„MG Baltic“ byloje parodymus duoda V. Gapšys: R. Kurlianskis man viešas asmuo | Diena.lt

„MG BALTIC“ BYLOJE PARODYMUS DUODA V. GAPŠYS: R. KURLIANSKIS MAN VIEŠAS ASMUO

Politinės korupcijos byloje teisiamas buvęs Darbo partijos pirmininko pavaduotojas Vytautas Gapšys sako, kad buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis jam buvo viešas asmuo, visuomenės veikėjas ir jis su juo bendravo kaip ir su kitais įvairiais interesantais, atvykstančiais pas jį.

„Jis man nebuvo išskirtinis žmogus, visuomenės veikėjas, vienas iš visuomenės viešų veikėjų, Lietuva maža, vizitinėmis kortelėmis neapsikeitėme“, – į teisėjos Nijolės Žimkienės klausimą, kas buvo R. Kurlianskis, atsakė V. Gapšys.

Jis sakė, kad su R. Kurlianskiu yra susitikęs restoranuose netoli Seimo, nes tada verslininkui nereikėjo eiti į Seimą ir rūpintis leidimu į Seimą gavimu. Kaltinamasis neprisiminė, ar buvo nors kartą pasirūpinęs R. Kurlianskio leidimu į Seimą.

„Visuomenės veikėjas, kurio kontora buvo netoliese, J. Jasinskio gatvėje, R. Kurlianskis sakė, kad dirba Jasinskio gatvėje, turi savo darbo kabinetą“, – atsakydamas į klausimą, kas buvo R. Kurlianskis, dar pridūrė V. Gapšys.

Raimondas Kurlianskis (dešinėje)/D. Labučio (ELTA) nuotr.

Vadino politine byla

Teisėsaugos pareigūnai yra užfiksavę 2015 metų lapkritį restorane Vilniuje įvykusį R. Kurlianskio, koncerno prezidento Darius Mockaus ir tuometinio Seimo nario V. Gapšio susitikimą. V. Gapšys sakė pažįstantis ir D. Mockų, tačiau jo pareigų nesiaiškinęs ir neklausinėjęs.  

Ši byla yra politinė, politinis kontekstas svarbus, tikiuosi, kad teismo salė netaps politinių partijų sąskaitų suvedimo vieta.

V. Gapšys teisėjai kitu pavyzdžiu bandė paaiškinti, kas yra Seimo nario darbas.

„Skambina žmogus, sako: noriu susitikti. Klausiu dėl ko, jis atsako, kad sužinosiu, kai atvažiuos. Atvažiuoja, paaiškėja, kad ūkininkas ir nori, kad liktų netoliese esanti kolegija“, – pasakojo V. Gapšys.

Jis tvirtino anksčiau tikėjęsis, kad prokuroras panaikins jam pateiktus kaltinimus. Buvęs politikas teigė, kad jokie kyšiai jam nebuvo žadėti ar duoti, o jis veikė kaip Seimo narys savarankiškai, laikydamasis Konstitucijos.

„Ši byla yra politinė, politinis kontekstas svarbus, tikiuosi, kad teismo salė netaps politinių partijų sąskaitų suvedimo vieta“, – ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismui duodamas parodymus sakė V. Gapšys.

Prokurorai teigia, kad buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas R. Kurlianskis V. Gapšiui davė daugiau kaip 27 tūkst. eurų vertės kyšių.

Pareigūnų duomenimis, V. Gapšys kyšius gavo už įtaką Seimo nariams priimant nutarimą dėl kelio Vilnius – Utena. Šiuo daugiamilijoniniu projektu buvo susidomėję koncerno atstovai.

„Aš nesitariau ir nežadėjau padaryti kam nors įtaką dėl šio projekto“, – teismą tikino V. Gapšys.

Pasak jo, Seimo nutarimo projektas dėl kelio rekonstrukcijos buvo naudingas bet kuriai įmonei.

Prieš tai duodamas parodymus V. Gapšys teigė, kad R. Kurlianskį pažįsta kaip verslininką. Jo teigimu, pokalbis su verslininku įvyko, kai Seime palaikyti šį kelio rekonstrukcijos projektą jau buvo nusprendę socialdemokratai ir „darbiečiai“.

Kelio rekonstrukcija turėjo kainuoti 169,3 mln. eurų, V. Gapšys tikino net registravęs siūlymą mažinti šią kainą 5 mln. eurų. Pasak kaltinamojo, dabar valstybė gali turėti „riebų nuostolį“, nes per tą laiką darbai pabrango ir kelio remontas gali kainuoti daugiau nei 200 mln. eurų.

Darbo partijai politinės korupcijos byloje atstovaujantis advokatas yra sakęs, kad buvęs „darbietis“ V. Gapšys neturėjo jokių įgaliojimų veikti partijos vardu, o pati partija kalta neprisipažįsta.

Stebėjosi kaltinimais

Teisėsauga teigia, kad už dalį kyšio buvo padaryta nuolaidų už per koncernui priklausančias televizijas transliuotą Darbo partijos politinę reklamą, kita dalis lėšų užmaskuota kaip parama viešajai įstaigai.

V. Gapšys, duodamas parodymus teismui, sakė, kad tuo metu dėl reklamos derėjosi ir su kitais televizijos kanalais, įskaitant TV3 televiziją.

Kaltinimuose nurodyta, kad kyšiai V. Gapšiui perduoti už pažadą paveikti tuometinę Seimo pirmininkę, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narius, taip pat Darbo partijos frakcijos Seime narius, kad šie pateiktų bei balsuotų už koncernui naudingus politinius sprendimus.

Kaltinimuose teigiama, kad V. Gapšys turėjo paveikti tuometinę žemės ūkio ministrę Virginiją Baltraitienę, jog būtų priimti koncernui priklausančioms žiniasklaidos priemonėms finansiškai palankūs sprendimai, skirstant Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros įgyvendinamų projektų viešinimo bei visuomenės informavimo kampanijų 2016 metų biudžetus.

Prokurorai teigia, kad V. Gapšys kyšį gavo ir už pažadą paveikti V. Baltraitienę duoti nurodymą Nacionalinės žemės tarnybos tarnautojams sudaryti valstybinės žemės nuomos sutartį su koncerno valdoma bendrove dėl Vilniuje, Tujų gatvėje, esančio valstybinės žemės sklypo dalies ilgalaikės nuomos.

Kaltinimuose taip pat teigiama, kad V. Gapšiui kyšiai perduoti už pažadą paveikti sprendimą dėl tuometinio „Lietuvos geležinkelių“ vadovo Stasio Dailydkos palikimo šiose pareigose dar vienai kadencijai, dar – už pažadą paveikti frakcijos narius nulemiant Ignalinos atominės elektrinės skelbiamų viešųjų pirkimų rezultatus.

V. Gapšys teismui sakė, kad R. Kurlianskis palaikė gerus santykius su tuometiniu susisiekimo ministru Rimantu Sinkevičiumi.

„S. Dailydkos likimas priklausė nuo R. Sinkevičiaus, net nebūčiau galėjęs padaryti įtakos. Pats R. Kurlianskis turėjo gerus santykius su Rimantu Sinkevičiumi, kam čia kažkoks V. Gapšys reikalingas?“– teismą tikino V. Gapšys.

Kaltinime nurodoma, kad už kyšį V. Gapšys žadėjo paveikti ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkę dėl R. Kurlianskio nurodyto asmens skyrimo Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininku.

R. Kurlianskis: mes niekada nesislėpdavome

Žurnalistų teisme kalbintas R. Kurlianskis sakė V. Gapšį pažįstantis seniai, buvusį parlamentarą jis įvertino kaip išsilavinusį, su juo malonu bendrauti. 

„Kadangi teisme nagrinėjami teisiniai aspektai, aš manau, kad jis tikrai galėjo nežinoti mano pareigų vienoje ar kitoje bendrovėje, jos buvo ne vienos. Aš buvau aktyvus viešųjų renginių dalyvis ir jis buvo aktyvus viešųjų renginių dalyvis. Bendravome kažkiek ir ne viešų renginiu metu: restoranai, kavinės yra viešoji vieta, mes nesislėpdavome niekada, niekur, nuo nieko“, – teigė R. Kurlianskis.

Jis taip pat nurodė, kad V. Gapšio galima buvo paklausti patarimo.

„Verslas labai priklauso nuo politikos ir politikų, kuriančių taisykles, pagal jas veikia verslas“, – sakė buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas.

Jis teigė, kad galėjo būti 100 žmonių, su jais jis bendravo daug daugiau nei su V. Gapšiu, tačiau prokuratūrai bendravimą išdėsčius kaltinimuose, šis bendravimas tapo sureikšmintu.

Paklaustas, kodėl domėjosi kelio Vilnius-Utena rekonstrukcija, R. Kurlianskis atsakė, kad jam tiesiog buvo įdomu.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Neziniukas

Sako kad popiežius atvažiuoja j Lietuva reikia paprašyti kad Gapsi Kurlianski Masiulį ir kitus veikėjus kad juos paskelbtų šventaisiais kankineis juk jie tokie nekalti

Anonimas

visi slykstus melagiai.

Anonimas

kur KGBiste ji tesiama irgi turetu buti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS