N. Kazlaus laidoje – smuiko virtuozas G. Kremeris | Diena.lt

N. KAZLAUS LAIDOJE – SMUIKO VIRTUOZAS G. KREMERIS

  • 0

Pasaulinio garso smuiko virtuozas Gidonas Kremeris mini savo orkestro „Kremerata Baltica“ jubiliejų Vilniuje, kuris tapo vienu pirmųjų ir reikšmingiausių miestų puikioje smuikininko karjeroje. Maestro G. Kremeris – laidoje „Skambantys pasauliai su Nomeda Kazlaus“ šį ir kitą šeštadienį.

Rygoje 1947-aisiais gimęs G. Kremeris apkeliavo garsiausias pasaulio scenas ir pelnė gausybę muzikos apdovanojimų, galiausiai – „menų Nobelio“ premiją (Praemium Imperiale), kuria buvo apdovanotas 2016-tųjų spalį.

Jo įkurtas Baltijos šalių muzikantų orkestras „Kremerata Baltica“ jau įrašė per dvidešimt kompaktinių plokštelių. Orkestras stipriais ryšiais siejasi su Lietuva bei iškiliausiomis mūsų muzikos asmenybėmis. 2000-aisiais G. Kremerį už nuopelnus Lietuvos kultūrai Prezidentas Valdas Adamkus apdovanojo Didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinu.

Nesu snobas, manantis, kad muzika skirta tik itin išsilavinusiems žmonėms.

„Kaip sako maestro Kremeris – ne atlikėjų vardai ar festivalių pompastika yra žvaigždės. Žvaigždė – pati Muzika, kurios turi siekti, tapdamas tobulesnis tiek profesijos srityje, tiek kaip žmogus – tarnauti Muzikai, juk ji universaliausia kalba, nepripažįstanti jokių sienų“, – pasakoja laidos autorė ir vedėja, operos solistė N. Kazlaus.

„Nesu snobas, manantis, kad muzika skirta tik itin išsilavinusiems žmonėms. Atvirkščiai – manau, kad muzika suvokiama ir pasiekiama kiekvienam, kas atveria jai širdį. Pirmiausia kalbu apie klasikinę muziką, turinčią tradicijas, kurios kyla dar nuo Bacho ir Beethoveno, sugebėjusių į keletą natų, taktų ar nedidelę partitūrą sudėti visą pasaulį“, – laidoje kalbės G. Kremeris.

„Skambantys pasauliai su Nomeda Kazlaus“ – šį šeštadienį 20 val. per LRT Kultūrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS