Sankt Peterburgo muziejuje – lietuvio tautodailininko kūriniai | Diena.lt

SANKT PETERBURGO MUZIEJUJE – LIETUVIO TAUTODAILININKO KŪRINIAI

Valstybiniame religijos istorijos muziejuje, Sankt Peterburge, atidaryta vieno žymiausių Lietuvos medžio drožėjų Adolfo Teresiaus kūrinių paroda „Lietuvos sakralinė skulptūra“.

Daugiau nei trisdešimt A. Teresiaus kūrinių eksponuojami muziejaus salėje, kuri artima sakralinei aplinkai. Jausmas, kad atsidūrei bažnyčioje sukuria ne tik medžio drožėjo kūriniai – šventųjų, rūpintojėlių, angeliukų figūros, – bet ir apšvietimas. Parodoje eksponuojami skulptoriaus darbai sukurti per pastaruosius dvidešimt metų.

Lietuvos konsulato atstovai sako, kad muziejaus lankytojai galėtų susipažinti su Lietuvos medine sakraline skulptūra pakako muziejininkams parodyti keletą A. Teresiaus darbų.

„Čia religijos istorija, mes matome šventuosius, angelus, rūpestingąjį Kristų. Labai džiaugiamės ,kad eksponuojame ir kitų skulptoriaus darbų nuotraukas, galime labiau susipažinti su jo kūryba. Jokių klausimų nekilo, šita paroda turi būti mūsų muziejuje“, – sakė Valstybinio religijos istorijos muziejaus direktorė Liubov Musijenko.

Per 30 kūrybos metų A. Teresius sukūrė per 400 monumentalių darbų Lenkijoje, Danijoje, Belgijoje, JAV ir kitose šalyse. Surengė daugybę parodų, už medinių skulptūrų ir interjero restauravimo darbus Lietuvos bažnyčiose gavo Romos popiežiaus Benedikto XVI palaiminimą raštu. Daugelis šioje parodoje sukurtų darbų yra iš ąžuolo, kuriam 1000 metų.

„Už to simbolio, už tos statulėlės yra kažkas tokio! Aš viliuosi, kad žmogus, turintis tokią statulėlę savo namuose, žvelgdamas į ją galės pabėgti nuo kasdienybės, nuo rūpesčių, tik nenoriu, kad jam melstųsi“, – sakė medžio drožėjas A. Teresius.

Lietuvoje pagonybės laikais žmonės tikėjo, kad į medžius persikelia mirusiųjų dvasios. Medinė drožyba buvo paplitusi ir kitose Europos šalyse, bet tik Lietuvoje ji tapo liaudies kūryba, ypač išsiskiriančia šventųjų ir rūpintojėlių skulptūrėlėmis. Pasak muziejininkų, lietuvio kūryba žavi neįprasta plastika, išraiškingumu, monumentalumu, ypatingu ryšių su medžiu.

„Skulptorius tobulai valdo formą, kūrybos objektu pasirinkdamas tradicinę ikonografiją. Jis geba suteikti kūriniui kažką labai žmogiško, šilto, prideda ir humoro. Tai labai džiugina, malonu žiūrėti, įdomu. Jo kūriniuose juntama krikščioniška tradicija“, – teigė Religijos istorijos muziejaus vyriausioji mokslinė bendradarbė Tatjana Vinogradova.

A. Teresiaus darbų paroda „Lietuvių sakralinė skulptūra“ Religijos muziejuje Sankt Peterburge veiks iki spalio pabaigos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS