S. Kairys: Venecijoje atidaroma J. Urbono „Planeta iš žmonių“ mus skatina tęsti vaizduotės pratybas | Diena.lt

S. KAIRYS: VENECIJOJE ATIDAROMA J. URBONO „PLANETA IŠ ŽMONIŲ“ MUS SKATINA TĘSTI VAIZDUOTĖS PRATYBAS

  • 0

Nuo rytojaus Venecijos architektūros bienalėje lankytojų lauks Lietuvos paviljonas. Šiemet mūsų šaliai šiame renginyje atstovauja menininkas Julijonas Urbonas, įsteigęs fiktyvią Lietuvos erdvės agentūrą ir sukūręs „Planetą iš žmonių“.

Sveikindamas menininką J. Urboną kultūros ministras Simonas Kairys sako, kad 2021-ųjų Venecijos architektūros bienalė – ilgai lauktas įvykis visame kultūros ir meno pasaulyje, tačiau ypač reikšmingas jis yra Lietuvai.

„Antrą kartą šiame prestižiniame renginyje prisistatysime savarankiškai ir turėsime galimybę parodyti, kad vaizduotės bei idėjų žaidynėse ne šalies dydis, o jos žmonių kūrybingumas ir talentas yra sėkmę lemiantys veiksniai“, – sako S. Kairys.

Anot jo, 17-toji tarptautinė Venecijos architektūros bienalė taip pat yra puiki proga atsigręžus atgal apžvelgti ir įvertinti lietuvių kūrėjų pasiekimus Venecijoje. Prieš trejus metus džiaugėmės architektūros bienalėje įvykusiu Nomedos ir Gedimino Urbonų kuruotu projektu – eksperimentine laboratorija „Pelkių mokykla“. Dar po metų Venecijos meno bienalė mūsų šaliai tapo istoriniu įvykiu, kai Rugilės Barzdžiukaitės, Linos Lapelytės ir Vaivos Grainytės opera-performansas „Saulė ir jūra“ laimėjo „Auksinį liūtą“.

„Mūsų šalies kūrėjų idėjos ir vaizduotė randa atgarsį tarptautiniuose vandenyse, o į globalias problemas ir iššūkius jie geba pažvelgti savitu, autentišku žvilgsniu. Tikiu, kad atgarsio sulauks ir šiemet Lietuvai Venecijos architektūros bienalėje atstovausiančio Julijono Urbono idėjos. Sveikinu menininką su šia jam tekusia garbe bei atsakomybe. Klausimas, kaip mes gyvensime kartu popandeminiame pasaulyje, tampa aktualus ir gerokai už bienalės ribų. Siekdami konstruktyvaus, tvarumo, darnos ir estetikos principais pagrįsto atsakymo, neišvengiamai turėsime atsigręžti į mokslo, meno ir vaizduotės sankirtas. Šiuo aspektu J. Urbonas yra išskirtinis kūrėjas ne tik lietuviškame meno kontekste. Jo ankstesni įgyvendinti projektai palieka didžiulį įspūdį grakščiu autoriaus žongliravimu dizaino, inžinerijos, filosofijos, kinetinio meno principais. Menininko vedamos nuolatinės derybos su gravitacija žiūrovui atveria vis naujas apmąstymų ir galimybių teritorijas. Tikriausiai dėsninga, kad anksčiau ar vėliau šios derybos turėjo J. Urbono auditorijos žvilgsnius pakylėti iki pat kosmoso. Net jeigu ir iš tiesų, kaip kad sako pats menininkas, esame pernelyg žemiški, kad įsijaustume į kosmosą, bandymą įveikti šį pernelyg tirštą „žemiškumą“ galime laikyti naująją Lietuvos erdvės agentūros misija. Viliuosi, kad ši misija sėkmingai pasieks savo tikslą ir „Planeta iš žmonių“ ne tik tarptautinei architektūros bienalės bendruomenei, bet ir mums visiems taps impulsu dar labiau plėsti savo pažinimo, domėjimosi ribas ir tęsti vaizduotės pratybas“, – sakė kultūros ministras.

Venecijos Santa Maria dei Derelitti bažnyčioje interaktyvi architektūrinė instaliacija veiks iki lapkričio 21 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS