Išleido pašto ženklą A. Sniadeckio 250-osioms gimimo metinėms paminėti | Diena.lt

IŠLEIDO PAŠTO ŽENKLĄ A. SNIADECKIO 250-OSIOMS GIMIMO METINĖMS PAMINĖTI

  • 0

Lietuvos paštas išleidžia pašto ženklą „Andriaus Sniadeckio 250-osios gimimo metinės“.

Pašto ženklas, kuriame įamžintas profesoriaus (1768-1838) portretas, apyvartoje pasirodys šį penktadienį, gegužės 18 dieną.

Naująjį pašto ženklą, kuris bus išleistas 20 tūkst. egzempliorių tiražu, sukūrė Lietuvos dailininkas Tomas Dragūnas.

A. Sniadeckis - Vilniaus universiteto profesorius, chemikas, su kuriuo Lietuvoje siejama chemijos dėstymo ir biochemijos pradžia. Tai buvo itin išsilavinusi ir žingeidi asmenybė, todėl buvo gerbiamas akademinės visuomenės ir mėgstamas studentų. 1800 m. parašė pirmąjį Lietuvoje chemijos vadovėlį, buvo vienas iš chemijos lenkiškosios terminologijos kūrėjų. Jo darbas „Organinių kūnų teorija“ buvo vienas pirmųjų biologijos ir biochemijos vadovėlių pasaulyje, jis išverstas į prancūzų ir vokiečių kalbas.

Dailininko T. Dragūno kurtame pašto ženkle naudojamas A. Sniadeckio portretas, 1815 m. pieštas dailininko ir pedagogo Jono Rustemo. Šiuo metu paveikslas yra eksponuojamas Varšuvos karališkojoje pilyje-muziejuje.

Kartu su pašto ženklu, skirtu A. Sniadeckio 250-osios gimimo metinėms paminėti, bus išleistas ir pirmosios dienos vokas. Penktadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Pristatomo pašto ženklo nominalas - 0,97 Eur.

Per metus Lietuvos paštas išleidžia 25-27 pašto ženklus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS