Į Kanų kino festivalį grįžta legendinis režisierius F. F. Coppola | Diena.lt

Į KANŲ KINO FESTIVALĮ GRĮŽTA LEGENDINIS REŽISIERIUS F. F. COPPOLA

  • 0

Į Kanų kino festivalį šiemet sugrįš legendinis režisierius Francis Fordas Coppola (Fransis Fordas Kopola) su ilgai lauktu epiniu filmu „Megalopolis“, praėjus 45 metams po „Auksinės palmės šakelės“ (Palme d‘Or) prizo už filmą „Šių dienų Apokalipsė“ (Apocalypse Now), ketvirtadienį pranešė renginio organizatoriai, paskelbę sąrašą, į kurį įtraukti svarbiausi pasaulio kino vardai.

77-asis festivalis, laikomas prestižiškiausiu kino pramonėje, Prancūzijos Žydrajame krante įvyks gegužės 14–25 dienomis.

Šiemet dėl „Auksinės palmės šakelės“ – pagrindinio festivalio prizo – varžysis dar vienas aktorės Emmos Stone (Emos Stoun) ir graikų režisieriaus Jorgo Lantimo (Yorgos Lanthimos) bendras darbas – „Malonės rūšys“ (Kinds of Kindness), praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai E. Stone laimėjo „Oskarą“ už vaidmenį siurrealistinėje satyroje „Prasti reikalai“ (Poor Things).

Dėmesio taip pat greičiausiai sulauks Irane gimusio režisieriaus Ali Abbasi (Ali Abasio) biografinis filmas „The Apprentice“, pasakojantis apie JAV verslo magnato Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) karjeros pradžią.

Tačiau visų akys greičiausiai kryps į F. F. Coppolos filmą „Megalopolis“, su kuriuo „Krikštatėvio“ (The Godfather) režisierius, sulaukęs 85 metų, grįžta į Kanus.

Jis yra du kartus pelnęs „Auksinę palmės šakelę“ – už 1974-ųjų filmą „Pokalbis“ (The Conversation) ir 1979-ųjų klasiką „Šių dienų Apokalipsė“, kuris premjeros festivalyje metu net nebuvo užbaigtas.

Režisierius pats finansavo savo naująjį filmą, kuris, kaip teigiama, yra romėnų laikus sugrąžinanti drama, perkelta į šiuolaikinį Niujorką. Filme vaidina Adamas Driveris (Adamas Draiveris), Forestas Whitakeris (Forestas Vitakeris) ir kitos žvaigždės.

„Labai džiaugiamės, kad jis mums suteikė garbę atvykdamas pristatyti šio filmo“, – žurnalistams sakė festivalio direktorius Thierry Fremaux (Tjeri Fremo).

G. Gerwig prie žiuri vairo

Šių metų žiuri vadovauja filmo „Barbė“ (Barbie) režisierė Greta Gerwig (Greta Gervig), kuri, kaip teigė Kanų festivalio prezidentė Iris Knobloch (Airis Knobloch), puikiai įkūnija festivalio sielą.

Ketvirtadienį paskelbta tik 19 – paprastai jų būna apie 22 – pagrindinio konkurso filmų, tačiau jų gali būti ir daugiau.

Labai džiaugiamės, kad jis mums suteikė garbę atvykdamas pristatyti šio filmo.

Tarp įdomesnių premjerų – muzikinė komedija „Emilia Perez“ apie meksikiečių kartelio bosą, kuriam atliekama lyties keitimo operacija, o antraplanį vaidmenį jame atlieka popžvaigždė Selena Gomez (Selena Gomes). Tai naujausias prancūzų režisieriaus Jacques'o Audiard'o (Žako Odiaro) kūrinys.

Scenaristas ir režisierius Paulas Schraderis (Polas Šreideris) vėl sujungė jėgas su filmo „Amerikos žigolo“ (American Gigolo) žvaigžde Richardu Gere'u (Ričardu Giru) filme „Oh Canada“, o „Oskaro“ laureatas italų režisierius Paolo Sorrentino (Paolas Sorentinas) rašo dar vieną meilės laišką gimtajam Neapoliui filme „Parthenope“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka Gary Oldmanas (Garis Oldmanas).

Kanadiečių siaubo žanro meistras Davidas Cronenbergas (Deividas Kronenbergas) grįžta su, kaip vertinama, iki šiol asmeniškiausiu savo filmu „The Shrouds“ su Vincent'u Casseliu (Vensanu Kaseliu).

Jau buvo žinoma, kad festivalyje įvyks naujausios postapokaliptinės franšizės dalies „Furioza: Pašėlusio Makso saga“ (Furiosa: A Mad Max Saga) pasaulinė premjera.

Taip pat bus pristatytas naujasis Kevino Costnerio (Kevino Kostnerio) vaidmuo filme „Horizon, An American Saga“, kuriame veteranas vaidina kartu su Sienna Miller (Siena Miler) pirmojoje iš planuojamų kelių dalių apie Amerikos Vakarus.

Tuo metu „Žvaigždžių karų“ (Star Wars) ir „Indianos Džounso“ (Indiana Jones) kūrėjas George'as Lucasas (Džordžas Lukasas) per uždarymo ceremoniją bus apdovanotas garbės „Auksine palmės šakele“.

Dėmesio sulauks ir filmas apie moterų teises Kinijoje. „She Has No Name“ vaidina dvi didžiausios šalies žvaigždės – Lei Jiayin (Lei Dziajin) ir Zhang Ziyi (Džang Dziji).

Specialiai bus rodomi du itin aktualūs filmai.

„La Belle de Gaza“ pasakoja apie transseksualius palestiniečius, persikėlusius į Izraelį, o Serhijaus Loznicos „The Invasion“ pasakoja apie karą jo gimtojoje Ukrainoje.

Sėkmė Kanuose gali suteikti didelį postūmį nekomerciniams filmams, tokiems kaip praėjusių metų nugalėtojas „Kryčio anatomija“ (Anatomy of a Fall), kuris vėliau pelnė daugybę apdovanojimų, įskaitant „Oskarą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS