Kaip Kupiškio laumės pagimdė naują mokslo sritį pasaulyje | Diena.lt

KAIP KUPIŠKIO LAUMĖS PAGIMDĖ NAUJĄ MOKSLO SRITĮ PASAULYJE

  • 0

Kupiškio kultūros centre Kauno valstybinio choro vadovas profesorius Petras Bingelis Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijai perdavė skulptoriaus Stasio Žirgulio sukurtą vieno garsiausių lietuvių mokslininkų, Paryžiaus semiotikos mokyklos kūrėjo Algirdo Juliaus Greimo biustą. "Mums visiems svarbu suvokti ir nepamiršti, kad Lietuva davė pasauliui tokius mokslininkus kaip A. J. Greimas", - sakė prof. P. Bingelis.

Garsusis pasaulinės semiotikos pradininkas ir Paryžiaus semiotikos mokyklos kūrėjas augo ir pradinę mokyklą lankė Kupiškyje. Vaikystėje A. J. Greimas buvo kupiškėnų vestuvėse pabroliu, kaime piemenavo. "Mano vaikystė, glūdėjusi dabar jau nebesuprantamoje prajovų, laumių, velnių ir vaiduoklių fantasmagorijoje, negalėjo manęs nepaveikti. Prisirišimas prie to paprasto pasakų pasaulio pasireiškia paprasčiausiu būdu... Tai nuėjo taip toli, kad aš pradėjau smarkiai domėtis lietuviškosios mitologijos problemomis... Tuo tarpu mane domina senovės lietuviškos kultūros, senovės lietuvių religijos atstatymas tautotyros pagalba", - rašė A. J. Greimas. Vaikystės įspūdžiai nulėmė semiotikos pradininko gyvenimo ir mokslo kelią.

Pasaulinėje humanitarikoje A. J. Greimas yra pats žinomiausias lietuvis. Joks kitas nėra sukūręs humanitarinio ar kokio kito mokslo metodologijos arba savo mokyklos, kuri būtų tokia ženkli ir atpažįstama pasauliniame XX-XXI a. kontekste, kaip Paryžiaus, arba tiesiog greimiškoji (greimassienne), semiotika. Jo sekėjai yra įkūrę semiotikos centrus, plėtoja ir dėsto šią humanitarinę discipliną bent trijų žemynų universitetuose, - rašė A.Sverdiolas.

A. J. Greimo skulptūros atsiradimu rūpinosi du profesoriai - P. Bingelis ir kupiškėnas, velionis profesorius Rimtautas Kašponis. Jis yra parengęs keletą knygų ir parodų apie A. J. Greimo palikimą. Kupiškio L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virgilijus Žilinkas pasakojo, kad prof. R. Kašponis labai gerbė savo kraštietį, inicijavo ir padėjo sukurti gimnazijoje A. J. Greimo klasę. Kupiškio savivaldybės meras Dainius Bardauskas pasidžiaugė, kad iš šio gražaus krašto yra kilęs pasaulio semiotikos mokslo pradininkas.

GALERIJA

  • Kaip Kupiškio laumės pagimdė naują mokslo sritį pasaulyje
  • Kaip Kupiškio laumės pagimdė naują mokslo sritį pasaulyje
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS