Kaišiadoryse – palaimintajam T. Matulioniui skirta šventė | Diena.lt

KAIŠIADORYSE – PALAIMINTAJAM T. MATULIONIUI SKIRTA ŠVENTĖ

  • 0

Sekmadienį Kaišiadoryse rengiama palaimintuoju paskelbto arkivyskupo Teofiliaus Matulionio pagerbimui skirta šventė.

Kaip praneša savivaldybė, „Teofiliaus šventė ir vaišės“ prasidės iškilmingomis mišiomis Kaišiadorių katedroje, vėliau vyks koncertas, bus galima pasivaišinti kareiviška koše.

Kaišiadorių vyskupijos generalvikaras Algirdas Jurevičius BNS sakė, kad sekmadienį numatytos ne tik mišios dėkojant už T.Matulionio paskelbimą palaimintuoju, bet ir jo sarkofago perkėlimas į koplyčią.

„Perkelsime į kitą patalpą, bet jis nebus uždarytas, žmonės galės lankyti. Dabar žmonės nori atvažiuoti, paliesti, pasižiūrėti iš arti, o vėliau padėsime po stiklu“, – sakė kunigas.

Sovietų valdžios persekiotas arkivyskupas T.Matulionis, kuris yra dirbęs Kaišiadoryse, iškilmingai palaimintuoju buvo paskelbtas prieš savaitę Vilniuje. Šiose apeigose dalyvavo maždaug 30 tūkst. žmonių.

T.Matulionis sovietų valdžios buvo kalintas 16 metų. Ilgiausia bausmė dvasininkui buvo skirta 1946 metais, kai jis atsisakė bendradarbiauti su sovietų režimu ir paklusti jo nurodymams padėti įveikti partizaninį judėjimą, kritikavo komunistus dėl tikinčiųjų persekiojimo.

Po dešimties metų nelaisvės T.Matulioniui galiausiai buvo leista grįžti į sovietų okupuotą Lietuvą. Nors vyskupas buvo nuolat sekamas, jis sugebėjo gauti Vatikano leidimą slapta konsekruoti vyskupu Vincentą Sladkevičių.

T.Matulionis mirė 1962 metais, būdamas 89 metų amžiaus. Pagal vieną iš versijų, jį galėjo nunuodyti slapta sovietų KGB policija, tačiau tai nėra iki galo įrodyta.

T.Matulionis tapo antruoju Lietuvos palaimintuoju. Vyskupo Jurgio Matulaičio beatifikacija įvyko 1987 metais Romoje.

Tam, kad T.Matulionis būtų kanonizuotas – paskelbtas šventuoju, reikėtų įrodyti stebuklus, nutikusius per jį prašant Dievo malonių.

Lietuva turi vieną šventąjį globėją – 1602 metais šventuoju buvo paskelbtas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos karalaitis Kazimieras, gyvenęs penkioliktame amžiuje.

Lietuvoje Romos katalikų tikėjimą išpažįsta apie trys ketvirtadaliai gyventojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS