Klaipėdos etnokultūros centre – tapyba ant odos | Diena.lt

KLAIPĖDOS ETNOKULTŪROS CENTRE – TAPYBA ANT ODOS

Klaipėdos etnokultūros centre iki gegužės pabaigos veikia odos menininkės Jūratės Mierkienės tapybos darbų paroda „Gajos metas”.

Autorės vardas labiau žinomas kaip talentingos odinių aksesuarų kūrėjos, tačiau šį kartą klaipėdečius dailininkė stebina originaliais paveikslais, kur idealiai dera oda ir ant jos ištapyti gyvybės medžiai, baltiški ornamentai.

Tautodaillininkė ir dailininkė J.Mierkienė gimė 1970 m. Šiauliuose. „Kaip ir daugelis vaikų žaidžiau, piešiau svajojau... Gal buvau iš tų nedrąsiųjų... Pirmiausia esu mama, o kuriu tik tai, kas džiugina širdį, kas teikia tik geras emocijas. Moku džiaugtis kasdienybe: žeme, ant kurios stoviu, sutiktu žmogumi – tai atsispindi ir mano kūryboje“, –  teigė J.Mierkienė.

Jos darbų spektras platus – nuo raktų pakabukų iki paveikslų. Ir viskas iš odos. O ant jos – subtiliausi  piešiniai, atveriantys savičiausius lietuvių pasaulėjautos klodus.

 Dar besimokydama vidurinėje mokykloje Šiauliuose, Jūratė lankė sustiprintos dailės pamokas. Vėliau įstojo į Telšių aukštesniąją taikomosios dailės mokyklą (dabar VDA Telšių taikomosios dailės skyrius). Žemaitijos sostinėje studijuodama juvelyriką, J.Mierkienė skleidėsi ir formavosi kaip kūrėja. Gimtajameme mieste, Šiauliuose, studijavo dailę ir dizainą, ten susipažino su odininke Rene Banaitiene, kuri tapo autoritetu tiek kūrybine, tiek žmogiškąja prasme. „Tai buvo stebuklingas metas, kai labiau išsitiesiau ir susikaupiau“, – prisiminė dailininkė.

2002 m. įstojus į Tautodailininkų sąjungą, J.Mierkienės kūryboje vis plačiau ėmė skleistis tradicinės lietuvių pasaulėjautos elementai. Liaudies menas vis labiau žavėjo ir traukė. Šiandien Jūratė aktyviai dalyvauja šalies ir regioninėse tautodailininkų darbų parodose, yra surengusi personalinę darbų  parodą Kaune menininkės darbai eksponuoti Maskvoje. Autorė gyvena ir kuria Priekulėje.

Balandį Meno kiemo dirbtuvėse vyko Klaipėdos etnokultūros centro projekto jaunimui „Etnoreidas“ užsiėmimai „Etnodekoras“. Jų metu dailininkė J.Mierkienė visus besidominčius mokė odinių improvizacijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS