Teisėsauga baigė „MG Baltic“ ir partijų korupcijos tyrimą | Diena.lt

TEISĖSAUGA BAIGĖ „MG BALTIC“ IR PARTIJŲ KORUPCIJOS TYRIMĄ

Teisėsauga ketvirtadienį pranešė baigusi ikiteisminį tyrimą dėl vieno didžiausių verslo koncernų Lietuvoje „MG Baltic“ ir dviejų partijų – Liberalų sąjūdžio ir Darbo partijos – politinės korupcijos.

Teismui byla bus perduota, kai įtariamieji ir jų advokatai bus supažindinti su tyrimo medžiaga.

Šioje byloje įtarimai pareikšti trims juridiniams asmenims – Liberalų sąjūdžiui, Darbo partijai bei koncernui „MG Baltic“, taip pat fiziniams asmenims – eksliberalams Eligijui Masiuliui, Seimo nariui Gintarui Steponavičiui, Šarūnui Gustainiui, buvusiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui ir „MG Baltic“ viceprezidentui Raimondui Kurlianskiui.

Darbo partijai įtarimai pareikšti dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

E. Masiulis/V. Skaraičio / BFL nuotr.

Pareigūnai įtaria, kad politikai ėmė ar tarėsi dėl kyšių su „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu, o vėliau siūlė ar palaikė koncernui palankias iniciatyvas Seime ir kitose institucijose.

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas E. Masiulis yra įtariamas dėl prekybos poveikiu, kyšininkavimo ir neteisėto praturtėjimo, buvusiam šios partijos vicepirmininkui G. Steponavičiui pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu, buvusiam Vilniaus miesto tarybos nariui Š. Gustainiui – kyšininkavimu. Buvęs Darbo partijos vadovas eksparlamentaras Vytautas Gapšys įtariamas dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu, tuo tarpu R. Kurlianskis įtariamas dėl papirkimo ir prekybos poveikiu.

Daugelis įtariamų politikų vykstant tyrimui pasitraukė iš užimamų pareigų. E. Masiulis paskelbė pasitraukiantis iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų tą pačią dieną, kai teisėsauga jo darbo vietoje, namuose, automobilyje ir partijos būstinėje atliko kratas.

Tuo tarpu Š. Gustainis iš partijos buvo pašalintas, jam dar net netapus įtariamuoju, politikas taip pat pasitraukė iš pareigų Vilniaus miesto savivaldybės taryboje. G. Steponavičius pasitraukė iš partijos, tačiau liko Seime, o V. Gapšys atsisakė parlamentaro mandato, Seimui nagrinėjant prokuratūros prašymą panaikinti jo teisinę neliečiamybę.

Visi įtariamieji savo kaltę neigia. Apie ikiteisminio tyrimo pabaigą prokuratūra paskelbė pasibaigus darbo dienai.

Šią savaitę R. Kurlianskis paskelbė taip pat paliekantis „MG Baltic“. Koncernas pranešė ketinantis už neskelbiamą sumą išpirkti R. Kurlianskio valdomas 2,34 proc. „MG Baltic Investment“ akcijų, po sandorio jis pasitrauks iš visų pareigų koncerne.

R. Kurlianskis/M. Ambrazo / ELTA nuotr.

Vykstant ikiteisminiam tyrimui, kaip specialieji liudytojai buvo apklausti „MG Baltic“ prezidentas ir savininkas Darius Mockus, valdybos narys Romanas Raulynaitis. Šis statusas reiškia, kad teisėsaugai šie žmonės liudijo apie savo veiksmus, tačiau pareigūnams pritrūko duomenų paskelbti juos įtariamaisiais.

Teisėsauga ketvirtadienį taip pat pranešė perdavusi naujos informacijos dėl galbūt neteisėto Liberalų sąjūdžio Seimo rinkimų kampanijos finansavimo. Anot teisėsaugos, nustatyta, jog liberalų pernykštė rinkimų kampanija iš dalies buvo finansuota iš „Laisvės studijų centro“ lėšų. Tarp šios viešosios įstaigos steigėjų – E. Masiulis ir G. Steponavičius.

Pareigūnai šiemet jau buvo perdavę VRK nagrinėti informaciją įtariant, kad liberalų kampanija neteisėtai galėjo būti finansuojama per Taikomosios politikos instituto surengtus mokymus partiečiams. Šiurkštų įstatymų pažeidimą konstatavusi komisija atėmė iš partijos pusmečio valstybės dotaciją – beveik 400 tūkst. eurų. Taikomosios politikos instituto steigėjas buvo Š. Gustainis.

Pagrindiniai faktai

Tyrimo metu buvo apklausti daugiau nei 150 asmenų, apie 50 iš jų – buvę ar esami Seimo nariai, eksministrai, europarlamentarai.

Vykstant ikiteisminiam tyrimui buvo atlikta daugiau nei 30 kratų, patikrinta apie 50 elektroninių prietaisų ir laikmenų, gauta apie 50 specialistų išvadų.

Eligijus Masiulis: teisėsauga įtaria buvusį Liberalų sąjūdžio pirmininką eksparlamentarą Eligijų Masiulį paėmus per šimto tūkstančių eurų kyšį iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio už politinės partijos veikimą koncerno naudai. Jis įtariamas paėmęs kyšį už įtaką parenkant vietą Jono Basanavičiaus paminklui Vilniuje, Seime svarstant Vartojimo kreditų įstatymo pataisas ir nutarimą dėl kelio Vilnius - Utena. Iš viso kratų metu pas buvusį politiką rastas maždaug ketvirtis milijono eurų. E. Masiuliui yra pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo, prekybos poveikiu ir neteisėto praturtėjimo. Jis pripažįsta ėmęs pinigus iš R. Kurlianskio, tačiau juos vadina paskola.

Šarūnas Gustainis: eksliberalas, buvęs Vilniaus miesto tarybos narys Šarūnas Gustainis įtariamas už „MG Baltic“ naudingų sprendimų priėmimą Seime paėmęs beveik 9 tūkstančių eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai „Taikomosios politikos institutas“. Anot prokurorų, vykdydamas R. Kurlianskio prašymą Š. Gustainis Seime registravo Vartojimo kredito įstatymo pataisas ir balsavo už jų priėmimą. Jis yra įtariamas dėl kyšininkavimo. Š. Gustainis tvirtino, kad teisėsaugos įtarimai jam kelia juoką ir žadėjo tikrai apsiginti teisme.

Gintaras Steponavičius: buvęs Liberalų sąjūdžio narys, parlamentaras Gintaras Steponavičius įtariamas su „MG Baltic“ viceprezidentu R. Kurlianskiu taręsis dėl neteisėto Liberalų sąjūdžio finansavimo per savo vardo paramos fondą ir jo steigtą „Laisvės studijų centrą“. Anot pareigūnų, susitaręs dėl paramos šioms organizacijoms G. Steponavičius Seime balsavo dėl koncernui naudingų teisės aktų priėmimo. Konkrečių teisės aktų projektų ir sumų teisėsauga neįvardija. Ji įtaria G. Steponavičių dėl piktnaudžiavimo. Parlamentaras pripažįsta taręsis su „MG Baltic“ dėl paramos minėtoms organizacijoms, tačiau teigia nepadaręs nusikaltimo, nes už koncernui palankius sprendimus nebalsavo.

Vytautas Gapšys: teisėsauga taip pat įtaria, kad R. Kurlianskis per tuometį Seimo narį, buvusį „darbietį“ Vytautą Gapšį už maždaug 27 tūkst. eurų kyšį siekė paveikti Darbo partijos narius, kad šie taip pat veiktų „ MG Baltic“ interesų naudai. Pasak pareigūnų, dalis kyšio buvo užmaskuota kaip padarytos nuolaidos už per koncernui priklausančią televiziją transliuotą Darbo partijos politinę reklamą, kita dalis lėšų buvo užmaskuota kaip parama viešajai įstaigai. V. Gapšys įtariamas galėjęs veikti koncerno naudai Seime svarstant Pelno mokesčio ir Vartojimų kredito įstatymų pataisas bei balsuojant dėl kelio Vilnius - Utena projekto.

Pareigūnai teigia, jog buvęs Seimo narys taip pat galėjo „MG Baltic“ naudai daryti įtaką tuometinei Žemės ūkio ministrei Virginijai Baltraitienei, bandyti paveikti sprendimą dėl tuomečio „Lietuvos geležinkelių“ vadovo Stasio Dailydkos ateities pareigose, taip pat padaryti įtaką nulemiant Ignalinos atominės elektrinės skelbiamų viešųjų pirkimų rezultatus. V. Gapšiui pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo ir prekybos poveikiu. Eksparlamentaras neigia gavęs kyšį, sako dėl koncernui palankių teisės aktų projektų nebalsavęs, o reklamos nuolaidas Darbo partijai gavęs per derybas.

Raimondas Kurlianskis: „MG Baltic“ viceprezidentas įtariamas E. Masiulio, G. Steponavičiaus ir V. Gapšio papirkimu ir prekyba poveikiu. R. Kulianskis yra viešai pareiškęs, kad su įtarimais nesutinka, tačiau detaliau jų iki šiol nekomentavo. Šią savaitę jis paskelbė parduodantis savo turimas akcijas koncerno įmonėje ir pabaigus sandorį žada atsistatydinti iš visų pareigų „MG Baltic“.

Liberalų sąjūdis, Darbo partija, „MG Baltic“: teisėsaugai įtariant, kad „MG Baltic“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija gavo naudos iš jų atstovų galbūt neteisėtos veiklos, įtarimai buvo pareikšti ir šiems trims juridiniams asmenimis. Darbo partijai įtarimai pareikšti dėl stambaus masto kyšininkavimo ir stambaus masto prekybos poveikiu, Liberalų sąjūdis įtariamas kyšininkavimu, prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu, o „MG Baltic“ įtariamas šių partijų papirkimu ir prekyba poveikiu.

„MG Baltic“ atstovai koncernui pateiktus įtarimus vadina prokuroro piktnaudžiavimu savo teisėmis ir psichologiniu spaudimu. Partijos su įtarimais nesutinka, nes mano, kad atsakomybė turėtų būti taikoma konkrečius veiksmus atlikusiems žmonėms, o ne juos vienijusiai organizacijai, nesuteikusiai jiems jokių įgaliojimų. 

Darius Mockus ir Romanas Raulynaitis: vykstant ikiteisminiam tyrimui, kaip specialieji liudytojai buvo apklausti „MG Baltic“ prezidentas ir savininkas Darius Mockus bei valdybos narys Romanas Raulynaitis. Šis statusas reiškia, kad teisėsaugai šie žmonės liudijo apie savo veiksmus, tačiau pareigūnams pritrūko duomenų paskelbti juos įtariamaisiais.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Julius

O kaip E. Masiulio reikalai is kitu keliu pinigeliu grynais surinkimo i partijos ,,OBSCIAKA,, ? TAIP IR LIKS PAS CHEBRYTE? Bent pasidalino ?

Budelis

Na tai apie gresiancias ikalinimo bausmes nieko?

Anonimas

Dar tokio stebūklo nebuvo ,kad seimūna pasodin tu ,juk tam ir didinami prokurorų ir teisėjų atlyginimai,bet kada nors ateis ir jiems atpildas gyvenime.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS