Kovotojams už nepriklausomybę atminti – išskirtinių medalių rinkinys | Diena.lt

KOVOTOJAMS UŽ NEPRIKLAUSOMYBĘ ATMINTI – IŠSKIRTINIŲ MEDALIŲ RINKINYS

„Monetų namai“ pristatomas išskirtinį bronzos medalių rinkinį, skirtą atminti Nepriklausomybės kovas. Riboto tiražo rinkinys yra vienas unikalių produktų, sukurtų Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimui.

„1918 metais vasario 16 dieną atkūrus Lietuvos valstybingumą, teko dar nemažai dėl jo pakovoti –sprendėsi Lietuvos valstybės egzistavimo klausimas. Nepriklausomybės kovų laikotarpis mūsų tautos istorinėje atmintyje turėtų užimti tokią pat svarbią vietą kaip ir Nepriklausomybės Akto paskelbimas. Abu šie įvykiai glaudžiai susiję. Mes neturėtume pamiršti, kaip sunku iškovoti nepriklausomybę, tai leidžia labiau ją vertinti ir branginti. Šie medaliai, tai priminimas kiekvienam, kad nepriklausomybę reikia vertinti ir saugoti, nes prarasti ją lengva, tačiau išsikovoti sunku“, – komentuoja karo istorikas, buvęs Generolo Jono Žemaičio karo akademijos prorektorius prof. dr. Valdas Rakutis.

Medalių rinkinys pavadintas „Lietuvos nepriklausomybės kovos 1918-1923“, nes žymi būtent šio laikotarpio pasipriešinimo kovas. Rinkinį sudarantys medaliai yra skirti atminti Lietuvos savanorius, šaulius ir partizanus bei pažymėti kovas su bolševikais, bermontininkais, lenkais, Klaipėdos sukilimą. Visų medalių reverse nukaldintas Vyčio kryžiaus ordinas.

„Atkurtos Lietuvos kariuomenės 100-mečio minėjimo iniciatyvos yra puiki proga prisiminti, kiek pastangų buvo įdėta, ginant savo laisvę, prasmingai įamžinti šaliai pačius svarbiausius istorinius įvykius bei pagerbti žuvusius kovotojus. Šiuo medalių rinkiniu siekėme, kad tai būtų ir laikui nepavaldus meno kūrinys, bet dar svarbiau – reikšmingas istorijos liudijimas“, – teigia rinkodaros vadovė Baltijos šalims Ieva Galiauskienė.

Išleidžiamas medalių rinkinys „Lietuvos nepriklausomybės kovos 1918-1923“ yra riboto tiražo – viso pagaminta tik 1000 vienetų rinkinių. Tai ypač gilaus reljefo medaliai, kurio kiekvieno masė yra 110 g, o skersmuo siekia net 61 mm. Medaliai yra išskirtiniai ir tuo, kad yra nukaldinti šimtametes tradicijas turinčioje „Mauqoui“ kalykloje Belgijoje.

GALERIJA

  • Kovotojams už nepriklausomybę atminti – išskirtinių medalių rinkinys
  • Kovotojams už nepriklausomybę atminti – išskirtinių medalių rinkinys
„Monetų namai“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Lietuvos

''kultūra'' ........... net medalių autoriaus įvardint nesugebėjo informacijoje

ino

Medalyje Lietuvos savanoriai yra lotyniskas uzrasa: "Rede quad debes"-"Atiduok, ka privalai". Ten lotyniskame uzrase padaryta klaida. Turi buti: "Redde quad debes". Bet nuo to medalio kaina, manau, tik pakils. O medaliai nuostabaus grozio.

Senis

Kulkosvaidis kažkur i padus šaudo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS