Pasaulyje jogos gerbėjai paminėjo Tarptautinę jogos dieną | Diena.lt

PASAULYJE JOGOS GERBĖJAI PAMINĖJO TARPTAUTINĘ JOGOS DIENĄ

  • 0

Milijonai žmonių Azijoje ir visame pasaulyje ketvirtadienį stojo ant kilimėlių ir darė „šuniuko žemyn galva“, „kobros“ ir „karių“ pozas, minėdami Tarptautinę jogos dieną.

Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis), kurio iniciatyvai rengti šią pasaulinę šventę Jungtinės Tautos pritarė 2014 metais, rodė pavyzdį, darydamas savo asanas drauge su 50 tūkst. entuziastų Indijos šiauriniame Dehra Dūno mieste.

Prieš aušrą daugybė žmonių susirinko didelį plotą užimančiame miškų tyrimų institute, kuris dar prieš renginį buvo išvalytas nuo beždžionių ir gyvačių, į bendrą mankštą drauge su šalies premjeru – dideliu jogos gerbėju, pasakojo naujienų agentūros AFP korespondentas.

„Joga vienija, o ne skaldo. Joga suartina, o ne supriešina. Joga gydo, o ne didina kančias“, – parašė N. Modi socialiniame tinkle „Twitter“.

Panašūs renginiai vyko visame Delyje, kur į mankštą užsiregistravo 10 tūkst. entuziastų. Iš viso Indijoje buvo surengta daugiau nei 5 tūkst. tokių masinių užsiėmimų. Jie vyko Ahmadabade, Mumbajuje, Patnoje ir kituose miestuose.

Sostinėje keli šimtai jogos aistruolių, nepabūgę didelės oro taršos ir karšto oro, atsinešė savo kilimėlius į Lodžių sodų parką prie Mogolų mauzoliejų.

„Joga atsirado Indijoje, o dabar ja užsiimama visame pasaulyje. Taigi, pasaulis supranta jogos galią“, – AFP sakė vienas renginio dalyvių 23 metų Sidharthas Singhas (Sidhartas Singhas).

Didžiausias renginys vyko pietiniame Maisore, kur nuo ankstyvo ryto lankstėsi ir rąžėsi 60 tūkst. jogos gerbėjų, pranešė renginio organizatoriai.

Japonų karinio laivo „JS Ise“ ir Indijos karinio laivo „INS Sahyadri“ įgulų nariai, dalyvaujantys Ramiajame vandenyne vykstančiose karinėse pratybose, taip pat prisijungė prie šios akcijos ir išbandė jogos ore pratimus, pranešė Indijos karinis jūrų laivynas.

Mankšta vyko ir po vandeniu. Indijos kariškiai paskelbė nuotraukas, kuriose matyti, kaip mankštinasi jos povandeninio laivo įgula. Karinių oro pajėgų išplatintose nuotraukose desantininkų instruktoriai jogos pozomis leidžiasi parašiutais.

Pasaulio aukštybėse

Kai kurie mankštinosi dar aukščiau. Indijos ir Tibeto pasienio policijos pajėgų nariai darė pratimus 5,5 tūkst. metrų aukštyje Himalajuose.

Tuo metu menininkas Sudarsanas Pattnaikas (Sudarsanas Patnaikas) Tarptautinės jogos dienos proga sukūrė smėlio skulptūrą rytinio Purio miesto pakrantėje. Skulptūroje vaizduojamas N. Modi drauge su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu), Kinijos lyderiu Xi Jinping (Si Dzinpingu), Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu) sėdintys lotoso pozoje.

Užrašas prie skulptūros skelbė: „Joga vardan taikos ir harmonijos“.

Tokijuje jogos mankštoje, kuri vykomZodžodži (Zojoji) šventykloje šalia Tokijo televizijos bokšto, dalyvavo maždaug 80 žmonių – dauguma jų buvo senjorai nuo šešiasdešimties iki aštuoniasdešimties metų.

Maždaug 300 jogos gerbėjų išsitiesė savo spalvotus kilimėlius didžiausio Mianmaro miesto Jangono parke, auksu žėrinčios Švedagono pagodos fone.

Per pastająįį dešimtmetį susidomėjimas joga Mianmare labai išaugo, šaliai tarnsformuojantis iš izoliuotos ir represijų krečiamos kariškių valdomos valstybės į sparčiai atvirėjančią ir įkvepiančią demokratiją.

„Dabar joga yra populiari visoje šalyje“, – sakė renginio organizatorius 69 metų jogos mokytojas Khin Mg Swe (Chin Mg Sve).

Kiek vėliau panašūs masiniai užsiėmimai vyks ir kituose miestuose, įskaitant Kilkenį Airijoje, Milaną Italijoje ir Niujorko „Times“ aikštėje.

Vis dėlto kai kur Tarptautinė jogos diena buvo paminėta anksčiau nei birželio 21-ąją, ilgiausią dieną Šiaurės pusrutulyje. Paryžiuje, Seule ir Durbane jogos mankštos vyko praėjusį savaitgalį.

„Nėra ko nerimauti“

N. Modi, kuriam patinka demonstruoti savo fizinį tvirtumą, praėjusią savaitę pasidalino savo rytiniais jogos pratimais socialiniame tinkle „Twitter“.

Indijos premjeras, kuris joga aiškina savo sugebėjimą dirbti ilgas valandas ir mažai miegoti, vadovavo iniciatyvai susigrąžinti šią praktiką kaip istorinę Indijos kultūros dalį, kai 2014 metais į valdžią atėjo jo hinduistų nacionalistų judėjimas.

Per pastarąjį dešimtmetį jogos populiarumas išaugo visame pasaulyje. Manoma, kad ja reguliariai užsiima bemaž 300 mln. žmonių visame pasaulyje, nors Vakaruose joga laikoma labiau kūno nei dvasios mankšta.

Tačiau tai nejaudina didžiausio Rišikešo ašramo (dvasinės mokyklos) dvasinio vadovo. Šis miestas, per kurį teka Gango upė, yra laikomas pasaulio jogos sostine.

„Bent jau žmonės tai daro. Vieną dieną tu eini takeliu, o kitą – surandi dar ir tiesą“, – AFP sakė svamis Chidanandas Saraswati (Čidananandas Saravatis).

„Kaip saulė, mėnulis ir upės yra visų, taip ir joga yra skirta visiems, – kalbėjo jis. – Nėra ko nerimauti.“

GALERIJA

  • Pasaulyje jogos gerbėjai paminėjo Tarptautinę jogos dieną
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS