Menininkas R. Kriukas: Stiklas – langas į pasaulį | Diena.lt

MENININKAS R. KRIUKAS: STIKLAS – LANGAS Į PASAULĮ

Taip savo kūrybą apibūdina stiklo menininkas. Surengęs daugybę parodų užsienyje, jis pirmą kartą per 30 metų pristato savo kūrybą Lietuvoje.

Brandaus amžiaus sulaukusio menininko Remigijaus Kriuko stiklo kūrinius už lietuvius geriau pažįsta užsieniečiai. Ne kartą darbus eksponavęs tarptautinėse parodose Europos šalyse, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir ten pelnęs pripažinimą, menininkas po trisdešimties kūrybinio darbo metų gimtajame Panevėžyje pagaliau surengė pirmąją personalinę parodą.

„Kai 1993 m. sudalyvau tarptautiniame pasauliniame simpoziume Vengrijoje ir kai tapau nugalėtoju, nes mano darbas buvo pripažintas geriausiu, pasipylė kvietimai iš užsienio šalių, įvairiausių galerijų ir simpoziumų. Tuo tarpu Lietuvoje manęs nežinojo – bandžiau pasirodyti, bet kažkodėl nepavykdavo. Kodėl – nežinau, dar pats kartais analizuoju, kodėl taip buvo“, – pasakojo stiklo menininkas Remigijus Kriukas.

Parodoje R. Kriukas eksponuoja daugiau nei keturiasdešimt darbų, sukurtų per pastaruosius trejus metus.

„Jis dirba su karštu stiklu, dabar net Europoje mažai kas taip dirba. Tai labai savita technologija, o kūriniai tokie meniški“, – R. Kriukio kūrybą įvertino stiklo menininkė iš Talino Kai Koppel.

Kitas Estijos stiklo menininkas savo kolegos lietuvio darbus pavadino stebuklingais.

„Kurti pradėjome kartu, pirmąsias parodas rengėme Rygoje, Estijoje, bet pastaruoju metu jis žengė taip toli, kad tai galima vadinti stebuklu“, – sakė stiklo menininkas iš Talino Ivo Lill.

Autorius optinį stiklą derina su lietu, pjaustytu, šlifuotu ir poliruotu. Tarp kitų pamėgtų technologijų – stiklo liejimas, karšto stiklo formavimas, pūtimas, deriniai su akmeniu, metalu.

„Jis daugiau krypsta į skulptūrinę plastiką, į stambesnius gabaritus, tai pat panaudoja sau būdingas technikas, tam tikrą liejimo būdą komponuoja su skaidriais stiklo luitais, su stiklo priedais, ir kuria gana savitą ir įdomų stiklo stilių“, – taip R. Kriukio kūrybą iš stiklo apibūdino Dailės akademijos docentas Valmantas Gutauskas.

Menininkas yra sukūręs kelis šimtus autorinių darbų, dauguma jų papildė Europos, Rusijos, Ukrainos dailės ir stiklo muziejus, privačias kolekcijas. Jubiliejaus proga išleistas retrospektyvinis autorinių darbų albumas „Remis“. Paroda Panevėžio Dailės galerijoje veiks iki lapkričio pabaigos.  

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS