LRT kviečia gaivinti lietuvių vienybės dvasią | Diena.lt

LRT KVIEČIA GAIVINTI LIETUVIŲ VIENYBĖS DVASIĄ

Lietuvos valstybės šimtmečiui naują sezoną dedikavusi LRT televizija žiūrovus kvies kartu gaivinti lietuvių vienybės dvasią. Vienas būdų – vėl kuriama dokumentinė apybraiža „Mes nugalėjome“.

Istorikas, „Istorijos detektyvų“ kūrėjas Virginijus Savukynas šįkart kviečia prisijungti ir LRT žiūrovus – tuos, kurie prisidėjo prie Sąjūdžio bangos, kurie atkakliai ir kartu tyliai kovojo už Lietuvos nepriklausomybę ir įamžino laisvės gūsius nuotraukose ar vaizdo įrašuose.

„Kitais metais bus 30 metų nuo Sąjūdžio, norime prisiminti ir dokumentuoti tuos įvykius. Laidos formatas paprastas: randame nuotrauką ir ieškome jos herojų. Ne tų žmonių, kurie Sąjūdžio metu buvo pirmose gretose, kurie yra visiems žinomi, bet tų paprastų žmonių, kurie ateidavo į mitingus, kurie dalyvaudavo įvairiausiose akcijose. Ieškome jų ir norime sužinoti, kaip jie matė tuos įvykius“, – „Labam rytui“ aiškino istorikas.

Praėjusį sezoną „Mes nugalėjome“ istorijos puslapius sklaidė plačiai, žvelgė į ryškiausius įvykius ir žymiausias juos reprezentuojančias nuotraukas. Šįkart pagrindinė mintis – įtraukti visus ir papasakoti paprastų žmonių istorijas. Sąjūdžio be jų tiesiog nebūtų buvę – kaip ir Baltijos kelio, kaip ir melstos laisvės.

Būtent tai – kad mes visi skirtingi, bet visi esame viena Lietuva, ir tai yra mūsų stiprybė, – akcentuoja ir LRT televizija, sezono įvaizdiniam vaizdo klipui pakvietusi filmuotis ne savo žvaigždes, o plačiajai visuomenei nežinomus žmones. Sąjūdžio dvasios, vieningumo, susitelkimo, bendro tikslo šiandien bene labiausiai pasiilgstama. Ir nors destruktoriai baksnoja į šalies žaizdas dėstydami, kad lietuvis lietuviui tapo vilkas, „Mes nugalėjome“ sieks priminti ne tik senus laikus, bet ir tai, kad ir šiandien gebame būti vieningi bei didžiuojamės esą lietuviai. Tiesa, V. Savukynas neslepia, kad laidos kūrybinė grupė susiduria su viena bėda – emigracija. Socialiniuose tinkluose pasidalijamose nuotraukose atpažinti žmonės gyvena ne tik Lietuvoje, bet ir JAV, Didžiojoje Britanijoje ar Ispanijoje.

Šiuo metu V. Savukynas kviečia dalytis nuotraukomis ir aukso vertės vaizdo įrašais iš 1988 m. įvykių, vėliau planuoja istorijos koridoriais prieiti 1989-uosius, 1990-uosius, 1991-uosius ir t.t. O saugančius savo archyvą jis ramina, kad projektui reikalingas tik skaitmeninis nuotraukos variantas ir į originalą niekas nesikėsins. 

Norintys ir galintys prisidėti prie dokumentikos pasakojimų laidos „Mes nugalėjome“ gali rašyti e. paštu virginijus@bukdetektyvas.lt arba virginijus.savukynas@lrt.lt, taip pat „Istorijos detektyvų“ feisbuko paskyroje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

aaaaaaaaaa

nuo sio gerumo issylakste per visa pasauli . o lietuva baigia isnykt

SUSIJUSIOS NAUJIENOS