„Nacionalinės ekspedicijos“ užkulisiai: užmigęs A. Bumblauskas nieko neįtarė | Diena.lt

„NACIONALINĖS EKSPEDICIJOS“ UŽKULISIAI: UŽMIGĘS A. BUMBLAUSKAS NIEKO NEĮTARĖ

Netyčia užmigau, o kas vyko po to, tai vyko be mano žinios – miegojau ir nieko negirdėjau, LRT.lt tikino profesorius Alfredas Bumblauskas, kurį „Nacionalinės ekspedicijos“ fotografas Andrius Lygnugaris užfiksavo užmigusį ant suoliuko, kai grupė ekspedicijos dalyvių tiesiai už miegančio profesoriaus glaudė pirštus prie lūpų.

Nors LRT žiūrovams laidų ciklas pristatomas pasibaigus ekspedicijai, fotografijų parodoje atsiskleidė užkulisinis kelionių vaizdas, kur žvaigždės tapo paprastais žmonėmis, o gamtos išdaigos – pagrindine technine kliūtimi.

Dvejus metus trukusi „Nacionalinės ekspedicijos“ kelionė Nemuno aukštupyje bei Lenkijoje pavirto beveik 50-ia LRT TELEVIZIJOS laidų, tačiau labai didelė dalis nuotykių liko už kadro. Ta proga projekto režisierius A. Lygnugaris nusprendė atskleisti užkulisiuose vykstantį gyvenimą ir užfiksavo ekspedicijos dalyvius visai kitaip – visuomenei puikiai žinomi žmonės staiga patapo paprastais, ekspedicijos iššūkius ir džiaugsmus patiriančiais keliautojais.

Nuotraukos galime išvysti žurnalistą Edmundą Jakilaitį, laidų vedėją Editą Mildažytę, atlikėją Gabrielių Liaudanską-Svarą, profesorių Alfredą Bumblauską, etnomuzikologę Zitą Kelmickaitę ir kitus.

„Visose mano fotografijose svarbiausias yra žmogus, stengiuosi užfiksuoti skirtingą asmenybę. Be to, visos nuotraukos – organiškos, nerežisuotos. Jei pražiopsojau saulėlydį, viskas, kitą minutę jo nebėra. Pražiopsojau šypseną ekspedicijos dalyvio veide – šypsenos nebėra. Bandžiau kaip įmanydamas gaudyti akimirkas“, – teigia fotografas A. Lygnugaris.

Visose mano fotografijose svarbiausias yra žmogus, stengiuosi užfiksuoti skirtingą asmenybę. Be to, visos nuotraukos – organiškos, nerežisuotos.

Jis prisipažino, kad sunkiausia buvo tada, kai teko fotografuoti esant blogoms oro sąlygoms: „Įsivaizduokite, stipriai lyja, o tu sėdi atskirai nuo laivo valtelėje visas sušlapęs ir dar turi fotografuoti.“

Nuotraukos buvo išrinktos iš dviejų pastarųjų ekspedicijų – kelionių Nemuno ir Vyslos upėmis.

„Atranka buvo sudėtinga. Teko pasitarti su kolegomis, nuspręsti, kurios nuotraukos turi didesnę vertę. Per dieną padarytų nuotraukų skaičius kartais siekdavo tūkstantį, tad rinktis tikrai buvo iš ko.

Viena labiausiai man patikusių fotografijų – miegantis prof. A. Bumblauskas ir už jo sustojusi beveik visa ekspedicijos komanda. Vienintelis surežisuotas dalykas toje nuotraukoje – antklodė, kuria profesorių užklojo istorijos magistrantas Simas“, – fotografijos darymo užkulisius atskleidžia A. Lygnugaris.

Pats profesorius tikina nė nepajutęs, kad už jo miegančio stovėjo didelė ekspedicijos grupė.

„Netyčia užmigau, o kas po to vyko, tai vyko be mano žinios – miegojau ir nieko negirdėjau. Iš tiesų, ekspedicijoje dalyviai patiria vieną problemą – mums visada trūksta miego. Kartais kitos dienos planus dėliojames ir po vidurnakčio, o keliamės septintą valandą, todėl popietės miegas – vienintelė išeitis. O jau išėjau, kaip išėjau... Ekspedicija yra lyg realybės šou ir koks tu ten esi, toks, gražesnis nebūsi“, – juokavo prof. A. Bumblauskas.

„Nacionalinės ekspedicijos“ įkūrėjas žurnalistas E. Jakilaitis negalėjo atsistebėti, kaip A. Lynugaris, būdamas laidos prodiuseriu, dar sugebėjo fiksuoti tai, kas nebuvo užfiksuota judančiame vaizde.

„Per visą ekspediciją Andrius neprarado entuziazmo ir kūrybinio įkvėpimo. Visada jis buvo gero ūpo ir, svarbiausia, visa tai darydamas jis turėjo milžinišką fotoaparatą ant kaklo, – kalba E. Jakilaitis. – Per dieną vien vaizdinės medžiagos nufilmuodavome apie 30 valandų, o dar nuotraukos...“

Prof. A. Bumblauskas įsitikinęs, kad nuotraukose fotografas sugebėjo puikiai užfiksuoti ekspedicijoje tvyrančią nuotaiką ir vykstančius nuotykius. „Sugebėta tiek pamatyti, ko nesimato judančiame kadre. Niekas nesurežisuota. Parodoje puikiai atsispindi mūsų ekspedicijos užkulisiai, įvairūs žmonės, situacijos, nuotaikos“, – džiaugsmingai kalba prof. A. Bumblauskas.

Fotografas A. Lygnugaris ekspedicijos dalyvius lydės ir šį trečiadienį prasidėsiančioje naujoje „Nacionalinėje ekspedicijoje“ per Dniepro upę į Ukrainą.

Laidas iš „Nacionalinės ekspedicijos“ Dniepro upe LRT žiūrovai galės išvysti nuo rudens.

GALERIJA

  • „Nacionalinės ekspedicijos“ užkulisiai: užmigęs A. Bumblauskas nieko neįtarė
  • „Nacionalinės ekspedicijos“ užkulisiai: užmigęs A. Bumblauskas nieko neįtarė
P. Lileikio/LRT nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

komentatoriui ti

tai nežiūrėkit. Žiūrėkit į širinskienę ir ramunį -tiesioginę seimo sesijos transliaciją:)))

bumbliauskienė turi nežiopsot

juodoji našlė nagus suleido

ti

Nemaloni kompanija net ziureti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS