Daugiausiai teatro apdovanojimų susišlavė miuziklas „Orkestro apsilankymas“ | Diena.lt

DAUGIAUSIAI TEATRO APDOVANOJIMŲ SUSIŠLAVĖ MIUZIKLAS „ORKESTRO APSILANKYMAS“

  • 0

Per sekmadienį įvykusią JAV teatro apdovanojimų „Tony“ įteikimo ceremoniją amerikiečių miuziklas „Orkestro apsilankymas“ (The Band's Visit) aplenkė pripažintą spektaklį „Haris Poteris ir prakeiktas vaikas“ (Harry Potter and the Cursed Child), susišluodamas daugiausiai – 10 – statulėlių, tarp kurių yra apdovanojimas už geriausią miuziklą.

„Orkestro apsilankymas“ yra sukurtas pagal 2007 metų Izraelio to paties pavadinimo filmą (Bikur Ha-Tizmoret) ir pasakoja apie Egipto policijos orkestro narius, pakviestus surengti koncertą viename Izraelio mieste, bet per klaidą atsiduriančius kitoje vietoje. Šis pasakojimas apie išvien dirbančius skirtingų kultūrų atstovus papirko „Tony“ balsuotojus.

„Orkestro apsilankyme“ muzika suteikia žmonėms viltį ir ištrina sienas“, – atsiimdamas geriausio miuziklo apdovanojimą pasakė prodiuseris Orinas Wolfas (Orinas Volfas). Pasak jo, miuziklas perteikia vienybės žinią pasaulyje, kuris „vis labiau atrodo linkęs didinti mūsų skirtumus“.

Tony Shalhoubas (Tonis Šalhubas) už darbą „Orkestro apsilankyme“ buvo paskelbtas geriausiu miuziklo aktoriumi ir savo laimėjimą susiejo su ilga šeimos imigravimo iš Libano istorija.

Šiame šou vaidinanti Katrina Lenk, paskelbta geriausia miuziklo aktore, sakė, kad šis spektaklis „jos kvailai širdelei atnešė tiek daug džiaugsmo“.

„Orkestro apsilankymas“ taip pat pelnė apdovanojimus už geriausią režisūrą, instrumentuotę, garso dizainą, libretą ir muziką, apšvietimą. Statulėlę gavo ir geriausiu antrojo plano aktoriumi paskelbtas Ari'elis Stachelis (Arielis Steičelis), kuris pasakė nuoširdžią kalbą apie savo praeitį.

„Tiek daug savo gyvenimo metų apsimetinėdavau, kad nesu žmogus iš Artimųjų Rytų“, – pasakė jis, kreipdamasis į salėje sėdinčius savo tėvus. Jis padėkojo šou kūrėjams „už drąsą papasakoti mažą istoriją apie sutariančius arabus ir izraeliečius tokiu metu, kai mums to reikia labiau nei bet kada“.

Šou režisierius Davidas Cromeris (Deividas Kromeris) sakė, kad miuziklas taip pat pasakoja apie vienatvę ir neviltį, ir paprašė visų užmegzti ryšį su žmonėmis, kuriuos „apėmusi neviltis“.

AIDS, gyvenimas ir meilė

Dviejų dalių britų spektaklis „Haris Poteris ir prakeiktas vaikas“ gavo šešis „Tony“: geriausios pjesės, libreto, apšvietimo, garso dizaino, instrumentuotės ir režisūros. Pastarasis apdovanojimas yra skirtas Johnui Tiffany (Džonui Tifaniui), kuris paprašė auditorijos sudainuoti „Laimingo gimtadienio“ jo vaikinui.

Tony Kushnerio (Tonio Kušnerio) monumentalios dviejų dalių dramos apie AIDS, gyvenimą ir meilę 9-ajame dešimtmetyje „Angelai Amerikoje“ (Angels in America) naujas britų pastatymas pelnė tris svarbius apdovanojimus: geriausio pjesės atnaujinimo ir geriausių aktorių statulėles Andrew Garfieldui (Endriui Garfildui) ir Nathanui Lane'ui (Neitanui Leinui).

T. Kushneris kalbėdamas scenoje priminė, kad iki JAV vidurio kadencijos rinkimų liko 21 savaitė: „21 savaitė išgelbėti mūsų demokratiją, pagydyti mūsų šalį ir ... planetą.“

Geriausiu pagrindiniu pjesės aktoriumi paskelbtas A. Garfieldas laimėjo savo pirmąjį „Tony“. Laimėjimą jis dedikavo LGBTQ bendruomenei, kuri, pasak jo, kovojo ir mirė už teisę mylėti. A. Garfieldo žodžiais, „Angelai Amerikoje“ atmeta fanatizmą, gėdą ir priespaudą.

„Mes visi šventi ir visi tinkame“, – pasakė A. Garfieldas ir paminėjo JAV Aukščiausiojo Teismo praėjusios savaitės sprendimą, palankų kepėjui, dėl įsitikinimų atsisakiusiam iškepti tortą gėjų vestuvėms.

„Tiesiog iškepkime tortą kiekvienam, norinčiam torto“, – pasakė jis ir sulaukė audringų plojimų.

Geriausiu pjesės antrojo plano aktoriumi paskelbtas N. Lane'as sakė, kad „Angelai Amerikoje“ vis dar kalba visuomenei „politinės beprotybės“ metu.

Tarp labiausiai užburiančių ceremonijos akimirkų buvo dramos mokytojos Melody Herzfeld (Melodi Herzfeld) pagerbimas „Tony“ scenoje. Ši mokytoja ugdė daugelį jaunuolių, reikalaujančių permainų po vasario šaudynių Parklande Floridoje.

Marjory Stoneman Douglas (Mardžori Stounman Daglas) mokykloje dirbančią mokytoją pasveikino Niujorko salėje „Radio City Music Hall“ susirinkusi minia. M. Herzfeld išgelbėjo 65 gyvybes, užsibarikadavusi kartu moksleiviais klasės rūbinėje, kai Šv. Valentino dieną mokykloje siautėjo ir 17 žmonių nužudė buvęs moksleivis.

Vėliau M. Herzfeld paskatino daugelį savo moksleivių vadovauti visos šaliis judėjimui už ginklų įstatymų reformą. M. Herzfeld's dramos būrelio nariai „Tony“ scenoje jai atliko „Seasons of Love“ iš miuziklo „Nuoma“ (Rent).

„Žmonėms, kurie pralaimi“

Tuo tarpu Glenda Jackson (Glenda Džekson) savo įspūdingą gyvenimo aprašymą papildė geriausios pjesės aktorės „Tony“ už darbą atnaujintame Edwardo Albee (Edvardo Albio) spektaklyje „Trys aukštos moterys“ (Three Tall Women). Šis šou taip pat pelnė geriausios antrojo plano aktorės apdovanojimą Laurie Metcalf (Lori Metkalf), praėjusį mėnesį nutraukto serialo „Rozana“ (Rosanne) žvaigždei.

Billy Joelas (Bilis Džoelas) įteikė savo draugui Bruce'ui Springsteenui (Briusui Springstinui) specialųjį „Tony“ apdovanojimą.

„Tai labai vertinama ir ačiū, kad jaučiuosi toks laukiamas jūsų kompanijoje“, – pasakė B. Springsteenas, kuris vėliau atliko dainą „My Hometown“ iš savo populiaraus vieno žmogaus šou „Springsteen on Broadway“.

Robertas De Niro (Robertas De Niras), kuris užlipo ant scenos pristatyti B. Springsteeno pasirodymo, pradėjo nuo keiksmažodžio prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), tuo pelnydamas ilgus plojimus atsistojus.

Ceremonijos vedėjai Joshas Grobanas (Džošas Grobanas) ir Sara Bareilles (Sara Barelis) šou pradėjo autoironišku duetu prie pianino, skirtu visiems pralaimėjusiems žmonėms, įskaitant pačius save.

Nei S. Bareilles, nei J. Grobanas nelaimėjo nei „Grammy“, nei „Tony“, nors pardavė milijonus albumų ir pasirodė Brodvėjuje. Nesėkmę jie pavertė žaisminga ceremonijos atidarymo daina, kurioje traukė: „Nepamirškime, kad 90 proc. iš mūsų šįvakar liks tuščiomis rankomis. Tad tai žmonėms, kurie pralaimi/Dauguma mūsų yra pabuvoję jūsų kailyje.“

Dviem šou, prieš ceremoniją turėjusiems daugiausiai – po 12 – nominacijų, Tinos Fey (Tinos Fei) „Naujokei“ (Mean Girls) ir „Kempiniukui Plačiakelniui“ (SpongeBob SquarePants), vakaras buvo sunkus. „Naujokė“ nelaimėjo nieko, o „Kempiniukasi Plačiakelnis“ gavo tik vieną „Tony“, už geriausią scenografiją.

Atnaujinta „Karuselė“ (Carousel) pelnė du apdovanojimus: už choreografiją ir geriausią miuziklo antrojo plano aktorės darbą Lindsay Mendez (Lindsi Mendes). Ji savo statulėlę atsiėmė su ašaromis akyse ir prisiminė, kad atsikrausčiusi į Niujorką išgirdo patarimą pasikeisti pavardę į Matthews (Metjus) arba kitaip nedirbs.

L. Mendez sakė, kad jaučiasi laiminga dirbdama spektaklyje, kuris šlovina „įvairovę ir individualumą“, o visiems menininkams patarė: „Tiesiog būkite ištikimi sau ir pasaulis atkreips dėmesį.“

Vienas pagrindinių ceremonijos akcentų buvo energingas miuziklo „Kartą šioje saloje“ (Once on This Island) aktorių pasirodymas su smėlio pripiltu paplūdimiu, tikru vandeniu ir tikra ožka. Ant scenos buvo pakviesta darbuotojų ir savanorių iš trijų organizacijų, padedančių gamtinių katastrofų paveiktiems regionams.

Vėliau šis šou laimėjo geriausio miuziklo atnaujinimo apdovanojimą, įveikdamas „Mano puikiąją ledi“ (My Fair Lady) ir „Karuselę“.

Televizijos transliacijos paskatintas susidomėjimas gali nulemti spektaklių ateitį ir Brodvėjuje, ir gastrolėse, tad Brodvėjaus prodiuseriai bus dėkingi, kad šiemet „Tony“ ceremonijos transliacijai nereikia varžytis su kokiais nors NBA finalais ar Stanley (Stenlio) taurės atkrintamosiomis varžybomis.

Šį apdovanojimų sezoną dauguma šou, tokių kaip „Oskarų“ ir „Auksinių gaublių“ įteikimo ceremonijos, pripažino nederamo lytinio elgesio ir piktnaudžiavimo padėtimi problemą. Per „Tony“ įteikimo ceremoniją šie klausimai nebuvo konkrečiai paminėti, tačiau buvo kalbama apie smurtą panaudojant šaunamuosius ginklus, depresiją, politiką ir įtrauktį.

Šou buvo tam tikras pergalės ratas šiam Broadvėjaus sezonui, kai uždarbiai pasiekė rekordinius 1,7 mlrd. dolerių (1,45 mlrd. eurų): 17,1 proc. daugiau nei praėjusį sezoną. Žiūrovų skaičius taip pat išaugo ir buvo 13,79 mln.: 3,9 proc. didesnis, palyginti su praėjusiu sezonu.

GALERIJA

  • Daugiausiai teatro apdovanojimų susišlavė miuziklas „Orkestro apsilankymas“
  • Daugiausiai teatro apdovanojimų susišlavė miuziklas „Orkestro apsilankymas“
  • Daugiausiai teatro apdovanojimų susišlavė miuziklas „Orkestro apsilankymas“
  • Daugiausiai teatro apdovanojimų susišlavė miuziklas „Orkestro apsilankymas“
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS