Būdamas 79 metų mirė „danų tapybos karalius“ P. Kirkeby | Diena.lt

BŪDAMAS 79 METŲ MIRĖ „DANŲ TAPYBOS KARALIUS“ P. KIRKEBY

  • 0

Būdamas 79 metų mirė danų tapytojas Peras Kirkeby (Peras Kirkebis), vienas iš įtakingiausių Europos pokario menininkų, ketvirtadienį pranešė jo galerija.

Tapytojas, grafikas, skulptorius, kino kūrėjas, rašytojas, scenografas, savo darbuose daug dėmesio skirdavęs peizažams, šviesai ir spalvai, mirė trečiadienį savo gimtajame Kopenhagos mieste, sakoma Londono Michaelo Wernerio (Maiklo Vernerio) galerijos pranešime.

„Per savo penkis dešimtmečius trukusią karjerą jis sukūrė asmeninę paveikslų paletę ir žodyną, daugiausia sudarytus iš gamtos pasaulio stebėjimų“, – teigiama jame.

Gamtos istoriją ir geologiją 6-e dešimtmetyje studijavęs P. Kirkeby dalyvavo keliose ekspedicijose į Arktį ir Grenlandiją, o šios kelionės įkvėpė jo spalvingą tapybos stilių. Menininkas dažnai jį vadindavo nuolatiniu „sedimentacijos procesu“.

Danijos žiniasklaidos „danų tapybos karaliumi“ pramintas P. Kirkeby 2013-aisiais nukrito nuo laiptų ir patyrė smegenų traumą. Dvejais metais vėliau jis paskelbė baigiantis savo karjerą, informavo naujienų agentūra „Ritzau“.

P. Kirkeby pradėjo eksperimentuoti su performansais ir architektūra 7-e dešimtmetyje; daug dėmesio jis skirdavo plytoms. 1973-aisiais jis pristatė savo pirmąją skulptūrą iš plytų lauke, įkvėptą majų architektūros.

Jis taip pat bendradarbiavo su danų režisieriumi Larsu von Trieru kuriant jo 1996-ųjų melodramą „Prieš bangas“ (Breaking the Waves).

P. Kirkeby sulaukė pripažinimo ir už Niujorko baleto spektaklių „Gulbių ežeras“ ir „Romeo ir Džiuljeta“ kostiumų ir scenos dizainą.

Menininkas buvo vedęs. Jis ir Mari Anne Duus (Mari Anė Duus) susilaukė keturių atžalų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS