Sekant reto leidinio pėdsakais | Diena.lt

SEKANT RETO LEIDINIO PĖDSAKAIS

Kauno apskrities viešosios bibliotekos (KAVB) Senųjų ir retų spaudinių skyriuje yra vienintelis Lietuvoje 1937 m. birželio 12 d. išleisto žurnalo moterims "Moters magazinas" egzempliorius.

Nepaisant įstatymų

Žurnalo redaktorius ir leidėjas buvo teatro artistas, šaulys Stasys Šiugžda (g. 1908 m. gruodžio 13 d. Kaune, mirties data nežinoma). Gimimo data šiam veikėjui buvo labai svarbi, nes dėl jos ištaisymo (norėdamas įsidarbinti) S.Šiugžda pirmą kartą susidūrė su teisėsauga, taip pasirinkdamas jį klystkeliais nuvedusį gyvenimo kelią.

Julius Tamošiūnas mini, kad S.Šiugždos redaguojamas "Moters magazinas" pasirodė 1933 m. ("Lietuviškų periodinių leidinių bibliografija", 1832–1982 / Julius Tamošiūnas. – Kaunas, 1991, p. 317), tačiau šie metai nurodyti galbūt dėl korektūros klaidos. 1933 m. išleisto "Moters magazino" Lietuvos bibliotekose nėra, o S.Šiugždos biografijos faktai netiesiogiai patvirtina prielaidą, kad pirmas ir vienintelis "Moters magazino" numeris pasirodė 1937 m., o ne 1933 m.

Ragavo kalinio duonos

Kauno regioniniame valstybės archyve saugomi dokumentai liudija, kad S.Šiugžda 1933 m. spalio 1 d. buvo paleistas iš Kauno sunkiųjų darbų kalėjimo, kuriame 1932–1933 m. atliko bausmę už kelis nusikaltimus (KRVA, f. 66, ap. 1, b. 2742, l. 1–6; b. 44663, l. 1–2, dokumentai pridėti prie S.Šiugždos paso kortelių). Tik 1934 m. lapkričio mėnesį gavęs naują pasą vietoje dokumento, sunaikinto 1928 m. dėl galimo gimimo datos ištaisymo, S.Šiugžda 1933 m. dar negalėjo užregistruoti žurnalo leidybos (nebent nelegaliai, kas šiam veikėjui būtų būdinga).

Buvusiam artistui S.Šiugždai atliekant bausmę Kauno sunkiųjų darbų kalėjime, jis buvo pašieptas, kad rašo knygą apie grimavimąsi, kurioje būsiąs skyrius "Grimo reikšmė įlindus į svetimą butą" ("Dienos naujienos". – 1932, rugs. 12 (Nr. 267), p. 3). 1935 m. S.Šiugžda iš tikrųjų išleido knygelę moterims "Kaip tapti gražia", pasirašytą inicialais St.Š. Šią knygelę (kurios KAVB nėra, vienintelis jos egzempliorius yra Nacionalinėje M.Mažvydo bibliotekoje) išleido galbūt fiktyvi leidybos bendrovė "Konvalija".

Spaudos afera

Tęsiant panašaus profilio nelegalią leidybą 1937 m. birželio 12 d. C.Kagano spaustuvėje buvo išspausdintas dar vienas S.Šiugždos redaguotas žurnalas "Moters magazinas".

Žurnalas "Moters magazinas" pirmiausia patraukia viršeliu su žavia rūkančia moterimi, nukopijuota iš žurnalo "Kinas", o pastarasis tikriausiai nukopijavo iš kažkurio užsienio žurnalo.

Užrašas "Konvalijos leidinys" jame buvo užtušuotas ir jį pakeitė kitas – "Leidėjas St. Šiugžda". Apie šį žurnalą ir jį leidusią komandą netrukus sužinome iš kriminalinės kronikos. Klaipėdoje buvo suimti "Moters magazino" leidėjai S.Šiugžda, Juozas Strazdas, Narcizas Žičkus ir Teklė Sebastijanauskaitė, išgarsėjusi kaip moteris, persirengusi vyru bei viliojusi pinigus iš merginų žadant jas vesti. Visi šie asmenys jau buvo žinomi teisėsaugai. Jie buvo suimti, nes žurnale "Moters magazinas" reklama buvo panaudota be firmų leidimo ir pinigų viliojimas iš Klaipėdos firmų reklamai kitame žurnalo numeryje buvo neteisėtas.

"Vakarų" laikraštyje buvo paskelbta, kad Lietuvos saugumo policijai suėmus minėtus spaudos aferistus, iš jų konfiskuota 470 "Moters magazino" egzempliorių ("Vakarai". – 1937, liep. 22 (Nr. 167), p. 8). Tai, kad S.Šiugžda po šio suėmimo prie žurnalo leidybos nebegrįžo, liudija žinutė apie jo įsilaužimą (tais pačiais 1937 m.) į Plungės geležinkelio stoties bufeto kasą, po kurio S.Šiugžda buvo nuteistas kalėti pusantrų metų sunkiųjų darbų kalėjime ("Vakarai". – 1938, kov. 14 (Nr. 60), p. 4).

Mažai autentikos

Žurnalas "Moters magazinas" pirmiausia patraukia viršeliu su žavia rūkančia moterimi, nukopijuota iš žurnalo "Kinas" (Kinas. – 1934, gruod. 1 (Nr. 1), p. 11), o pastarasis tikriausiai nukopijavo iš kažkurio užsienio žurnalo.

Suintriguoja ir žurnalo turinys: "Moters magazinas" – pramoginis skaitalas su pretenzija į moters gyvenimo vadovą. Jame rašoma, kaip turi elgtis, puoselėti savo grožį, rengtis, mylėti, tausoti sveikatą ir ilsėtis moteris, kad būtų gerbiama, mylima bei užkariautų vyro širdį, laimingai ištekėtų, būtų graži ir laiminga savo vyro pašonėje.

Moteris turi taip elgtis, taip save prižiūrėti, taip rengtis, taip mylėti, kad patiktų ir įtiktų vyrui. Žinoma, šiuolaikiška moteris gali net skraidyti, kaip kokia A.Liorentaitė, bet vis tiek turi žinoti savo vietą, kad nesiveržtų ten, kur vyras dėl savo kvailumo ją įsileido (pvz., į Seimą). Dauguma patarimų, išvadų, gyvenimo pavyzdžių, nuotraukų paimta iš užsienio gyvenimo, tikriausiai surinkta iš įvairių užsienio ir lietuviškų leidinių, tik kelios nuotraukos yra iš Lietuvos ("Paukščių piliakalnis", "Moterų vila Palangoje", "Sportininkės žygiuoja", Stepu Jokna įvardyto artisto Stepo Juknos portretas).

Medžiaga iš Lietuvos panaudota ir skyreliams apie sveikatą bei poilsį. Rašant apie moterų sveikatą reklamuota dr. Antano Gylio privati klinika, įvardyta kaip "šių dienų natūralaus gydymo įstaiga".

Žurnale surašyti poilsio Palangoje pranašumai, tačiau jeigu kam nors šis poilsis per brangus, gali ilsėtis ir Klaipėdos krašto kurortuose. Žurnalas "Moters magazinas" dėl leidinio turinio ir dėl formos – kompiliacinis, taigi sudėtinga vertinti leidėjų gebėjimus. Aišku, kad visuomenei buvo reikalingas žurnalas, kuriame moterys galėtų rasti ir perskaityti daug įdomių minčių. Jeigu būtų išleisti nors keli žurnalo numeriai, galėtume atsakyti, ar leidinys turėjo savo skaitytoją. Deja, tik vienas "Moters magazino" leidimas buvo abejotinos reputacijos redaktoriaus ir leidėjo S.Šiugždos bandymas leisti populiarų žurnalą moterims.

GALERIJA

  • Veiklusis S. Šiugžda nesusilaikė nesuklastojęs net savo asmens dokumento . Paso kortelės nuotr. 1934 11 29. KRVA, f. 66, ap. 1, b. 2748.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS