Rašytojų sąjunga gina M. Ivaškevičių: kūrybos laisvė yra pamatinė | Diena.lt

RAŠYTOJŲ SĄJUNGA GINA M. IVAŠKEVIČIŲ: KŪRYBOS LAISVĖ YRA PAMATINĖ

  • 46

Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba šeštadienį paskelbė rašytoją Marių Ivaškevičių ginantį pareiškimą, buvusių politinių kalinių ir tremtinių organizacijoms pareikalavus atšaukti jam skirtą Nacionalinę premiją.

„Rašytojų sąjungos valdyba primena, jog viena iš pamatinių žmogaus teisių yra teisė į žodžio ir apskritai kūrybos laisvę, o žmogaus teisių Lietuvos Respublikoje yra paisoma“, – pažymima Rašytojų sąjungos valdybos pareiškime.

Rašytojų sąjungos valdyba reagavo į anksčiau grupės visuomeninių organizacijų paskelbtą pareiškimą, kuriuo jos iškėlė abejones dėl Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos sprendimo skirti premiją M. Ivaškevičiui.

Pareiškimą pasirašė Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti šalies gynybinius pajėgumus, koalicinės tarybos, Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, Lietuvos sąjūdžio, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio ir kelių kitų organizacijų vadovai. Šios organizacijos kaltiną M. Ivaškevičių 2002 metais išleistame romane „Žali“ apjuodinus Lietuvos partizanus.

„Lietuvos rašytojų sąjungos valdyba gerbia minėto pareiškimo autorių teisę į nuomonę. Savo ruožtu deklaruojame tvirtą pasitikėjimą Nacionalinių kultūros ir meno premijų komisija, gerbiame jos kompetenciją ir neginčijamą teisę į sprendimų savarankiškumą, taip pat esame įsitikinę, jog šalyje, nuosekliai paisančioje demokratijos principų, nepriklausomos komisijos sprendimų neigti, drausti, keisti, kitaip lemti ar koreguoti negali niekas, išskyrus teismą“, – sako Rašytojų sąjungos valdyba.

Politinių kalinių, tremtinių bei kitos organizacijos reikalavo sušaukti premijų komisijos posėdį ir iš naujo svarstyti klausimą dėl premijos M. Ivaškevičiui, „atsižvelgiant į jo vykdytą mirusiųjų atminimo niekinimą“. Siūloma premiją įteikti rašytojui istorikui ar menininkui, pasižymėjusiam „partizaninės kovos klausimu“.

Lietuvos nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius septynerius metus, taip pat kūriniai, sukurti per visą gyvenimą.

Kasmet skiriamos premijos yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio – tai sudaro 30,4 tūkst. eurų.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijų laureatų diplomai ir ženklai įteikiami Vasario 16-ąją, per Lietuvos valstybės atkūrimo dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (46)

Saulius

Ar matė komisija Ivaškevičiaus “ Išvarymą”, ir tą Repšio keiksmų laviną, ar tai dramaturgo Ivaškevičiaus ar rež. Koršunovo kūryba? Kaip ten bebūtų tai nuopelnai teatre!

mikutavcius

tegu paraso ivaskevius savo ir tevu biografijas

JOLE

PETKEVICIUS , vANAGAITE , IVASKEVICIUS kiek dar j yra ir bus?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS