmonės aiškiai mato, kad po vagystės neskubama ieškoti naujų detalių oficialiose prekybos vietose, o siekiant sutaupyti verčiau kreipiamasi į perpardavinėtojus. Taip vagims siunčiamas aiškus signalas, kad jie nebaudžiami gali tęsti savo veiklą“, – pastebėjo Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus.

Vagiami veidrodėliai, išpjaunami žibintai, o besikartojantis specifinis nusikaltimų braižas signalizuoja, jog tai – ne pavieniai nusikaltimai, bet sistemiškai veikiantys nusikaltėliai.

Pasak jo, panaši situacija stebima ir draudimo srityje: daugėja inscenizuotų eismo įvykių ar net situacijų, kai siekdami gauti draudimo išmoką žmonės patys žaloja save.

„Lietuvoje vagys kasmet padaro nuostolių už maždaug 6 mln. eurų. Tuo tarpu baudų už vagystes išieškoma vos 9 proc. Kitaip tariant, tam tikra kategorija žmonių jaučia, jog neturi ką prarasti. Ir žinoma, kad dauguma tų vogtų daiktų, jei tai nėra greito vartojimo prekės, realizuojama turgavietėse, tad tikrai manome kad prekyba šiose vietose turėtų būti kontroliuojama griežčiau, o atsakomybė už prekybą vogtais daiktais – didinama“, – pabrėžė policijos generalinis komisaras L. Pernavas.

„Suprantama, kad smurtiniai nusikaltimai, kai sužalojami žmonės, yra skaudesni, negu turto vagystės, tačiau norėtųsi paskatinti policiją aktyviau veikti ir turtinių nusikaltimų išaiškinimo ir ypač – jų prevencijos srityje, nes nebaudžiamumas gali sukelti grandininę reakciją. Policijos pajėgos ribotos, todėl ir norime pasiūlyti glaudesnį bendradarbiavimą keičiantis informacija bei užtikrinant, kad žmonės ne tik dėl savo gyvybės, bet ir dėl turto šalyje galėtų būti ramūs“, – teigia LVK prezidentas. 

Policijos vadovai ir verslininkai sutarė operatyviau keistis informacija ir bendradarbiauti išaiškinant vagysčių ir sukčiavimo schemas. Su sisteminiais nusikaltimais susiduriantys verslo sektoriai policiją pastoviai informuos apie pastebimas nusikaltimų tendencijas, o policija, savo ruožtu, ketina stiprinti kriminalinės žvalgybos pajėgumus, siekiant nusikaltimų prevencijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS