Mirė Panevėžio teatro aktorius S. Petronaitis | Diena.lt

MIRĖ PANEVĖŽIO TEATRO AKTORIUS S. PETRONAITIS

  • 0

Panevėžio J. Miltinio dramos teatras pramešė, kad eidamas 84-uosius metus pirmadienį mirė žymus teatro ir kino aktorius Stasys Petronaitis.

„Lietuvos teatro ir kino bendruomenė neteko kūrybingos, aristrokratiškos, visą save menui ir jo tiesai aukojusios asmenybės. Stasiui Petronaičiui, kaip ir jo didžiajam mokytojui Juozui Miltiniui, kūryboje labiausiai rūpėjo universalūs dalykai, egzistenciniai klausimai, žmogaus intelektas ir metafizinė dimensija. Kolegų ir amžininkų širdyse jis išliks kaip jautrios širdies bičiulis, nepaprastai kuklus ir aukštų moralinių vertybių žmogus“, – rašoma teatro pranešime.

S. Petronaitis gimė 1932 metais Plaučiškių kaime, Pakruojo rajone. 1950–1951 metais jis mokėsi Juozo Miltinio teatro studijoje. 1951 metais S.Petronaitis pradėjo dirbti Panevėžio dramos teatre, čia menininkas praleido 22 metus, sukūrė 50 vaidmenų.

Aštuntojo dešimtmečio pradžioje S. Petronaitis paliko Panevėžio dramos teatrą ir pradėjo dirbti su garsiausiais to meto kino režisieriais ir aktoriais, kine sukūrė 40 vaidmenų. Jis filmavosi Vytauto Žalakevičiaus, Arūno Žebriūno, Marijojo Giedrio, Almanto Grikevičiaus ir kitų filmuose.

S. Petronaitis išleido atsiminimų knygas „Mokiausi skraidyti“ (Panevėžys, 1998 m.) ir „Mano aitvarai“ (Vilnius, 1999 m.). 1982 metais aktoriui suteiktas nusipelnusio artisto vardas, 2009  metais gavo Padėkos premijos už viso gyvenimo kūrybą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS