Negailestingas likimas: istorinės bažnyčios virsta viešbučiais | Diena.lt

NEGAILESTINGAS LIKIMAS: ISTORINĖS BAŽNYČIOS VIRSTA VIEŠBUČIAIS

Gal dar prisimenate, kad Šventojo Kazimiero bažnyčioje kadaise buvo ateizmo muziejus, Vilniaus katedroje – paveikslų galerija, o ne viena bažnyčia buvo paversta paprasčiausiu sandėliu? Mums tai atrodė šventvagystė, bet laikai keičiasi. Europoje mažėjant tikinčiųjų atsiranda vis daugiau apleistų bažnyčių. 

Europiečiai randa įvairių būdų, kaip jas išsaugoti. Belgijoje viena bažnyčia buvo perdaryta į prabangų viešbutį, o Nyderlandų karalystėje – į knygyną.

Pastatas vis dar atrodo kaip bažnyčia, bet už jo neogotikinio fasado ir vitražinių langų kunigai mišių nebelaiko. Dabar Belgijos mieste Mechelene esančioje bažnyčioje įsikūrė keturių žvaigždučių viešbutis ir restoranas.

Naktis po bažnyčios skliautais vienam žmogui kainuoja nuo 50 eurų. Langai čia palikti originalūs, pagaminti 1867 m. Reikėjo įdėti daug darbo, kad sena bažnyčia virstų prabangiu viešbučiu.

„Bažnyčia čia jau buvo tarsi kokia kriauklė, todėl reikėjo tos kriauklės viduje pastatyti viešbutį. Architektai turėjo pasitelkti visą kūrybiškumą“, – sako viešbučio valdytojas Stijnas Beschuytas.

Originali konstrukcija

Rekonstrukcija buvo tikrai įspūdinga. Išlieti nauji pamatai iš 200 t plieno. Bažnyčios viduje įrengti penki atskiri aukštai, bet originali pastato konstrukcija ir visi elementai buvo išsaugoti.

„Bažnyčia buvo didelė, mes viską padalijome į nedideles erdves, tad nebėra aido, nekyla problemų dėl garsų“, – apie rekonstrukciją pasakoja viešbučio valdytojas.

Daug kur Europoje yra tokių bažnyčių, į kurias nebesusirenka tikintieji, todėl miestų valdžia tokius pastatus parduoda ar išnuomoja. Olandijos mieste Mastrichte buvęs dominikonų vienuolynas virto milžinišku ir įspūdingu knygynu.

Budistai neparduoda

„Mes perduodame dalelę Mastrichto istorijos, taip pat ir religinės istorijos. Mes ją gerbiame ir mums labai svarbu, kad žmonės čia gerai jaustųsi“, – tikina knygų pardavėjas Tonas Harmesas.

Grįžkime į Mecheleną, į viešbučiu paverstą bažnyčią. Klientams labai patinka tokia prabangi aplinka, bet yra žmonių, kuriems tokia bažnyčios transformacija atrodo šventvagystė.

„Esu iš Tailando. Mano šalyje vyraujanti religija – budizmas. Mes turime daug šventyklų, bet jų neparduodame, kad žmonės įrengtų viešbučius ar ten apsigyventų“, – sako viešbučio darbuotoja Yaowadi Khachppommarat.

Iš lauko pastatas vis tiek atrodo kaip bažnyčia. Prireikus jį būtų galima vėl perdaryti į maldos namus, kaip ir buvo prieš 150 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS